05 Lis 2012, 23:18
Witam wszystkich jako nowa uczestniczka forum oraz świeżo upieczona posiadaczka opla astry. Miesiąc temu kupiłam od znajomych auto które znam, uczciwie poinformowano mnie o tym co należy w nim zrobić i co ostatnio zostało zrobione. Miesiąc auto stało pod domem, dwa tygodnie temu chciałam jechać właśnie do mechanika żeby wymienić olej filtry itp. podczas jazdy pojawił się biały dym z wydechu i brak ogrzewania (wcześniej autko chodziło normalnie... pech). W warsztacie okazało się także, że znika płyn chlodniczy. Diagnoza uszczelka pod głowicą, mechanik zalecił również wymianę rozrządu. Naprawa miała trwać 3 dni,auto odebrałam po 2 tygodniach z róznych dziwnych powodów, to jakiś problem z planowaniem głowicy to znowu nie taką uszczelkę przysłali, to poczta się spóźniała z dostarczeniem kolejnej. Wczoraj pan mechanik dostarczył mi auto do domu, jakby nie do końca poskładane, powiedział, że nie miał czasu i żeby w środę podjechać to poprzykręca... wydało misię to dziwne ale ok nie znam się. Dodał, że niewie coz ogrzewaniem ale nie działa, też w środę sie tym zajmie. Tego wieczoru wybrałam sie do sklepu i auto chodzilo ok. nie dymiłam, płynu też nie ubywało. Nastepnego dnia rano zoang, auto kopci jak lokomotywa białym dymem, początkowo płynu nie ubywało ale po ok 100 km w zbiorniczku zrobiło się sucho. Auto nie grzeje sie,na dłuższym odcinku ok 50km temperatura nawet nie dochodziła do 80 stopni i wieje mrozem w srodku. Mam też wrażenie, że jak podkręcam dmuchawę to jakby kopci bardziej. Dzwonie dziś do warsztatu a pan mówi, że trzeba pewnie wymienić głowicę bo wygląda na to, że jest pęknięta. Hmm... nie znam się na samochodach i naprawie, ale jakoś nie ufam temu mechanikowi. Mam wrażenie, że albo coś źle zrobił(pewnie na wszelki wypadek nie skrecił wszystkiego do końca) albo nic zupełnie nie zrobił bo auto zachowuje się dokładnie tak samo jak przed naprawą. Jak mogę to sprawdzić? Dodam, że auto mimo niskiej temeratury na dworze ładnie odpala, chodzi równo, ma moc, nie widać wody w oleju ani oleju w wodzie. Jeśli się mylę i mechanik ma rację to jak sprawdzić tę głowicę czy jest dobra. A może to zupełnie coś innego. Nie chcę stracić kolejnych 400 funtów i dalej jedździć autobusem. Za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam Aga