Uszkodzenie parkingowe a brak ważnej polisy OC, co zrobić?

07 Lut 2020, 23:39

Witam na parkingu doszło do szkody parkingowe tzn kierowca innego auta przetarl mi dwa elementy, wezwalem policję na miejsce, okazało się że sprawcą nie posiada ważnej polisy OC, tzn policja sprawdziła rejestr i pojazd nie posiadał ważnej polisy w systemie, a kierowca twierdził że polise posiada, na co policja kazała mu się zgłosić na komendę w celu udowodnienia oplaconej polisy. Raczej okaże się że jest brak ważnej polisy. Policja nie wydała mi żadnych dokumentów itd tylko kazali abym za kilka dni przeszedł się na komendę i dowiedział się co dalej w tej kwestii. Jak będzie w takim przypadku wyglądała likwidacja szkody jeśli sprawcą nie posiada ważnego OC? Czy w takim przypadku mogę rzadac wyplacenia pieniędzy za szkodę do kieszeni czy będę musiał oddać auto za naprawę i oni pokryja koszta naprawy? Powiem szczerze że wolałbym dostać gotówkę do ręki niż oddawać auto do naprawy. Proszę o pomoc i odpowiedzi. Pozdrawiam

PS. Jakie dokumenty musi mi wydać policja w tej sytuacji?
teedy1
Początkujący

08 Lut 2020, 12:14

Jeżeli okaże się, że sprawca nie ma OC, to policja niezwłocznie powiadamia UFG i na niego zostaje nałożona kara. Natomiast naprawa twojego samochodu będzie zrobiona z UFG, a sprawca potem dostanie z UFG wezwanie do zapłaty za tą naprawę Do kieszenie nie dostaniesz nic - wszystko będzie naprawiane tak, jakby sprawca miał ważne OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2020, 13:10

A czy mogę zarządzać wtedy by ufg wyplacilo mi gotówkę na konto za uszkodzenia, ?Bo wolałbym gotówkę niż naprawę auta

PS druga sprawa uszkodzona także została lampa tylna pojazdu ,lecz w notatce policyjnej nic o tym nie ma gdyż nocą nie było widać tego uszkodzenia,zauwazylem to dopiero rano przy dobrym świetle następnego dnia po zdarzeniu. Zdjęcia lampy na wszelki wypadek zrobiłem, czy likwidator zapłaci mi za tą lampę jeżeli nie została ujęta w notatce,ale mam zdjęcia na którym widać uszkodzenie?
teedy1
Początkujący

09 Lut 2020, 14:56

Jeżeli ewidentnie uszkodzenie tylnej lampy jest skutkiem tej kolizji, to tak. Ale to będzie określał rzeczoznawca.
Co do naprawy - szkodę zgłaszasz swojemu ubezpieczycielowi. Przyjeżdża rzeczoznawca, ogląda samochód, spisuje uszkodzenia i potem pojawia się pytanie, czy naprawiasz bezgotówkowo czy chcesz gotówkę. Zazwyczaj ubezpieczalnie proponują właśnie wypłatę gotówki, czyli tzw kwota polubowna. A sprawa braku ubezpieczenia sprawcy, to już sprawa twojego ubezpieczyciela i UFG.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Lut 2020, 15:23

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie, odnośnie tego że policja nic mi nie wydała po spisaniu notatki gdyż kazała sprawcy stawić się na komisariacie celem ustalenia czy posiada aktualną polise OC. Po niedzieli mam zgłosić się na komisariat, i właśnie czego mam się domagać od policji, jakie dokumenty mają mi wydać?
teedy1
Początkujący

09 Lut 2020, 16:20

Jak się zgłosisz na policję to wydadzą ci na pewno takie dokumenty jakie potrzebujesz. Nic się nie martw.
Ja niestety nie wiem jakie to dokładnie dokumenty, ale jak nie ufasz policji ( zresztą kto dziś im ufa :twisted: ), to jak się dowiesz czy ma OC czy nie, to zawsze możesz zadzwonić do swojego ubezpieczyciela i zapytać co potrzebują żeby zlikwidować szkodę
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...

09 Lut 2020, 18:03

Ok, jeszcze taka kwestia bo auto było uszkodzone na parkingu, kiedy byłem w markecie, auto stoi na ojca, więc czy policja będzie chciała wydać mi dokumentację? Notatka była spisywana na moje imię bo to ja byłem w danym momencie. Jak to będzie wyglądało?
teedy1
Początkujący

09 Lut 2020, 22:24

Raczej będzie potrzeby właściciel.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2020, 00:13

Ile Twoim zdaniem mogę spodziewać się odszkodowania za przetarta tylny zderzak, odprysk lakieru na nadkolu w aucie z 2004 r? Nie jest to audi ani bmw
teedy1
Początkujący

10 Lut 2020, 11:09

Tu już trudno się wypowiadać. Najlepiej podjechać do mechanika, pokazać mu auto i on wyceni szkody.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2020, 11:20

Dokumentów od policji nie dostaniesz, po ową notatkę zgłasza się do Policji bezpośrednio ubezpieczyciel. Odszkodowanie jak i inne dokumenty związane z kolizją od ubezpieczyciela dostanie właściciel, do niego też należy wypełnienie formalności jak zgłoszenie szkody czy opis zdarzania. Wycenić mniej więcej się da tylko musisz wrzucić foto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lut 2020, 15:49

sorry za link, ale tutaj jest to w 1 miejscu opisane https://www.take-care.com.pl/sprawca-bez-oc.html
romank21
Nowicjusz

08 Lip 2020, 11:27

Faktycznie ciekawe zdarzenie. Uszkodzenie parkingowe bez ważnej polisy OC. W takiej sytuacji najlepiej dogadać się z "gościem" żeby dał Wam kasę na naprawę. Jeżeli wezwiecie policję to dostanie karę za brak ważnego OC a wy nic nie zyskacie. Lepiej się dogadać, przynajmniej tak mi się wydaje. Nie spotkałem się nigdy z tak a sytuacja więc trudno doradzić. Zawsze można skontaktować się z firmą odszkodowawczą [reklama] która oferuje dopłaty, odkup i skup odszkodowań -[reklama]. Kilka razy już mi pomogli uzyskać odszkodowanie, a zawsze również służą radą lub wytłumaczeniem pewnych kwestii.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 09 Lip 2020, 09:57, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
D0minik
Obserwowany

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 17 04 1985
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Audi A6
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016