Uszkodzony lakier podczas malowania budynku

12 Wrz 2015, 14:56

Witam. Podczas malowania bloku mieszkalnego na moje auto spadła farba. Dokładnie kropeczki i kropki o średnicy max. 0,5cm. Problem polega na tym, że farba nie chce zejść i trzeba ją zdrapywać. Mam starą Mazdę, w której lakier już jest wyblaknięty i gdy to zdrapie to w ogóle będę miał podrapane auto. Uznać chyba można, że lakier został uszkodzony, zwłaszcza, że nikt nie ostrzegał (w sensie informacje przy drzwiach wejściowych do bloków) o tym, że takie coś może się stać. A logicznie rzecz biorąc firma wykonująca malowanie nie zabezpieczyła ani pojazdów ani rusztowania na to wychodzi.

Czy ktoś z Was wie czy przysługuje mi jakaś rekompensata ze strony wykonawcy bądź administracji? W jakiej drodze się to odbywa? Nie jest to małe zdarzenie, bo dwa przednie nadkola, maska, zderzak przedni, czarne matowe felgi (które z resztą sam malowałem), przednia szyba i dach są w tych kropeczkach. Czy ktoś z was miał podobną sytuację?

Przepraszam jeśli nie w tej kategorii :)

Pozdrawiam
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

15 Wrz 2015, 13:47

Jak najbardziej możesz żądać odszkodowania za takie uszkodzenia lakieru. W pierwszej kolejności udokumentuj zdarzenie zdjęciami (zdjęcia auta, zdjęcia budynku, rusztowań, kolor na jaki malują, może stoją tam te pojemniki, miejsce postoju auta itp.). Następnie udaj się do administracji i poproś o dokładne dane wykonawcy. Kolejny krok to wizyta u wykonawcy i uzyskanie danych ich ubezpieczyciela. Jeśli go nie mają to pozostaje załatwienie sprawy polubownie lub co bardziej prawdopodobne sądownie. Natomiast jeśli otrzymasz dane ubezpieczyciela to jemu zgłaszasz szkodę i przedstawiasz wszystkie dowody.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Wrz 2015, 08:19

Wczoraj byłem się spotkać z administracją budynku w tej sprawie. FIrma wykonująca prace budowlane jest od takich sytuacji ubezpieczona. Jednak muszę czekać do następnego tygodnia bo ktoś tam gdzieś tam jest na urlopie. Jednak, żeby nie było, całą sytuację wysłałem również mailowo, mam podkładkę, zgłaszałem.
westsider
Początkujący

19 Wrz 2015, 00:07

W takim razie pozostaje czekać :) Daj znać co będzie się dalej działo w tej sprawie.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

20 Wrz 2015, 15:38

Znając życie skończy się na tym, że administracja powie, że nie wiadomo gdzie Twoje auto stało etc. można próbować się sądzić, ale w Polsce to jest chore. Spróbuj to jeszcze rozcieńczyć jakoś i wtedy drapać ewentualnie za kilka złotych kup lakier bezbarwny w sprayu coś takiego - [reklama] - w marketach tego sporo i delikatne rysy można tym zniwelować co więcej mogę doradzić to nie wiem.
W każdym razie ja jak widzę remont to uciekam daleko.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 12 Mar 2016, 17:23, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Szensze
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 08 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Wrz 2015, 21:00

Auto stoi w tym samym miejscu od miesiaca, poniewaz ledwie sie nim dotoczylem pod blok. Padlo sprzeglo i przerwany wydech dyskwalifikuja auto do jazdy po drogach publicznych. Na dowod mam oferte na olx, poniwaz od razu zdecydowalem, że auto pojdzie na sprzedaz.
westsider
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Scala z jakim silnikiem?
    Zupełnie nowy, kompaktowy model w portfolio ŠKODY dostosowuje swoją moc i charakter do indywidualnych potrzeb kierowców. SCALA dostępna będzie w czterech wariantach silnikowych: trzech benzynowych i jednym wysokoprężnym. ...