VW Lupo 1.4 16V Szarpanie silnika przy 2 do 3 tys. obrotów

06 Lut 2012, 17:48

Witajcie,

Mam problem ze swoim bolidem [ VW Lupo 1.4 16 V (75km) ],
otóż silnik podczas jazdy pewnego dnia zaczął się niesamowicie trząść, naszczęście byłem niedaleko domu wieć jakos sie doczłapałem i zostawiłem auto w spokoju. Po chwili odpaliłem autko i wszystko było ok. Po krótkiej jezdzie sprawa zaczeła sie powtarzac. Pojechałem do mechanika, który stwierdził że należy wymienić świece, kable oraz cewke. Tak też uczyniłem. W momencie powrotu do domu wszystko było ok az przy 5 biegu silnik doszedł do 3 tys obrotów i zaczeło nim szarpać ponownie. Po ponownej wizycie u mechanika stwierdził ze mam olej w jednej z komór swiec i nalezy wymienic uszczelke pod pokrywa. Oczywiscie tak zrobilismy ( uszczelka jest w formie silikonu :?) Jak juz wymieniałem uszczelke to oczywiscie i rozrzad bo po zakupie auta nie dostałem info kiedy był zmieniany ( wpakowałem sie w koszta) ale problem nadal pozostał:/
Nie mam pojecia co to moze byc, sytuacja jest o tyle frapująca że maksymalnie moge jechac 75 km/h zeby silnikiem nie zaczeło szarpac - po miescie ok ale w trasie??

prosze pomózcie, szukałem jakiegos info na stronach i nic....
luqasyno
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 01 2006
Auto: VW Lupo 1.4 16 V (75km)

06 Lut 2012, 18:27

A podpinałeś autko pod komputer? Mechanik powinien to zrobić na początku, a nie wymieniać "pół samochodu". U mojego kumpla były podobne objawy i problemem był czujnik podciśnienia komory silnika. Podepnij autko pod VAG i wtedy zobaczysz jakie błędy będą.
Grześ101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2001

06 Lut 2012, 18:33

Podczas pierwszej wymiany (kable, swiece i cewka) był podpinany i nie dostałem zadnej info o jakis błedach. Chyba ze poszukam innego fachowca....
luqasyno
Obserwowany

Prawo jazdy: 30 01 2006
Auto: VW Lupo 1.4 16 V (75km)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wodór receptą na zmiany klimatu
    Do 2050 roku rynek wodoru może osiągnąć poziom 2,5 biliona dolarów, co przełożyłoby się na redukcję rocznej emisji CO2 o 6 gigaton. To 20 procent redukcji koniecznej do tego, aby nie dopuścić do podniesienia się średniej ...