VW Polo czy VW Golf

08 Mar 2013, 17:16

Witam, mam dylemat. Lepiej kupic nowe VW Polo 1.4 85 KM z rocznika 2012r z wyprzedaży czy VW Golfa 6 z tym samym silnikiem, też rocznik 2012 (wrzesień), przebieg 9.000 km. Golf używany przez pracowników salonu VW. Cena obu aut to około 48.000 zł. Dodam jeszcze, że wyposażenie Golfa trochę bogatsze. Używany Golf do kupienie również w salonie VW. Które z tych aut polecacie??
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015
4

08 Mar 2013, 17:57

Samochody są podobne prawie,osiągi mają przybliżone,Polo jest lżejsze więc miej troszkę spali i będzie bardziej dynamiczne no i ma te 5 KM więcej :) Ja bym był za Polo :)
seba002
Początkujący

Prawo jazdy: 07 01 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 147
Silnik: TS 1.6 105KM
Rok produkcji: 2003
1

09 Mar 2013, 00:31

miałem kiedyś Polo, co prawda stary typ z '99, ale mimo to brałbym Golfa - bogatsze wyposażenie i chyba nieco więcej przestrzeni dla mnie byłoby bardziej atrakcyjne. Poza tym wśród znajomych:
- Co masz?
- Polo
- Bleeeeee...
ALBO
- Co masz
- Golfa
- Uuuuuu!!! :lol:
:piwo:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
3

09 Mar 2013, 03:36

Rodzice też mieli Polo '95 przez 11 lat :shock: . Teraz poruszają się od chyba 4 lat Golfem 4. Ten następny VW też ma byc na około 8-10 lat. Dzisiaj jedziemy oglądnąc oba te auta, o wrażeniach z tym związanych dam znac. Dzięki za opinie :).
maniek1986
Aktywny

1

09 Mar 2013, 16:06

- Co masz?
- VW
- buhahaha :lol:

Wybrałbym Golfa jeśli musiałbym wybierać z tych 2, ale jest wiele ciekawszych nowocześniejszych i pewniejszych aut ;) np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
0

09 Mar 2013, 20:26

No i wybór padł na Golfa. Jeździł nim przez 6 miesięcy prywatnie pracownik salonu VW i zrobił nim 6.500 km :). Jakiś taki program promocyjny mają dla pracowników. Tylko teraz trzeba się pozbyc jednego z aut w rodzinie. Jakby ktoś był zainteresowany kupnem Seata Toledo II 1.9 TDI 110 KM 1999/2000(mój) lub VW Golfem IV 1.4 1999 (rodziców) to zapraszam na priv :).
maniek1986
Aktywny

1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...

10 Mar 2013, 12:24

dzida napisał(a): Co masz?
- VW
- buhahaha

Wybrałbym Golfa jeśli musiałbym wybierać z tych 2, ale jest wiele ciekawszych nowocześniejszych i pewniejszych aut np. [link do Otomoto wygasł] ... 23065.html

A co jest ciekawszego w I30?
Juz 3 pierwszymi wersami przekreslasz jako wiarygodny "doradzca" a mienisz jako zwyczajny dzidzius
roney03
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
5

10 Mar 2013, 13:48

Osobiście też szukałbym innego auta, niż Golf/Polo, ale mnie generalnie niezbyt podobają sie VW, choć uważam je za dobre auta... Jedynie Scirroco mi podchodzi. Hyundaie też są niezłe, szczególnie przez ostatnie 3-4 lata wypuścili dobre auta. Lepsze, niż poprzednio. Ale i tak bym wolał Mazdę (nawet używaną) albo Mitsubishi... Ze względu na wygląd :ok:
Niemniej życzę szcześliwemu nabywcy przyjemności i wielu lat bezawaryjnej jazdy :mrgreen:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM
1

10 Mar 2013, 15:11

to było parafrazowanie dialogów kolegi wyżej, bo nie wiem jak można się podniecać VW... ludzie kupują je tylko ze względu na znaczek nie zachodząc nawet do salonów innych marek...

i30 jest nowocześniejszy, wyszedł w 2012r a Golf VI jest oparty na V który wyszedł w 2003... w dodatku jest ładniejszy, tak samo wykończony i z zerowym przebiegiem przy o wiele wiekszym wnętrzu w porównaniu do Polo. W dodatku silniki są pewniejsze, a podstawowe nie tak mułowate jak 85KM u VW - widzisz teraz różnicę?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

10 Mar 2013, 17:09

Co do parafrazy zwracam honor neizauwazylem

Natomiast co do samochodu - przejedz sie Golfemi nowym I30 i porownaj. Jak nie poczujesz roznicy podczas jazdy ,odczuwalnej jakosci ogolnej to nie powinienes juz nikomu nigdy nic doradzac .Pisanie ze wnetrze I30 jest znacznie wiekssze niz w G6 swiadczy ze nie miales doczynienia przynajmniej jednym z nich .I30 nie bedzie tez tanszy niz G6 a obawiam sie ze nawet drozszy jesli mowa o silnikach benzynowych. Jesli chodzi o swierzosc konstrukcji - zawieszenie, uklad kierowniczy - duzo lepiej dostrojone w Golfie, wyciszenie wyraznie lepsze Golf, poziom bezpieczenstwa (NCAP) wyzszy w Golfie, silniki (pomijajac bazowy 1.4) nowoczesniejsze w G6, jakosc materialow wykonczeniowych - G6 Nie widac praktycznie nigdzie tej przewagi czasowej Hyundaia.

Natomiast co do stylistyki nie bede sie wypowiadal, bo ani moje ani Twoje zdanie w tym temacie nie powinno interesowac autora tym bardziej ze kazdy ma swoj gust
No chyba ze jest taka d..a ze musi pytac o to osoby obce.
roney03
Nowicjusz

1

10 Mar 2013, 17:34

Nie zrozumiałeś mnie. Napisałem, że za cenę nowego Polo dostajemy i30 z wnętrzem wielkości Golfa 6 (a raczej trochę większe bo tu widać wiek konstrukcji VW). Golf 7 ma podobne wymiary.
Chyba nie widziałeś testów EuroNCAP bo akurat i30 otrzymał tak samą pieciogwazdkową note i niczym nie ustępuje bezpieczeństwem... dowód:
http://www.euroncap.com/results/hyundai/i30/478.aspx
http://www.euroncap.com/tests/vw_golf_2008/338.aspx
i30 jest średnio 10k tańszy jeśli porównamy poszczególne wersje silnikowe podobnie wyposażone - więc znów się mylisz ;)
W dodatku ostatnie doniesienia pokazują, że silniki są o wiele trwalsze w konstrukcjach koreańskich nie to co problematyczne TSI FSI i TDI od VW - słyszałeś o psujących się koreańskich silnikach, wadach konstrukcyjnych w takim stopniu jak niemieckie? bo ja nie ;)
Masz tylko rację co do zawieszenia, które koreańce maja gorsze niż niemieckie auta ale przy takim silniku (85KM - NIEPOROZUMIENIE W TAKIM DUŻYM AUCIE) chyba nie jest ważne. Podobnie wyciszenie ale ta wersja silnikowa Golfa z tego co wiem ma je zubożone.
Hyundai startuje od 51k a Golf 6 zaczynał się od ponad 60 swego czasu więc gdzie jest droższy?
Teraz widać przewagę Hyundaia, co potwierdzały różne porównania w wielu czasopismach ale moge się założyć, że tego auta nawet nie widziałeś tylko używasz stereotypów a takie opinie wiadomo gdzie można sobie wsadzić...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

1

10 Mar 2013, 18:51

Ty sie mylisz i porownujesz gruszki z jablkami czyli testy wykonane w zupelnie roznych metodach oceny
Tu masz prawidlowy test Golfa i dalej twierdzisz ze I30 jest lepsze?
http://www.euroncap.com/results/vw/golf/2009/354.aspx

Przy porowaniu bralem pod uwage mozliwie aktualna cene nowego Golfa 6 i nowego I30 .Golf jest tanszy za to nie mozna sobie go skonfigurowac i trzeba wybrac to co zostalo na placu. Poszukaj sobie np na otomoto nowe egzemplarze Golfa 6 edition 2012 (o ile jeszcze cos zostalo) i sprawdz ile bedzie kosztowal taki Hyundai I30 nawet uwzgledniajac rabaty.
Golfa 1.2 TSI 105KM bardzo dobrze wyposazonego mozna bylo kupic za 52 tys .Za tyle to masz podstawe i30 bez klimy radia , bez niczego W Golfie6 klimatyzacja i radio zawsze byly w standardzie i 990zl mozna bylo kupic pakiet 990 czyli lepsze radio , 8 glosnikow, czujniki parkowania , pakiet zimowy itd
Na Golfa jest wciaz rabat 12 tys wiec odejmij od tych 60 -12 tys i podliczaj ?
http://www.2012edition.pl/pozostale-modele/
roney03
Nowicjusz

0

10 Mar 2013, 20:01

no i widzisz, że golf był lepszy w dorosłych ale gorszy w bezpieczeństwie dzieci - suma sumarum wychodzi tyle samo ;)
52 Golf 3d z tamtego roku... i30 z klimą kosztuje 48tys. - popatrz troche Ty, a nie psioczysz tylko dlatego, że to hyundai... podlicz wyprzedaż rocznika 2012 i wychodzi, że dostajemy pewniejszego, tańszego koreańca, a nie problematyczne TSI, które się sypie po dwu letniej gwarancji... ten silnik jest droższy a nie prosty konstrukcyjnie 1,4MPi który nie spala więcej od turbokosiarki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

10 Mar 2013, 21:28

Nie , mam wrazenie ze ty na sile promujesz Hyundaia , ale jako web naganiacz powinienes znac cenniki

I30 MY 2012 czyli jzu z rabatem w wersji Basic (podstawowa) kosztuje 45.900 ale oprocz wspomagania kierownicy nie ma praktycznie nic.Zeby miec klime trzeba kupic wersje clasic czyli juz 50.900 z rabatem .Zeby dobic do wyposazenia standardowego Golfow edition 2012 trzeba wybrac wersje casic+ i dokupic lakier metalik i czujniki parkowania czyli + 4.500
Daje nam to lacznie 59tys
http://www.hyundai.pl/promocja2012/doc/ ... ik_i30.pdf
Wiec jak widzisz mocno mijasz sie prawda przynajmniej o te 7 tys zl

Za troche tylko wiecej niz 60 tys mozna kupic juz Golfa 7 z jeszcze lepszym wyposazeniem niz opisany Hyundai
roney03
Nowicjusz

0

10 Mar 2013, 22:39

Dobra widze, że ta dyskusja z fanatykiem VAGów nie ma sensu i moge się założyć, że nie miałeś styczności z koreańcem a jak wiadomo opinie takich osób są tyle warte co ****.
48k z salonu cena sprawdzona z oponami zimowymi, czujnikami parkowania chlapaczami i dywanikami za które VW każe dopłacać no ale wiesz lepiej :P Ja przynajmniej przerabiałem temat kupna auta w tej cenie ostatnio na własnej skórze i dokładnie wszystko sprawdziłem.
Moge Ci tłumaczyć i gadać ale i tak będziesz wiedział swoje i ubóstwiał przereklamowanego Golfa i jakby kosztował 100tys. to i tak byłby warty zakupu. Powodzenia w wyborze auta.
i30 bije na głowę golfa niezawodnością, trwałością i gwarabncją Golfa (żałosne 2 lata/100tys. km po których sypie się silnik) - taka jest prawda rynku i opnie użytkowników czy tego chcesz czy nie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika