VW T4 problem z akumulatorem

07 Gru 2010, 22:31

Witam, mam problem z momentalnym rozładowywaniem akumulatora. W sobotę wymieniłem świece żarowe w VW T4. Do tego momentu wszystko było ok. Od momentu wymiany przy zimnym silniku po przekręceniu stacyjki momentalnie rozładowuje się aku. Wymieniłem akumulator na inny (100% pewny) dzisiaj rano także momentalnie się rozładował. Raz zakręci i momentalnie traci prąd. Sprawdziłem pobór prądu i na wyłączonym pobiera tylko tyle co zegar. Może wiecie co jest tego przyczyną. Nadmienię, że wymieniłem dwie świece żarowe. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
marcinozzy
Nowicjusz

Miejscowość: grudziądz

08 Gru 2010, 12:41

Nie wiem, na czym opierasz się, twierdząc, ze akumulator jest na 100% pewny? Najlepiej sprawdzić gęstość elektrolitu, albo sprawdzić go na innym samochodzie. Jeżeli tak zrobiłeś, to ok.
Sprawdz więc dokładnie klemy przewodów wychodzących z akumulatora od wewnątrz czy nie są zaśniedziałe. Tak samo bolce akumulatora, czy nie ma na nich żadnego osadu. Jeżeli jest ok, to po przykręceniu klem sprawdz, czy nie są one luźne - czy nie da się nimi poruszyć. Następnie sprawdz przewód masowy w miejscu, gdzie jest on przykręcony do masy. Sprawdz też przewod plusowy przy alternatorze i rozruszniku, czy nie jest luźny albo czy gdzieś nie jest przetarty i nie dotyka masy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...