W jaki sposób założyc ksenony w bmw e36?

21 Kwi 2007, 23:18

Witam, jestem zainteresowany lampami Angel Eyes. Mam kilka pytań dotyczących właśnie tego faktu. Jak wiadomo w BMW e36 coupe 95' nie ma ksenonów. Po kupnie lampy która wyżej wymieniłem chciałbym, uzyskać xenon. Oczywiście do tego wszystkiego jeszcze trzeba doliczyć przetwornice. Do lampy wchodzi jedynie żarówka H1( chyba że jest inaczej ) która nie jest żarówka ksenonową czyli nie posiada w sobie gazu-ksenonu. W takim razie w jaki sposób z żarówki H1 będzie xenon? Tak na chłopski rozum wynika, ze z tej żarówki nie będzie ksenonu bo nie ma w niej gazu. Mnie interesowałoby właśnie założenie u siebie ksenonów. Tylko mankamentem jest fakt że przecież do tej lampy nie wejdzie żarówka ksenonowa czyli żarówka H4 bo nie ma takiego "gniazda"? Chyba, że żarówki ksenonowe są juz także inne. Nie interesują mnie jakieś ksenonopodobne tylko oryginalne żarówki ksenonowe żeby działały. Proszę o wytłumaczenie mi tego faktu. Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób będą "świeciły" ksenony. Pozdrawiam i czekam na jak najszybszą odpowiedź.
Pinio87
Nowicjusz

22 Kwi 2007, 00:57

ksenony to zupełnie inna bajka. Inne okablowanie, napięcie. Koszt też spory.
Nie ma sensu przerabiać.
To co kupiłeś - nie znam się - pewnie podróba i w nazwie 'ksenon' ma tylko to, że świeci jak ksenon. Czyli po naszemu czytaj - świeci gorzej. Pewnie jest przyciemniana na niebieskawo.

ps. oczywiście ksenony świecą dużo lepiej i mają też dużo wyższą żywotność niż zwykłe żarówki.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

22 Kwi 2007, 01:05

a powiedz mi z czego sie składają lampy ksenonowe w nowszych modelach jak nie z lampy+żarówka xenon+ przetwornica?
Pinio87
Nowicjusz

22 Kwi 2007, 01:07

WitP_tsaJ4145 napisał(a):ksenony to zupełnie inna bajka. Inne okablowanie, napięcie. Koszt też spory.
Nie ma sensu przerabiać.
To co kupiłeś - nie znam się - pewnie podróba i w nazwie 'ksenon' ma tylko to, że świeci jak ksenon. Czyli po naszemu czytaj - świeci gorzej. Pewnie jest przyciemniana na niebieskawo.

ps. oczywiście ksenony świecą dużo lepiej i mają też dużo wyższą żywotność niż zwykłe żarówki.

Koszt to cos w granicach 1200 zl i nie jest to duzo. Przynajmniej takl uwazam. Same czesci mechaniczne sa o wiele drozsze np. zawieszenie, tarcze+ klocki i co tez ich ma sie nie wymieniac?
Pinio87
Nowicjusz

22 Kwi 2007, 01:12

Pinio87 napisał(a):a powiedz mi z czego sie składają lampy ksenonowe w nowszych modelach jak nie z lampy+żarówka xenon+ przetwornica?
no tak, ale Ty pisałeś, ze chcesz to wsadzić do normalnej lamy.
Ksenony to dużo większe napięcie, zupełnie inny układ, zupełnie inna lampa (klosz) i cena.... 1200 zł ?
Dam głowę, że to z Chin i podróba, i bez homologacji. Przy większym napięciu (też temperaturze) stopi w środku lampę i potem wsio do wymiany.
By walnąć ksenony to musisz cały układ wymienić + kable.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Kwi 2007, 01:17

lampy z homologacja TUV 600 zł+ przetwornica z 2 żarówkami xenon i okablowaniem 600 zł. Jedynie wystarczy przełożyć jeszcze silniczki ze starych lamp i pasuje. zamontować spryskiwacze i gotowe. Przez ten czas trochę zgłębiłem swoja wiedzę ale nadal czekam na osoby które coś takiego robiły u siebie. Niekoniecznie w BMW... Pozdrawiam...
Pinio87
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obiekty pozwalające na wyczynową jazdę samochodem
    Mieszkańcy Warszawy i okolic, którzy odkryli w sobie zacięcie do motorsportu nie powinni martwić się dostępnością obiektów pozwalających na wyczynową jazdę. Takie miejsca znajdziemy zarówno w samym mieście, ...
    Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa CT F SPORT
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu nowej wersji hybrydowego kompaktowego hatchbacka Lexus CT F SPORT. TRD oferuje elementy zestawu aerodynamicznego ...

22 Kwi 2007, 01:22

lampy z homologacja TUV 600 zł+ przetwornica z 2 żarówkami xenon i okablowaniem 600 zł. [...]
lampuy mogą mieć homologacje, ale już niekoniecznie cały układ.
Po drugie to, że pisze iż jest tam homologacja TUV'u nie znaczy, że takowa jest. Dość głośno było o tym i w mediach i prasie, że sprzedaje się np. właśnie lamy z 'atestami' bez atestów. Tylko pisze, że je mają.
Ksenony mało prądu biorą, ale na początku sporo. Dlatego na wymianie lub przeróbce instalacji musisz też się oprzeć.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Kwi 2007, 01:27

mimo wsystko wypróbuje i zobaczę jak to będzie u mnie. Lampy i tak muszę wymienić także nie zaszkodzi zobaczyć jak będzie na xenonach...
Pinio87
Nowicjusz