artur73 napisał(a):Czy może mi ktos rozwiac wątpliwośc czy w silnik 1,4-109 KM z I generacji Kia Ceed mozna gazować..?
Moim zdaniem tak, zalecają do nich lubryfikację.
artur73 napisał(a):Mam sprzeczne wiadomości ,bo np W II generacji tego auta ,mówią ze 1,4 ma do gazu w fabryce zakładaną inną głowicę ,a głowica zwykła się nie nadaje. Czy tak samo było w I generacji Ceed'a..?
Nie wydaje mi się żeby robili takie rzeczy bo to dodatkowy koszt.
Ostatnio rozmawiałem z osobą która ma warsztat i montuje LPG. Powiedziała mi również że np. do nowych Lancerów montują LPG u nas firmy które mają podpisaną umowę z Mitsubishi.
Jeżeli chodzi o problemy to w wielu przypadkach zanotowano wypalanie się gniazd zaworowych tak jak to np. w Toyotach. Regulacja zaworów jest mechaniczna i producent (gdzieś doczytałem) zaleca sprawdzanie luzu zaworowego przy LPG co nawet 15tys. km co moim zdaniem jest zbyt częste przy dobrej instalacji i odpowiednio dobranej mieszance. Wystarczy sprawdzić raz na 40tys. km i powinno być ok. Ja bym założył również lubryfikację + 250zł chociaż gazownicy czasem twierdzą że jest zbędna przy prawidłowo wyregulowanej instalacji gdzie spalanie będzie + 10-20% tego co benzyny.