Więcej oktanów !-a spalanie ??

12 Mar 2008, 18:30

Mam takie pytanie.Czy ilość oktanów w paliwie ,może mieć związek z ilością spalanego paliwa??Pytam się dlatego ,bo do tej pory tankowałem E-95.I ot tak dla sprawdzenia jakie będzie miał osiągi wlałem pełen bak E-98.Dalo się zauważyć że ma większego kopa ,jak i stwierdziłem ,że chyba pływak mi się zawiesil.Bo sporo jeździłem i paliwa mniej mi ubywało niż przy E-95.Aby mieć tą pewność dotankowalem do pełna i okazało się że jednak pływak jest ok. ,a jest teraz mniej paliwożerny??.Czy potwierdzacie taką możliwość mniejszego zużycia paliwa ,przy zmianie oktanów na więcej??? :?:
kaza1
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz-Fordon
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
      Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...
      Wymóg opon zimowych lub całorocznych w Europie
      Już w 29 państwach Europy wprowadzony jest zakaz jazdy na oponach letnich w tym okresie roku, a przepisy jasno precyzują okres lub warunki ich użytkowania. W 16 krajach są to konkretne daty kalendarzowe (Bułgaria, Czechy, ...