Właczające sie radio w samochodzie a uszkodzony akumulator

25 Maj 2013, 12:35

Witam mam następujący problem z moja corsa B. W środę wyładował mi się akumulator gdy weszłam do auta radio było włączone więc mnie to nie zdziwiło. Naładowałam akumulator i tego samego dnia auto ruszylo. Przy wkładaniu akumulatora wyciekł kwas..więc wiedziałam że na dniach muszę kupić nowy akumulator. Dziś chciałam jechać do sklepu ale akumulator był wyładowany i jak przekręciłam stacyjkę włączyło się radio ale nie na stacji jaka słuchałam tylko radio byly zresetowane tak jakbym wyciągała akumulator. Kupilam dzis nowy akumulator i teraz ważne pytanie..włączanie sie radia zresetowanego było wina akumulatora czy po prostu coś jest z radiem ? Bo boje sie że radio się włączy i wyładuje kolejny akumulator..Proszę o odp ;)
klimcio15
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 09 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

25 Maj 2013, 18:58

Po każdym odpięciu chociaż jednej klemy akumulatora resetują się ustawienia radia. Którędy wyciekł kwas :shock: ? Miejsce, na które kwas wyciekł trzeba oczyścić bo zacznie rdzewieć. Radio jest sprawne, powróciło tylko do ustawień początkowych. Po podłączeniu nowego akumulatora ustawisz sobie radyjko do ustawień jakie były i będzie wszystko w porządku.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

25 Maj 2013, 19:27

Wszytko zostało oczyszczone bardzo dokładnie ;) Znaczy sie wiem że jeżeli wyciągnę nawet jedna kleme radio sie zresetuje. Tylko że akumulator nie był ruszany wsadziłam go w środę naładowanego i dziś jak nie mogł odpalić włączyło się radio zresetowane . Dlatego nie wiem co było winne akumulator czy radio.. Dlatego się martwię że jeżeli jest coś z radiem rozładuje mi nowy akumulator.
klimcio15
Nowicjusz

26 Maj 2013, 12:50

Radio zgubiło stacje, ponieważ zapewne był za mały prąd je zasilający - tak jakbyś odpięła klemę.
Ale na wszelki wypadek odłącz radio całkowicie od instalacji samochodu, aku naładuj i tak kilka dni pojeździj bez podłączonego radia.
Oprócz tego możesz po naładowaniu aku sprawdzić jaki prąd jest pobierany z aku na wyłączonym silniku przy odłączonym i podłączonym radiu ( ale radio wyłączone ).
Jeżeli prąd będzie mniejszy niż 50mA, a aku się nadal będzie wyładowywał, to jest on do wymiany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Maj 2013, 17:55

Wszystko już w porządku mam nowy akumulator,radio działa normalnie. Po prostu stary akumulator musiał "szaleć" dziękuje za pomoc!
klimcio15
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa CT F SPORT
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu nowej wersji hybrydowego kompaktowego hatchbacka Lexus CT F SPORT. TRD oferuje elementy zestawu aerodynamicznego ...