Wv touran wentylator

06 Kwi 2014, 21:38

Witam. Mam problem z wentylatorem swojego tourana. problem jest taki ze czasami wentylator włącza się i nie chce się wyłączyć, pomaga tylko odłączenie klem. Wymontowałem to i jest spalony ten moduł w większym wentylatorze o nr 1K0959455CM i tu pytanie... Czy mogę zamontować wentylator z innym nr? co oznaczają litery CM? co proponujecie? czekam na wasza pomoc

pozdrawiam!
Rasiu_15
rasiu_15
Początkujący

Miejscowość: Olecko

09 Kwi 2014, 09:48

Jak się domyślam spalone są tranzystory? Nie lepiej je wymienić?
Co do numeracji to chodzi o model auta oraz o moc. Kupując ten moduł, musisz patrzeć na model, silnik i rok produkcji swopjego auta. Pierwsze modele miały fabryczną wadę - paliły się wspomniane tranzystory. Nowsze typy już tego nie miały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Kwi 2014, 12:59

tak spalil sie... ale gdzie to kupic? w sklepie nie maja.. wogole ciezko bylo z wiatrakiem.. gdzie moge kupic ten tranzystor o ktorym mowisz? lub gdzie to zrobic czy cos?
Rasiu_15
rasiu_15
Początkujący

09 Kwi 2014, 15:55

Myślę, że jak pogadasz z elektrykiem samochodowym, albo z jakimś kolegą, co zajmuje się elektronika/elektryką, to powinien sobie z tym poradzić bez żadnych problermów.
Nie apmiętam jakie tam są tranzystory, ale pewnie w necie znajdziesz coś na ten temat. Wiem, że jest ich tam siedem sztuk i lubią się przepalać. Tranzystory można też poszukać w necie.
rasiu_15 napisał(a):wogole ciezko bylo z wiatrakiem..

Na allegro patrzałeś?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Kwi 2014, 17:30

tak jest jeden kompletny nowy, uzywek kilka ale wiekszosc z padnietym tranzystorem..

bylem u mechanikow w moich okolicach to nikt sie nie podjal naprawy tego tranzystora... i kazdy mowil by kupic podrobe wiatraka.. znalazlem podobny ale rozniacy sie ostatnimi dwoma literami i nie wiem co one oznaczaja, lub takie same litery lecz moj ma 11 tych przeczek a tamten mial 7..
Rasiu_15
rasiu_15
Początkujący

12 Kwi 2014, 20:29

Więc pozostaje ci kupić komplet z allegro.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak prawidłowo siedzieć w samochodzie podczas jazdy?
    To, w jaki sposób siedzimy w samochodzie, ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Ważna jest przede wszystkim odpowiednia pozycja za kierownicą, ale w razie kolizji pasażerowie siedzący prawidłowo mają również ...