Wyciszanie samochodu - Jaki warsztat?

10 Gru 2014, 13:37

Witam wszystkich,

Poszukuje warsztatu, który podjął by się wyciszeniem mojego samochodu. Niestety w internecie firm, które można znaleźć jest bardzo mało. Chyba tylko z 3 znalazłem.

Może znacie jakieś warsztaty, które się tym zajmują? Pytam ponieważ rozpiętości cenowe są bardzo duże. Jedna z firm powiedziała mi ok 5000 pln a druga prawie 3000 pln.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
superges
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

15 Gru 2014, 00:08

Wszystko zależy od tego jaki to samochód, duży czy mały. Jak trydno jest zdemontować wnętrze itd. Nie podałeś auta i informacji jakie to ma być wyciszenie? Samego wnętrze czy też komory silnika. O ile ciszej chciałbyś mieć w aucie. To akurat zależy od użytych mat wyciszających.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Gru 2014, 09:58

Samochód to Lancer 1.6 z 2010r.

Chciałbym, żeby było w nim wyraźnie ciszej bo na pewno nie należy do najcichszych samochodów:)
superges
Początkujący

15 Gru 2014, 14:04

Cena będzie zależna w większości od materiału który został użyty do wygłuszenia. Aktualnie na rynku dobrymi materiałami z tego co wiem do wygłuszania samochodów są maty butylowe. Taka guma butylowa z aluminium, jest cienka i bardzo dobrze tłumi. Koszt maty w rozmiarze 37cm x 25cm i grubości 2,5mm to około 12zł. Przykładowa ilość mat potrzebna do wygłuszenia samochodu będzie mniej więcej na takim poziomie jak niżej:
- para drzwi 12-16 mat (zależy czy 3 czy 5 drzwiowy samochód)
- Podłoga 20-30 szt.
- dach 5-7 szt.
- Bagażnik wraz z nadkolami 7-12 szt.

Inne materiały używane do wygłuszeń kosztują nawet po 100zł za m2. Dobrze dowiedzieć się jakim materiałem dana firma robi wygłuszenie w samochodzie. Będziesz wtedy wiedział co dyktuje cenę.
Kacper
Forumowicz VIP

15 Gru 2014, 14:13

A czy Ty się takim wygłuszaniem zajmujesz? Ewentualnie znasz jakiś warsztat?

Firma z Wrocławia wyceniła na 5500 z materiałów premium lub 4800 matariałami ekonomicznymi. Firma ze śląska wyceniła na 2500 PLN.
superges
Początkujący

15 Gru 2014, 14:33

Kiedyś robiłem wygłuszenie drzwi i bagażnika w swoim samochodzie więc profesjonalnie się tym nie zajmuję i pamiętam, że wtedy był problem żeby dostać takie maty i były sporo grubsze niż dzisiaj dostępne.

Wracając do tematu zapytaj dokładnie obie firmy co wchodzi w skład wygłuszenia samochodu?
Czy przypadkiem nie jest to samo wnętrze? Kompleksowe wygłuszenie obejmuje maskę przednią, nadkola, podsufitkę, podłogę, bagażnik z nadkolami, wszystkie drzwi oraz tylną klapę bagażnika.

Profesjonalna firma która zajmuje się wygłuszeniem powinna dokonać pomiaru db w aucie przed wygłuszeniem i po jego zamontowaniu żebyś wiedział dokładnie o ile jest ciszej. Poza tym powinieneś dostać dokładny kosztorys tego co będzie robione :)
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

15 Gru 2014, 14:43

Kupiłam moje clio i chodziło niemiłosiernie głośno, ale wszyscy facecie dokoła mówili, ze to dlatego że to diesel. Zaprowadziłam auto do mechanika przy okazji jakiejś małej usterki i stwierdził, że wystarczy wymienić pokrywę silnika. faktycznie po wymianie autko chodziło ciszej, ale tylko trochę, nadal miałam wrażenie, że jadę traktorem. No i co się okazało ? Wyciekał mi płyn w chłodnicy, odstawiłam samochód do warsztatu. Dziurawa chłodnica... Jeździłam z nią tak 2 miesiące od momentu kupna samochodu... Po wymianie chłodnicy, samochód w ogóle nie hałasuje, chodzi cichutko ;)
kasia1967
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 2008
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: Renault Clio
Silnik: 1.5
Rok produkcji: 2007

08 Sty 2015, 12:25

Wydaje mi się, że któryś z warsztatów z Feuvert mógłby się podjąć czegoś takiego, zakładając, że mają naprawdę wielu specjalistów. Możesz napisać do nich na maila głównego i powinni Ci wskazać jakieś konkretne miejsce.
“There is more to life than simply increasing its speed.”
― Mahatma Gandhi
gocart
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Audi A4

13 Paź 2015, 10:33

Witam,

ja wyciszyłem auto w okolicach warszawy w Łomiankach, mój Mitsubishi ASX był strasznie głośny a powyżej 130 km/h nie dało się rozmawiać, teraz jest ok.
mogę podać numer do właściciela warsztatu 534602064 i adres.
purchel
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1983
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Mitsubishi Asx
Silnik: 1800
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2011

18 Lut 2016, 15:05

Kilka zdjęć przed wyciszeniem i po

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

purchel
Nowicjusz

23 Paź 2016, 15:49

Jeśli szukacie fachowców w tym zakresie to osobiście polecam Autoryzowanego Dealera Forda w Warszawie, ostatnio byłem u nich ze swoim samochodem. Miałem podobny problem do twojego i świetnie zajęli się moim autem, w ciągu 24h naprawili mój problem, niezłych fachowców mają, na pewno Ci pomogą !
daenniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1975
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

16 Lis 2016, 00:00

Wyciszenie najnowszej Mazdy 6

Efekt wyciszania Mitsubishi ASX

purchel
Nowicjusz

31 Maj 2017, 09:34

Ze sprawą wyciszenia samochodu zwróciłem się do apama do mojego Forda Mondeo i już 2 lata jeżdżę z wyciszeniem i mogę potwierdzić jego skuteczność
tigermateusz
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 1993
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Benzyna

30 Lip 2017, 10:09

Cisza w aucie to jest ważna sprawa jak się jeździ w dalsze trasy. Może warto posuzkać opinii bezpośrednio wśród warsztatow, które to oferują? np. poprzez wyszukiwarkę motointegratora mi.eu, wybierasz kateogire usług i masz warsztaty, które to oferują, dodatkowo teraz można wygrać 6 tysi na naprawy jak dodasz opinię po wizycie w warsztacie.
leti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: nie mam

03 Sie 2017, 09:52

hmm troche malo intuicyjna, ale faktycznie dobra + ma sklep :)
remini
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: SAAB 9-3
Silnik: 2.0 T
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005