Wygodne auto do 18 tys.

26 Gru 2016, 01:19

Witam ! Szukam wygodnego samochodu, coś pomiędzy segmentem C i D. Cenię sobie ciszę w aucie i wiadomo bezawaryjność, rocznik dla mnie nie ma znaczenia, mimo młodego stażu jeśli chodzi o prawo jazdy i własny samochód, to nauczyłem się, że jeździ się stanem technicznym a nie rocznikiem, czyli jak dbasz tak masz.

Moje wymagania : ocynkowana karoseria (wymóg konieczny), dobre prowadzenie, w miare cicho w samochodzie aby było, łatwa dostępność części, wygodne fotele z racji kilku dłuższych podróży.
Mój roczny przebieg to w granicach 20 tys na rok, więc w grę wchodzi czysta benzyna + LPG. Silnik max do 2.0 z racji wysokich składek OC w moim wieku. Cena jaka chce wydać to 16 tys + 2 tys na pakiet startowy. Wiem, ze mam spore wymagania, ale poszperałem, poczytałem z różnych źródeł, czerpałem wiedzę od znajomych i znalazłem kilka samochodów a mianowicie.

*Renault Laguna II FL 2.0, 2.0T
*Saab 9-3 1.8T
*Vectra C 2.0
*Focus MK2/Mondeo MK3 ( benzynowe silniki)
*Lexus IS200, ale nie wiem czy bede w stanie go utrzymać, kiedyś na pewno kupie Lexa.

Najlepiej cenowo wychodzi lagunka i wizualnie też mi się podoba, u mnie problem z saabem jesli chodzi o naprawy, znajomy miał i jeździl 150km do mechanika, bo u mnie nikt nie umie tego naprawić. Co panowie poleciacie w tej kwocie i przy którym modelu mam najmniejsze szanse na trafienie trupa ? Z góry dzięki za odpowiedź i podziwiam was jeśli ktoś w święta przeczytał to wszystko. Pozdrawiam.
lesnygoniec
Początkujący

Prawo jazdy: 16 03 2015
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Polo
Paliwo: Benzyna

26 Gru 2016, 04:57

lesnygoniec napisał(a):*Renault Laguna II FL 2.0, 2.0T
*Saab 9-3 1.8T
*Vectra C 2.0
*Focus MK2/Mondeo MK3 ( benzynowe silniki)
*Lexus IS200, ale nie wiem czy bede w stanie go utrzymać, kiedyś na pewno kupie Lexa.

Generalnie Twoje typy są :ok:.Lexus nie jest drogi w utrzymaniu (mniej więcej na poziomie audi a4) tu masz zestawienie z lexem download/file.php?id=2190&mode=view

lesnygoniec napisał(a): u mnie problem z saabem jesli chodzi o naprawy, znajomy miał i jeździl 150km do mechanika, bo u mnie nikt nie umie tego naprawić.

No niestety takich mamy fachowców,którzy potrafią tylko naprawić auta z niemieckiej trójcy. Saab 9-3 to technologicznie vectra c (ta sama płyta podłogowa) więc nie ma problemu z naprawami.Jedynie trzeba trafić na "myślącego" mechanika,który potrafi posługiwać się przede wszystkim numerami części i miał styczność z różnymi markami.
Możesz jeszcze popatrzeć na citroena c5 2.0.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Gru 2016, 12:33

Vectra C i 2.0 ? Słyszałem, że takowe były, ale z tego co wiem to pod gaz tylko i wyłącznie 1.8, których z resztą jest o wiele więcej z tym, że większość jest sprowadzonych i po kupnie zagazować musiałbyś sam :) W zasadzie patrząc na to co pisałeś to każde auto będzie najlepiej kupić za 15 tys. ale w czystej benzynie bo trudno będzie o wersję z gazem (chociaż kto wie...). Od siebie polecę auto, którym jeżdżę, czyli Peugeot 407. Prócz Lexusa i Saaba interesowałem się wszystkimi Twoimi propozycjami, a Focusem, czy Mondeo sam jeździłem dość sporo i to jakoś Lew sprawił wrażenie najbardziej wygodnego auta jak dla mnie :P 15 tys. i znajdziesz fajną wersję z 2 litrową benzynką :) W razie czego możesz pisać na priv z Francuzem ;)
Zwiadek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 136
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

26 Gru 2016, 13:47

Podejrzewam, że przy propozycji vectry zabrakło "T" przy 2.0. 2.0T to silnik produkcji saab'a (ten sam co w 9-3), lpg przyjmie bezproblemowo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Gru 2016, 14:21

Tak, wkradła mi się pomyłka, chodziło o Vectre 2.0T, ale już ją odrzucam z racji tego, ze nie ma ocynku a pozatym miałem okazję się dzisiaj właśnie przejechać i było ok, ale to wnetrze strasznie mnie odpycha. I oczywiście wkradła się jeszcze jedna pomyłka, auto chcę zagazować sam, więc wychodzi, że szukam samochodu za 15-16 tys + instalacja LPG a na pakiet startowy mam przewidziany inny budżet, więc na polo bitwy zostaje Saab,Renault,Lexus,Ford, chociaż te dwa ostatnie nie mają ocynkowanej karoserii. Nie mam garażu więć to dla mnie ważny aspekt a nie będzie mnie stać, żeby co jakiś czas pakować pieniądzę w dodatkową konserwację.
lesnygoniec
Początkujący

26 Gru 2016, 19:29

Zwiadek napisał(a):Vectra C i 2.0 ? Słyszałem, że takowe były, ale z tego co wiem to pod gaz tylko i wyłącznie 1.8
nieprawda, nie ma żadnych problemów :wink: Znajomy ojca, a zarazem ojciec mojego kumpla miał caravana 2.0t na Prinsie i nie narzekał :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków
    Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...

27 Gru 2016, 13:56

Moim zdaniem to właśnie vectra 2.0T byłaby najlepszą opcją ale bardzo trudno natrafić na zadbany egzemplarz, wiem bo sam szukałem. Od biedy 1.8 też wystarczy, ale nie będzie to demon prędkości, a swoje spali. Możesz poszukać też Forda Mondeo w wersji 2.0 145km benzyna lub 2,5 v6.
Bracks
Nowicjusz

Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

28 Gru 2016, 14:39

A więc tak, oglądałem Vectre C z silnikiem 1.8, jechałem, powiem szczerze silnik za słaby do tej budy jeśli chodzi o moje wymagania. Ogolnie auto super, ale jak już mówiłem, wnętrze strasznie mnie odpycha, przykładam do tego sporą uwagę i jednak nie chcę Vectry. Lagune też już odrzuciłem, byłem oglądać, to nie to jednak. Najbardziej w oko mi wpadł Saab 9-3, oraz Peugot 407 i teraz mam dylemat coś pomiędzy tymi dwoma samochodami. Najbardziej napalony jestem na Lexusa, ale ciężko o auto w dobrym stanie za 15k + 2/3k na pakiet startowy. Co panowie doradzicie ? Znajdę Lexusa w tej cenie ? Jak przeglądam ogłoszenia to same "igiełki" sprowadzone z niemiec z cofnietym licznikiem 8) . Mondeo Mk3 fajna opcja, ale ponoć trzeba dobrego gazownika, żeby to zagazować no i niestety karoseria nie jest ocynkowana.
lesnygoniec
Początkujący

28 Gru 2016, 15:08

Lexusa spokojnie znajdziesz w tej cenie i wstępnie ogarniesz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2016, 15:26

Dokładnie tak, celuj w IS200 a nawet na forach czasem pojawiają sie ciekawe ogłoszenia warto uwagi, na plus dla tego modelu bardzo niski spadek wartości wraz z upływem lat. Peugeot 407 to także ciekawa propozycja, komfortowe auto jednak od czasu do czasu elektronika lubi się trochę popsuć.
Bracks
Nowicjusz

Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

28 Gru 2016, 16:03

A jak sprawuje się Lexus na LPG ? Są jakies problemy ? Nie ukrywam, że ten samochód mi się strasznie podoba, nie potrzebuję wyszukanych bajerów typu czujnik deszczu, zmierzchu itd. (btw. czujnik zmierzchu u nas w kraju chyba nic nie daje, bo swiatla trzeba miec wlaczone 24/7) . I jak z zabezpieczeniem antykorozyjnym w Lexusie ? I co najczęściej się tam psuje ?
lesnygoniec
Początkujący

29 Gru 2016, 09:28

Połowa użytkowników IS200 na lexusforum jeździ na LPG.
Zabezpieczenie typowo japońskie ale nie tragiczne jak np. w Maździe. Rude bąble najszybciej się pojawiają na tylnych nadkolach - też mi się zaczynają pojawiać, a tak to zdrowy.

Z psucia:
- łożyska w manualnej skrzyni biegów hałasują i wyrabiają się synchronizatory - można z tym jeździć albo kupić dobrą używkę za 600zł
- zapiekają się tłoczki hamulcowe - zestaw naprawczy z 30zł
- czasem padnie cewka zapłonowa czy sonda lambda (przy ok. 15 letnim aucie norma) - cewka najlepiej oryginalna używka za 70zł, bo przejeździ niejeden zamiennik
- wybijają się sworznie wahaczy - zamienniki często nie wytrzymują 10tys. km, a oryginał z ASO za 240zł szt. zrobi 150-200tys.
- psuje się zmieniarka CD - nie ma co naprawiać tylko pakować zmieniarkę cyfrową na USB
- wyrabia się wirnik pompy oleju (przy zapaleniu silnika na zimno kontrolka oleju nie gaśnie od razu) - +/- 300-400zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2016, 13:38

Muszę się rozglądnąć za Lexusami. A jak wypada Lexus w porównaniu do Peugota 407 ? Lexus będzie się lepiej prowadził ?
lesnygoniec
Początkujący

29 Gru 2016, 15:48

Lepiej z powodu lepszego rozkładu masy, tylnego napędu oraz sztywniejszego zawieszenia i precyzyjniejszego układu kierowniczego.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2016, 15:57

No właśnie a jak z tym zawieszeniem ? Bo u mnie drogi są w fatalnym stanie (pełno dziur i kolein), ile mniej więcej kosztuje naprawa zawieszenia ? Oczywiście na dobrych częściach.
lesnygoniec
Początkujący