Zakup pierwszego auta do 25 tyś zł - prośba o pomoc.

22 Maj 2013, 17:16

Witajcie,

chciałbym wziąć w leasing auto do ok. 25 tyś zł brutto. Będzie to moje pierwsze auto, dlatego kieruję swoją prośbę o pomoc w wyborze właśnie do Was.

Cel

- Auto ma służyć do celów firmowych (dojazdy do klientów) oraz naturalnie w celach prywatnych - Wyjazdy weekendowe 100-200 km (średnio raz na 2 tyg.) poza miasto.

- chciałbym, aby to nie było małe auto typu corsa albo clio, ponieważ czasami będzie trzeba zapakować kilka kartonów do niego.

- chciałbym, aby auto nie było drogie w eksploatacji

- nigdy nie byłem posiadaczem oc ani ac, dlatego wielkość silnika zapewne też ma znaczenie

- jeśli chodzi o rocznik to musi to być 2009 i młodsze

- jeśli chodzi o kolor to biały albo srebrny (będę go znakował kolorami firmowymi).

- jeśli chodzi o rodzaj paliwa - wydaje mi się ze najlepiej jak to będzie diesel.

- auta musi koniecznie być z fakturą VAT 23%

Od BRE Leasing otrzymałem taką spis aut, które są po wynajmnie. Doradca pisał, że są to auta, które były wynajęte/wyleasingowane, ale właściciele nie zdecydowali się na wykup. Z kolei BRE Leasing w swoim umowach ma informacje o tym, że może nałożyć karę na osobę, która o taki samochów nie dbała a nie zdecydowała się na zakup. Dlatego doradca pisał o tym, że te auta nie są "zajechane".

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli chodzi o moje propozycje to są to:

Fiat Bravo 1.6 Multijet Dynamic FVAT II, 2010, Hatchback

Kia Cee'd 1.6 CRDI kombi, 2009

Ford Focus 1.6TDCI SilverX kombi FVAT, 2009

Co myślicie o tych propozycjach? Na których samochodzie najlepiej się skoncetrować w poszukiwaniach? Który będzie najmniej awaryjny, najbardziej ekonomiczny i który będzie najmniej "zajechany"?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
mariuszd4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 05 2005
Auto: nie mam

22 Maj 2013, 20:23

poprawny link

mariuszd4
Nowicjusz

23 Maj 2013, 12:31

Co myślicie o tych propozycjach?

mariuszd4
Nowicjusz

24 Maj 2013, 22:18

witaj
Sądze że kia i fiat jednak będzie raczej z tych małych samochodów
Jeśli szukasz auta dużego i oszczędnego to może jakaś skoda octavia
Jeśli myślisz o laeasingu to fakt większość firm będzie chciała zrobić auta max 4 letnie, ale jak chcesz to mogę ci podpowiedziec gdzie zrobić starsze, wiem bo się tm zajmuję
Sam stoję przed podobnym dylematem i raczej się właśnie skłaniam ku skodzie octavi kombi 1.9 TDI - silnik bardzo oszczędny w dojazdach do klientów w szczególności na trasach będziesz miał zużycie ok 4,5- 5 litrów a po mieście z 1L więcej
2009 roczniki chodzą ok 35000 ale już 2007 można by zrobić w leasingu na 5 lat, a 2006 na 4 lata a 2005 na 3 lata.
Przy leasingu mogę pomóc jeśli chcesz. jestem brokerem coś mogę doradzić, poszukać tanich ofert
Ja jeździłem już rónymi autami - kiedyś myślałem że diesel jest drogi ale jak się kupi oszczędny silnik to nie wiem czy nie taniej wyjdzie niż jakaś benzyna z gazem
No i można go zawirusować i od razu taki 1.9tdi dostaje więcej mocy, a i zużycie spada.
leasing
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: AUDI

26 Maj 2013, 22:54

Dzieki za odpowiedz. Wczoraj rozmawialem z kumplem ktory zajmuje się leasingami i mi cos doradzic tym bardziej ze jego tesciu prowadzi salon samochodowy. Także dziękuję za odpowiedz i pomoc. Jesli chodzi o octavie to na razie nie bralem jej w ogole pod uwagę ze wzgledu na to ze te z 2009 sa drozsze znacznie od kia czy focus, ale zainteresuje się teraz tymi trochę starszymi. jeszcze raz dzieki za odp
mariuszd4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX z pióropuszem. Kolejny nietypowy projekt
    Brytyjski oddział Lexusa zorganizował nietypowy konkurs. W ramach akcji Lexus Design your own Tattooed Car każdy mógł zaprojektować własną grafikę, która miała szansę trafić na nadwozie crossovera UX. Wygrał ...
    Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...