Zamiana kół między Toyotą a Civic?

30 Maj 2022, 16:27

Niewiele wiem o samochodach, ale mam Toyotę Corollę S 05 i Hondę Civic Coupe 08, a kilka opon Civica przecieka powietrze / prawie się psuje, przez co samochód przejeżdża przez gaz jak wodę. Zastanawiałem się, czy to możliwe, że mogę po prostu zdjąć koła z mojej Civica i zamienić je na koła mojej Toyoty, ponieważ Civic jest idealny do jazdy latem i potrzebuje przyzwoitych opon, takich jak moja Toyota?

Prawdopodobnie brzmię na naprawdę niedoświadczony, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie nigdzie w Internecie, być może źle ją szukam
tommi999

• 30 Maj 2022, 17:09

Nie możesz zamienić bo Corolla i Civic często mają inny rozstaw śrub i inne ET, średnicę osadzenia, parametry prawidłowe dla felgi.

Dokładnie Corolla z 2005 roku ma:
    Rozstaw śrub (PCD): 4*100.
    Średnica wewnętrzna felgi 54,1 mm.

Civic z 2008 roku ma:
    Rozstaw śrub (PCD): 5*114,3.
    Średnica wewnętrzna felgi 64,1 mm.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
      Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...
      Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...