Zarejestrowany pojazd na złomie...

21 Lut 2008, 18:41

Witam, pytam z ciekawości bo nie wiem :P Kolega kupił malucha, zarejestrowany, opłacony itd. pewnego dnia przywalił w ścianę :p zdenerwował sie i zawiózł go na skup złomu gdzie dostał za niego pieniądze normalnie jak za złom... ja jestem poprostu ciekawy czy coś mu za to grozi, skoro pojazd nie został wyrejestrowany (dowód nosi dalej w portfelu) Prosze o szybka odpowiedź

aaa jeszcze jedno bo mi sie przypomniało... on jezdził na dowodzie kolesia od ktorego go kupil, nie przerejestrował go a koles mu powiedział ze on go wyrejestruje... ale jak bez dowodu i tablic ;> dobrze by bylo jakby ktos mi to wytlumaczyl :) z góry dziękuję
steve_lfc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kluczbork

21 Lut 2008, 23:12

Z tego co wiem wyrejestrowuje sie pojazd na podstawie umowy kupna-sprzedazy a więc jesli takowa była spisana mógł wyrejestrować. W tym momencie nabywce bedzie scigał ubezpieczyciel gdyż na niego przechodzi obowiązek do ubezpieczenia pojazdu jeśli nie wypowiedział umowy ubezpieczenia conajmniej na jeden dzień przed jej końcem.
W przciwnym razie polisa jest odnawiana automatycznie i wcześniej czy pózniej ubezpiueczyciel upomni sie o pieniadze.
pozdrawiam
tritrans
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

22 Lut 2008, 00:41

tak wiem o tym... wyrejestrować pojazd można na dwa sposoby, albo go wyzłomować albo sprzedać... ale jeżeli pojazd jest nadal zarejestrowany ale powiedzmy - ulotnił się w powietrzu razem z dowodem rejestracyjnym ... to co wtedy, czy sa konsekfencje karne? czy to jest łamanie prawa, a jeżeli tak... to co za to grozi, bo przeciez nie bedzie ubezpieczał pojazdu który już dawno jest że tak powiem "przerobiony na żyletki" (nazwijmy to kompletnym brakiem odpowiedzialności) :)
steve_lfc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lut 2008, 14:42

Przepisy mówią wyraźnie - jeżeli pojazd jest zarejestrowany,musi być ubezpieczony.Jeżeli samochód został zniszczony,spalony,pocięty na żyletki itd,a nie został wyrejestrowany,to nadal nalezy płacić za niego ubezpieczenie.Kara to coś koło 1800 zł(było 2000,ale coś tam zmniejszyli).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2008, 20:04

aha, właśnie o to mi chodziło :) dziękuję bardzo i pozdrawiam...
steve_lfc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Lut 2008, 08:56

Z tym że jeśli sprawa trafi do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego kara wynosi nie mniej nie więcej tylko 3600 zł i tam nalezy wykazac ciągłośc ubezpieczenia czyli 12 miesięcy od momentu kontroli i moze to obejmowac okres 1,5 roczny.
Pozdrawiam
tritrans
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

25 Lut 2008, 15:35

Tritrans - z całym szacunkiem,ale głupoty wypisujesz i wprowadzasz forumowiczów w błąd.Skąd ty wziąłeś takie informacje?
Przede wszystkim nie 3600,a około 3060 zł,a dokładnie to 800 euro i to jest za autobusy i samochody ciężarowe.Natomiast za samochody osobowe kara ta wynosi 500 euro,co daje około 1900zł.Dotyczy to braku OC powyżej 14 dni,ponieważ wysokość tych kar jest zależna od czasu,przez jaki okres się spóźnimy z opłata OC.Do 3 dni jest to 20% opłaty wyjściowej,a do 14 dni jest to 50% tej opłaty.Oczywiście oprócz zapłacenia kary,musimy zapłacić wszystkie składki za okres nieubezpieczony,w którym samochód był zarejstrowany.Np. jeżeli nie ubezpiecaliśmy samochodu przez 3 lata,to trzeba będzie zapłacić OC za te 3 lata.Bardzo kosztowna impreza.
Jest jeszcze jedna ciemna strona oszczędzania na OC.Jezeli nie mamy opłaconej składki OC i spowodujemy kolizję - płacimy z własnej kieszeni za naprawę.Jezeli spowodujemy wypadek,to może być nawet tak,że ofiarom tego wypadku będziemy płacili rentę do końca życia z własnej kieszeni.A wyobraźmy sobie,że spowodujemy kolizję z np. cysterną wioząca benzynę - nie wypłacimy się do końca życia...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000