Zasilanie jest a radio nie działa

15 Wrz 2009, 17:23

Witam. Kupiłem seata ibize II 1.4 i chciałem podłączyć radio ale nie działa... sprawdzałem w kostkach zasilanie jest (zapalałem nimi żarówkę). Podobno wczesniejszemu właścicielowi włamano sie do auta i wyrwano radio z kostkami, wiec sam musiałem dac nowe. w kostce zasilania która ja podłączyłem niebiesko biały kabel (prawdopodobnie od pamięci) jest w innym miejscu niż w kostce który przychodzi od radia, ale łączyłem je innym kablem i dalej nie działało. Probowałem na paru radiach. Bezpieczniki w aucie jak i w radiu są ok. Co może byc powodem? Czy to możliwe że cos blokuje radio?? Proszę o odpowiedź.
velwet1
Nowicjusz

Miejscowość: Zgorzelec

15 Wrz 2009, 17:32

W elektryce nie ma czegoś takiego jak to - ten przewód jest prawdopodobnie od tego.Musisz być pewien,od czego dany przewód jest.Podłącz to radio bezpośrednio do akumulatora i się przekonasz,czy jest ono dobre.Jak okaże się dobre,to oznacza to,żemasz problem z zasilaniem na przewodach w samochodzie.A jak nie zadziała,to problem jest w samym radiu.Podłaczyć musisz trzy przewody - minus,plus oraz plus pamięci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Wrz 2009, 07:43

Ehh... Winą były kości zasilania. Chyba brakowało jednego kabla. Kupiłem nową kość i radio nareszcie działa :) dzieki
velwet1
Nowicjusz

Miejscowość: Zgorzelec