Zezłomowanie Fiata

04 Maj 2012, 23:20

Witam

Mam dylemat prawny

Otóż ,kolega chce sprzedać fiata 126p , ponieważ musi za niego płacić ubezpieczenia , nie może go niby wyrejestrować dopóki mu się nie skończy ubezpieczenie . Chcemy natomiast zrobić tak że ja go od niego kupie ,on go wyrejestruje sobie a ja go wywale na złom ,

Tutaj pojawia się moje pytanie , jak zrobić to, żebym ja go nie musiał przerejestrowywać na siebie tylko bez pośrednio na złom , jestem zielony zupełnie a nie chce mieć nie przyjemności prawnych.
Bo słyszałem że auto musi być zarejestrowane , ale słyszałem również że są takie umowy na których zaznacza się że auto idzie na zezłomowanie i nie będę musiał przez to przechodzić .

Proszę o wytłumaczenie mi tego krok po kroku.

Wielkie dzięki
malecki06
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1993

04 Maj 2012, 23:39

Auto można zezłomować w każdej chwili . Podstawowym warunkiem jest ważna , opłacona polisa OC. Ktoś wam ściemnia że nie można dokonać tego póki się skończy ubezpieczenie. Z chwilą dokopnanania w/w czynności należy się zwrot za niewykorzystany okres ubezpieczenia z FU. Nie bądz jeleniem , nie odkupuj. Kolega niech sam sobie poradzi.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Maj 2012, 23:46

Więc kupując go ,mógł bym mieć nie przyjemności ? Bo on mi mówił że go sobie wyrejestruje , a mi później przyślą jakiś list czy chce przedłużyć oc czy coś , mi chodzi tylko o zezłomowanie tego rzęcha bez rejestracji na mnie .AA i dowód jest na policji więc go nie dostane .Wzieli mu jak jechał piany
malecki06
Nowicjusz

05 Maj 2012, 00:08

malecki06 napisał(a):.AA i dowód jest na policji więc go nie dostane .Wzieli mu jak jechał piany

To o tym nie pisałeś .......O co tu chodzi ? Pijany czy trzeżwy niech se sam wyzłomuje . Ty jaki w w tym widzisz swój interes ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

05 Maj 2012, 00:20

Mój interes jest taki że chce go zezłomować i zarobić , Oczywiście na złom nie w całosci tylko w częściach byle dostać kwitek o zazłomowaniu i uniknąc jakis nieporozumień prawnych , Tylko nie wiem jak to zrobić

Podsumowując :
-Auto ma ważne OC do września-Teraz sie dowiedzialem
-Na złom
-Bez przerejestrowania na mnie
-Bez problemów dla mnie
-Dowód na policji
-Kolega chce się go pozbyć, żeby nie płacić za nie ubezpieczenia
malecki06
Nowicjusz

05 Maj 2012, 18:55

malecki06 napisał(a):Oczywiście na złom nie w całosci tylko w częściach byle dostać kwitek o zazłomowaniu i uniknąc jakis nieporozumień prawnych ,

A jestes pewny ze w ten sposob zalatwisz... :?: :?: Masa wlasna samochodu musi byc zgodna z DR...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.