Zimowa jazda SUVem z napędem na jedną oś

21 Wrz 2020, 13:28

Jak samochody typu SUV/crossover, z napędem tylko na jedną oś zachowują się w zimowych warunkach? Chodzi mi głównie o podmiejskie trasy.

Rozglądałem się za nowym samochodem wielkości przestronniejszych kompaktów i znalazłem kilku faworytów, ale zmartwił mnie ich niski prześwit, okolice 13cm to dla mnie za mało. Obecnie jeżdżę 10 letnim kompaktem który ma 15cm i nieraz zdarzają się sytuacje, że spód auta przytrze o jakieś elementy podłoża a nie chodzi mi tu o jazdę jakimiś ekstremalnymi drogami. Boję się myśleć co byłoby gdybym przejeżdżał autem z prześwitem mniejszym o 2cm. Z konieczności zacząłem rozważać samochody typu SUV/crossover do których jak ulał pasuje napęd 4x4, jednak w konfiguracjach z takim napędem koszt zakupu drastycznie wzrasta.
I tu pojawia się pytanie jak jeździ się zimą w podwyższonych, cięższych samochodach bez takiego napędu? Czy takie auta sprawują się porównywalnie ze zwykłymi osobówkami czy ich parametry mogą jednak powodować większe trudności np z podjazdem pod jakąś górkę (drogą asfaltową) w zimowych warunkach.
mrtobi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Grande Punto
Paliwo: Benzyna

21 Wrz 2020, 13:52

Tu praktycznie będziesz miał same plusy w porównaniu ze zwykła osobówką. Prowadzenie takiego samochodu praktycznie nie odbiega niczym od takiego samego z napędem 4x4 bo te napędy na tylne koła są przeważnie dołączane tylko w przypadku uślizgów itp. więc przy normalnej jeździe masz też tylko napęd jednej osi.

To że taki SUV (chodzie o te mniejsze) czy Crossover jest wyższy nie oznacza że jest cięższy od auta typu kombi czy innego podobnego gabarytowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...