20-40k PLN i wielki problem...

25 Gru 2013, 16:01

Witam serdecznie. Raczej nie zdarza mi się prosić o pomoc w takim przypadku, ale tym razem już muszę, bo mam taki mętlik w głowie, że... :/ Do rzeczy. Chcę zmienić auto. Nie chcę diesla. Chcę, by auto było dość żwawe i nie sprawiało problemów z wyprzedzaniem. Na początku zrezygnowałem z całej grupy VAG. Miałem i już nie chcę. Poza tym 3/4 Polski tym jeździ. Padło na BMW e60. Spodobało się, ale... przespałem się z tym i jednak nie. Następnie wpadł mi do głowy pomysł kupna Saaba 9-3. Zdarzają mi się wyjazdy do Szwecji, a tego jest tam od groma. Ładne i nietuzinkowe auto na naszych drogach i znów ale... Przecież to Opel Vectra :unsure: Dwa ostatnie typy do Mitsubishi Lancer X (piękne auto), ale 1.8 i 140 koni - nie wiem czy będzie to wystarczająco oraz Accord VII/Civic VIII - tutaj rozważałbym opcję Type R dla Civica, ale jest dużo droższa i możliwe, że zwykłe 1.8 wystarczy? Bardzo proszę o pomoc, bo już nie ogarniam :P Może jakieś propozycje o przeoczonych przeze mnie autach?

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę :)
n0vy
Obserwowany

Auto: Corolla E12
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel

25 Gru 2013, 16:35

n0vy napisał(a):Następnie wpadł mi do głowy pomysł kupna Saaba 9-3. Zdarzają mi się wyjazdy do Szwecji, a tego jest tam od groma. Ładne i nietuzinkowe auto na naszych drogach i znów ale... Przecież to Opel Vectra

Jak najbardziej polecam Saaba :ok:
Z tym że to jest Opel Vectra jest trochę inaczej niż z innymi markami. Saab nie jest typowym przykładem na badge engineering. GM chciało by Saab 9-3 był Vectrą tylko z innym znaczkiem, wygląd wyposażenie itp. miało być bardzo niemalże identyczne jednakże duma inżynierów Saaba nie pozwoliła im na takie ustępstwo i jedyne płyta podłogowa jest taka sama i po części silniki(Saab zmodyfikował elementy jednostek napędowych uznanych przez niego za nieodpowiednie). :ok:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna

25 Gru 2013, 16:56

Aha, no właśnie nie dokońca wiedziałem jak to było :) W Saabie interesowałaby mnie jednostka 2.0T. Do puli dorzucam jeszcze Mondeo ST220 (MK3) oraz Alfa 159 2.4 JTD ( wiem nie chcę diesla, ale alfa chyba nie ma dobrych benzyniaków) Dziękuję za rady i czekam na dalsze :)
n0vy
Obserwowany

Auto: Corolla E12
Silnik: 2.0 D4D
Paliwo: Diesel

26 Gru 2013, 13:24

n0vy napisał(a):Do puli dorzucam jeszcze Mondeo ST220
Bardzo dobry samochód ale uważaj na powypadkowe egzemplarze bo jest ich dużo. Nie kupuj również auta z LPG
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...
    Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...