Ekonomiczne auto z dobrym przyśpieszeniem ~40k PLN

28 Lip 2021, 11:00

Witam wszystkich,

Rozglądam się za autem, ale mam kilka konkretnych wymagań i nie jestem pewien czy wszystkie da się spełnić.
Rocznie robię <20tys km, autem jeżdzę po dużym mieście i raz na miesiąc / dwa robię trasę 800km po autostradzie+drogi krajowe. Zależy mi na tym żeby auto się sprawnie zbierało z miejsca i dynamicznie przyspieszało przy wyprzedzaniu. Miło by było gdyby samochód nie był przy tym zbyt paliwożerny przy prędkości 140. Mam 182cm wzrostu, więc najmniejsze auta odpadają.
Koniecznie benzyna w automacie, segment, marka, typ nadwozia dowolne. Być może będę chciał założyć LPG.
Będę wdzięczny za wskazanie mi wartościowych modeli, dzięki!
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 11:41

stUniTZI napisał(a):Miło by było gdyby samochód nie był przy tym zbyt paliwożerny przy prędkości 140
Raczej powinieneś szukać samochodu który w mieście będzie oszczędny robiąc rzadko trasy. Bo to u będzie większa oszczędność.

Samochód powinien być moim zdaniem z segmentu C.

stUniTZI napisał(a):Być może będę chciał założyć LPG
Jakie spalanie w mieście jest dla Ciebie satysfakcjonujące?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Lip 2021, 12:26

Rokiko napisał(a):Raczej powinieneś szukać samochodu który w mieście będzie oszczędny robiąc rzadko trasy. Bo to u będzie większa oszczędność.

Cenna uwaga, dzięki!

Rokiko napisał(a):Jakie spalanie w mieście jest dla Ciebie satysfakcjonujące?

Wg komputera w obecnym aucie (crossover), wychodzi nieco ponad 9 w mieście. Fajnie by było zejść do 7.
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 12:49

7 litrów LPG w aucie o dobrym przyspieszeniu, automacie i klasie wyższej niż B? Jak znajdziesz to daj znać, też kupię :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Lip 2021, 13:34

galakty napisał(a):7 litrów LPG w aucie o dobrym przyspieszeniu, automacie i klasie wyższej niż B? Jak znajdziesz to daj znać, też kupię

Hehe, zdaję sobie sprawę że mogę wymagać zbyt wiele. Niestety nie orientuję się zbyt dobrze w samochodach :D
LPG jest totalnie opcjonalne.

Boję się że klasa B będzie za mała. Ale może się mylę? Chciałbym żeby z tyłu w miarę wygodnie zmieściły się dwie osoby mojego wzrostu.

Na razie rozważałem Volvo s60 II T4, ale silnik 1.6 w automacie pali podobno 10l w mieście, to więcej niż obecne auto.
Co do 'dobrego przyśpieszenia', to musi po prostu pozwolić pewnie wyprzedzać, nic szalonego. Może mogę rozważyć mniejszy silnik?
Poza tym co mi wpadło w oko - Skoda Superb II, Mazda 3 III Sedan przed liftingiem
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 13:54

A czym obecnie jeździsz ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus w Polsce. Jak to się wszystko zaczęło?
    Wymagający kierowcy ze Stanów Zjednoczonych mogą się cieszyć Lexusami od 1989 roku, ale w Polsce marka zyskała prawdziwą popularność dopiero w XXI wieku. Jak zaczęła się historia Lexusa w Polsce, gdzie zlokalizowany ...

28 Lip 2021, 17:48

Cynerion napisał(a):A czym obecnie jeździsz ?

TRoc 1.5 benzyna manual.
stUniTZI
Nowicjusz

28 Lip 2021, 18:44

Oj to chyba będziesz musiał poczekać na powstanie jakiejś nowej technologii w dziedzinie motoryzacji aby spełnić twoje wymagania. Rozumuem że masz 1.5 TSI 150km ?
A teraz chcesz większego i przy okazji cięższego co będzie mnie palić a o większej dynamice będąc przy tym benzyną ?
A czemu diesel nie ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014