Aplikacja do odtwarzania radia FM, w radiu samochodowym z Androidem

14 Sty 2022, 22:35

Siemano

Zakupiłem ostatnio do mojego super hOpla świeżutkie chińskie radyjko na Androidzie (10)

Zdjęcie

Na sprzęcie zainstalowana jest oryginalna/podstawowa aplikacja do odtwarzania radia FM, lecz nie posiada zbyt wielu opcji (w sumie to niema żadnych), niezbyt ładnie się prezentuje, brak wyświetlania RDS itd.

Zdjęcie

Przybywam więc do Was z zapytaniem, czy ktoś może polecić coś w zastępstwie ?

Mam na myśli aplikację która będzie odtwarzać radio FM (z anteny), opcjonalnie radia internetowe (kitajec ma wbudowaną funkcję Wi-Fi-Ri-Fi), będzie się w miarę prezentować (przypominać wyglądem radio, a nie listę znajomych z GG) no i najlepiej w języku ojczystym.

Poza tym może macie do polecenia jeszcze jakieś aplikacje przydatne w samochodzie (prócz nawigacji) ?
glutex
Obserwowany

23 Sie 2022, 21:51

glutex napisał(a):Mam na myśli aplikację która będzie odtwarzać radio FM (z anteny)
No właśnie większość aplikacji do słuchania takiej muzyki nie potrafi działać bez netu. Na szczęście są takie które potrafią pracować w trybie offline korzystając np. z anteny FM.
Jeżeli chodzi o ich interfejsy to nie wiem czy znajdziesz coś fajnego i lepiej działającego od tej fabrycznej aplikacji ale możesz zerknąć na np. NextRadio, TuneIn Radio.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Gru 2022, 20:02

Przyłączam się do pytania. Też mam chińczyka Toyota Car Radio na androida. Niby wszystko jest, ale ergonomia tragiczna - poco mi duża częstotliwość, zamiast nazwy stacji, a RDS takim maczkiem, że musiałbym się zatrzymać, by to odczytać. Programowanie zapamiętanych stacji tez do... Aplikacja do odtwarzania radia FM, w radiu samochodowym z Androidem
Ktoś, coś, jakieś ciekawe, przetestowane propozycje?
Lakosz
Nowicjusz

27 Gru 2022, 18:04

Nie wiem czy znajdziesz coś godnego zaufania. Niestety te apki do radia są słaba jeżeli chodzi o wygląd. Poza tym z instalacją może być problem i trzeba by tu szukać poza sklepem Googla.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2022, 19:48

Zdaję sobie sprawę, że to dosyć trudne zagadnienie, bo rynek malutki i mało opłacalny, by robić jakieś modyfikacje "chińczyka". Może jednak trafi się jakiś programista amator albo eksperymentator, który bawił się takimi modyfikacjami lub sprawdził jakąś inną dostępną apkę do chińskiego radia, która działa i wrzuci namiary. :D
Lakosz
Nowicjusz