Astra III vs. A3 vs. Golf V

15 Cze 2013, 08:31

Hej,
Chcę kupić samochód do 22 tyś z - mój pierwszy samochód.
W grę wchodzi samochód z nadwoziem hatchback, chcę żeby podczas jazdy czuło się że się jedzie, nie chcę nic mułowatego.
Rocznie sądzę że będę pokonywał 10-15 tyś. km.
Zastanawiałem się nad tymi samochodami w temacie, dużo czytałem, czytam. Bardzo chciałbym A3 - taki faworyt, lecz nie wiem czy jest sens w ogóle rozważać Audi A3, bo za taką kwotę podobno nic sensownego się nie dostanie, a pierwsze roczniki silników A3 (2003/2004), nie bardzo były udane.
Nie mam sprecyzowanego rodzaju silnika, benzyna czy diesel - jestem otwarty na propozycje, lecz 8-9l w mieście to taki maks jeżeli chodzi o spalanie.

Jeżeli chcesz mi pomóc, a brakuje Ci jakichś informacji, to proszę umieścić posta, nie bardzo wiem co tutaj jeszcze można napisać.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
enquter

EDIT.
Dozwolone inne modele, kiedyś w grę też wchodził Leon, Focus 2 i inne. Ostatecznie warto kiedyś zawęzić pole, lecz jeżeli ktoś ma przyjemne doświadczenia z innymi modelami, to chętnie poczytam o propozycjach.
enquter
Obserwowany

Auto: Nie mam

16 Cze 2013, 13:52

Również mam podobny dylemat, i myślę nad 2.0 FSI 150koni szkoda tylko że tak mało opinii o tym silniku, ale w miarę pozytywne, a i jest to jedyny sensowny silnik benzynowy według mnie do A3, za taką kwotę. Ale mam nadzieje że ktoś ci lepiej doradzi, i przy okazji mi.
Answer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: civic viii
Silnik: 1.8 v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

16 Cze 2013, 14:03

2,0FSI ma problem z nagarem na zaworach i ewentualnymi drogimi wtryskiwaczami - wtrysk bezpośredni
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Cze 2013, 18:44

Ja teraz rozważam czy w ogóle myśleć o dieslu, większość ludzi na różnych forach przy takim przebiegu rocznym zaleca jednak benzynę, lecz mało kto uzasadnia dlaczego.
enquter
Obserwowany

Auto: Nie mam

16 Cze 2013, 21:21

Bo diesel jest na dalekie trasy. Turbina, pompa i inne części typowe dla silników diesla wymagają regularnych serwisów, konserwacji, poprawnej eksploatacji. Niestety, jazda na niewielkie odległości nie działa na korzyść tych podzespołów. Hamowanie, ruszanie, znowu hamowanie, gaszenie silnika od razu po zaparkowaniu, brak czasu na rozgrzanie silnika, piłowanie na wysokich obrotach - to wszystko, czego diesel z pewnością nie lubi i działa na niekorzyść pracy silnika.
I to nie jest teoria. Na własnej skórze się przekonałem.

Do jazdy po mieście i na niewielkie trasy tylko i wyłącznie benzyna.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Kamiq - miejski SUV
    Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...