Autko do 5tyś +lpg+klima

29 Maj 2016, 19:58

Witam wszystkich, to moj pierwszy post. Na wstępie zaznacze, że nie chce linków z ofertami, ponieważ auto będę kupował dopiero jak sprzedam motorek, a nie wiadomo ile będę czekał na kupca :)

Poszukuje auta do 5tyś złotych z LPG i klimą.

LPG - ważne, żebym dał rade spalić 8l /100km jeśli chodzi o spokojną jazdę,i maxymalnie 10-11l przy butowaniu.
Klima - najlepiej Klimatronik ale wiadomo, że cena chyba nie pozwoli na takie luksusy.

Samochód będę wykorzystywał do dojazdów na uczelnie - czyli miasto, ale również w weekendy będę jeździł poza miasto 250km w jedną strone. Na wakacje - Oczywiscie, że samochodem :)

Na początku zastanawiałem się nad:
Opel Corsa C,
VW polo lub golf,
Ford fiesta(odpada bo brak klimy w budżecie)

Pytanie tylko, czy w tych samochodach nie będę się męczył na dystanscie 250km w jedną strone na weekend. (Może ktoś ma, jeździ w daleke podróże i są wygodne auta?). Dlatego przypatrzyłem się uważniej również innym samochodom - ciut większym.

Auta, które mi się podobają i jeżeli macie podobne propozycje to proszę je podsunąć:

1.Vectra B - samochód który mi się spodobał , znalazłem z silnikiem 2.0 136km, z lpg, które ponoć bierze 8l/100(czy to prawda czy tylko kit sprzedawcy?) i ma Automatyczną klimatyzacje - klimatronik. Problem pojawił się, gdy zacząłem czytać opinie - ogólnie podsumuje to co wyczytałem na temat tego auta - "rozlatuje się wszystko po kolei, ciężko gdzies dojechać" -ile w tym prawdy? Pytam was.

2.Renault Laguna I - do 5tyś znalazłem co nieco z LPG i klimą, pytanie jak z awaryjnością, bo po zdjęciach zauważyłem, że rdza lubi blachę tego auta. No i czy dam rade zejść lpg 8l/100

Jeszcze zerkam nad Renault Megane coupe w ostateczności - w miare wygląda, ale małe - czy wygodne? Jak blacha?

Zależy mi - jako studencie, o samochód, który nie będzie awaryjny i kłopotliwy- chce nim jeździć tam gdzie chce, a nie do mechanika ciągle :) Zależy mi na niskim spalaniu- troche km będę robił więc nawet te 2l/gazu na 100 w ostatecznym rachunku da mi troche oszczędności.
Na początku rozglądałem się nad czymś małym 1.6silnik 70km, bo myślałem, że takie auto będzie w stanie spalić właśnie mało - natomiast trafiając na raporty spalania, podobno Vectra która ma silnik 2.0 i 130km też potrafi zejść ze spalaniem do 8-8.5l gazu. Czy to prawda? Jeżeli macie propozycje spełniające moje kryteria to jak najbardziej wolę większy silnik i więcej koni - tyle, że z opowieści słyszałem, że takie łykają 12-14l gazu, nie o to mi chodzi, ale jeżli mam spalić 9l gazu i mieć pod maską 130km, to rozważę taką opcje:)

Pozdrawiam i liczę na pomoc :)
Tuba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 03 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

29 Maj 2016, 20:19

Tuba napisał(a):Poszukuje auta do 5tyś złotych z LPG i klimą.

Tuba napisał(a):Opel Corsa C,
Za tyle to tylko jakiś golas z małym silnikiem.
Tuba napisał(a):VW polo lub golf,
O których generacjach myślisz? Jak Golf III to spokojnie znajdziesz dobrego, może być problem z klimą. Ale w tym budżecie coś trafisz. Jeśli Golf IV to zapomnij.
Tuba napisał(a):Ford fiesta(odpada bo brak klimy w budżecie)

Prędzej znajdziesz Fieste z klimą od Corsy, tylko o której generacji myślisz? MK VI? Zapomnij, starsze? Spokojnie
Tuba napisał(a):Pytanie tylko, czy w tych samochodach nie będę się męczył na dystanscie 250km w jedną strone na weekend. (Może ktoś ma, jeździ w daleke podróże i są wygodne auta?). Dlatego przypatrzyłem się uważniej również innym samochodom - ciut większym.

Na trasy szukaj segmentu C/D
Tuba napisał(a):LPG - ważne, żebym dał rade spalić 8l /100km jeśli chodzi o spokojną jazdę,i maxymalnie 10-11l przy butowaniu.

Tuba napisał(a):1.Vectra B - samochód który mi się spodobał , znalazłem z silnikiem 2.0 136km, z lpg, które ponoć bierze 8l/100(czy to prawda czy tylko kit sprzedawcy?)

Żart? Do 8l na trasie jadąc bardzo delikatnie z wyłączoną klimą zejdziesz. Przy normalnej jeździe na trasie 9/10l trzeba liczyć. Miasto z 12l. A butowanie 15l lekko.
Tuba napisał(a):2.Renault Laguna I - do 5tyś znalazłem co nieco z LPG i klimą, pytanie jak z awaryjnością, bo po zdjęciach zauważyłem, że rdza lubi blachę tego auta. No i czy dam rade zejść lpg 8l/100

Przy 1.6 czy 1.8 na trasie przy delikatnej jeździe zejdziesz. Ale liczyłbym 9l na trasie.
Tuba napisał(a): troche km będę robił więc nawet te 2l/gazu na 100 w ostatecznym rachunku da mi troche oszczędności.

Bez przesady, 2l gazu to jakieś 3zł.
Ostatnio edytowany przez Cybul99, 29 Maj 2016, 21:05, edytowano w sumie 1 raz
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Maj 2016, 20:50

Cybul99 napisał(a):O których generacjach myślisz? Jak Golf III to spokojnie znajdziesz dobrego, może być problem z klimą. Ale w tym budżecie coś trafisz. Jeśli Golf IV to zapomnij.

Wiadomo, że golf III .

Cybul99 napisał(a):Prędzej znajdziesz Fieste z klimą od Corsy, tylko o której generacji myślisz? MK V? Zapomnij, starsze? Spokojnie

Po filtrze na OLX fiesta z klima i lpg wyskoczył jeden samochód - za 25k.

Cybul99 napisał(a):Bez przesady, 2l gazu to jakieś 3zł.

3zł na 100km. na szybko licząc na weekendowe wypady wychodzi koło 600zł rocznie - doliczając normalne użytkowanie samochodu wychodzi niezła sumka. Więc czy rzeczywiście przesadzam?

Ogólnie nic nie piszesz o awaryjności, nie wiesz jak to jest z tą vectrą B? Ogolnie bardzo mi sie samochodzik podoba tylko nie wiem czy to co piszą na forach to wrogowie opli, czy prawda:) Dzieki wielkie za opinie, czekam na kolejne :)

No i Segment C/D niewiele mi mowi, chciałbym raczej propozycje jakiś konkretnych modeli - przeglądając cały dzień internet w poszukiwaniu auta juz dostaje oczopląsu :)
Ostatnio edytowany przez Tuba, 29 Maj 2016, 20:57, edytowano w sumie 1 raz
Tuba
Nowicjusz

29 Maj 2016, 20:56

Z Vectrą szału nie ma,ruda ją lubi i to bardzo.

No kłóciłbym się pomiędzy Fiestą a Corsą,według mnie prędzej znajdzie się Corsę z klimą niż Fieste.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

29 Maj 2016, 21:05

TFSI napisał(a):No kłóciłbym się pomiędzy Fiestą a Corsą,według mnie prędzej znajdzie się Corsę z klimą niż Fieste.

Zależy o której generacji mówisz. W Fordzie łatwiej o wyposażenie niż w Oplu.
Jak Fiesta MK VI i Corsa C to Fiesta będzie lepiej wyposażona. Jednak o Fieście MK VI za tą kasę można zapomnieć.
Jak Corsa C i Fiesta MK V to teoretycznie Corsa bo jest świeższa.
Tuba napisał(a): vectrą B?

Gnije strasznie. Nawet polifty ruda chrupie. Silniki lubią olej. Diesle mają awaryjną i droga w regeneracji/wymianie pompę wtryskową, ale to cię nie powinno interesować. Poza tym samochód jak samochód.
Cybul99
Początkujący

Prawo jazdy: 05 01 2018
Auto: Seat Ibiza
Silnik: ASZ

29 Maj 2016, 21:06

Mi bardziej chodzi o Corsę B bo C fakt wyposażeniem nie grzeszy.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna

29 Maj 2016, 21:10

W takim razie co powicie o Renault Megane? Wersje Sedan czy Coupe bez roznicy, jeśli chodzi o awaryjnosc, rdze i spalanie lpg jak i oleju :P
Tuba
Nowicjusz

29 Maj 2016, 21:13

Coupe ma kolega mojego brata i miejsca tam wiele nie ma

Sedan jak najbardziej przyjemny samochód. Jeżdżę od pół roku i zrobiłem bezawaryjnie około 5 tys. km i jeżdżę dalej. Części bardzo tanie, fotele strasznie wygodne szczególnie zagłówek który jest jak miękka poduszka. Z rdzą problemu u mnie przynajmniej nie ma. Oleju mój nie bierze, a o LPG się nie wypowiem bo nie potrzebuje :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000

29 Maj 2016, 21:17

Jeżeli chodzi o ekonomiczność to widział bym tutaj Avensisa I i Carinę ew może Mazda 626 o taka:
[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ale mało jest takich od razu z LPG.
Jeżeli chodzi o Toyotę to mają fajne ekonomiczne jednostki warte rozważania.
Bodajże użytkownik "Szybki" używa/-ał Avensisa I i wypowie się n/t spalania.
Kieł
Stały forumowicz

29 Maj 2016, 21:22

Z tego co pamiętam i własnie szybki pisał to za 5-6k można pomarzyć o Avensisie ale jesli już jesteśmy przy japońcach to może Civic VI albo Accord V?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Maj 2016, 22:40

Barol napisał(a):Z tego co pamiętam i własnie szybki pisał to za 5-6k można pomarzyć o Avensisie ale jesli już jesteśmy przy japońcach to może Civic VI albo Accord V?

Civic? Nie wiem, ale ten Accord pewnie będzie palił 13l gazu, co mi nie pasuje ;)

Kieł napisał(a):Jeżeli chodzi o ekonomiczność to widział bym tutaj Avensisa I i Carinę ew może Mazda 626 o taka:

Powiecie mi coś więcej o tej maździe 626? Spodobało mi się autko. Za 3,5tysiące można dorwać 130koni(co mi sie bardzo podoba :D ) LPG i automatyczną klimatyzacją, co dla mnie jest troche podejrzane :) Jakiś haczyk ?

[link do oferty na Allegro wygasł] - dokładnie o ten mi chodzi :) całkiem przyjemny dla oka
Tuba
Nowicjusz

30 Maj 2016, 08:01

Ale pięknie ominęliście jedną z pierwszych propozycja autora...
Ja ją mam i to kilka lat więc coś wiem z własnego doświadczenia o ...Lagunie I.
Szybka,solidna,w miarę ekonomiczne,wyposażona i wygodna ,nieżrąca oleju,dobrze jeżdżąca na lpg, nie gnijąca jak Vectra B...
mam 2,0 z 96. Ani centa rdzy,przebieg 320 tys. Nie dolewam kropelki oleju od wymiany do wymiany oleju... W siedzeniu kierowcy nie chlasnęła dotąd żadna nitka (o przetarciu fotela nawet nie mam mowy) !!!
Mam gaz ale stary i nawet nie sekwencję. Spalanie na zwykłej instalacji to 9l trasa bez szaleństw. Normalna jazda w trasie 10l. Miasto duże 11,5-12l.
Zaznaczam ,że to 2,0-8v-114 KM.
Przyspieszenie tego auta katalogowe do setki ,jest lepsze niż Vectry C z 1,8- 140 KM.
Jakieś wnioski..?

Moim zdaniem powinieneś takiej poszukać w roczniku 2000/2001 z lpg i z silnikiem 1,6-107KM. Tutaj spokojnie spalanie na trasie dojdzie nawet do 7,5l gazu. przy tym silnik nie jest mułwaty skoro prędkość max. takiej Laguny to 190 km/h...jeśli chodzi o wyposażenie ,tego modelu ,to ...bez klimy aut nie ma. :)
Jak ktoś kiedyś pojechał w trasę na fotelu w Lagunie I , to o wygodzie i wypoczynku podczas trasy może coś powiedzieć. :)

Aha...no i awaryjność...
A co to jest..?
Wymieniam to co się zużyło typu tarcze ,klocki, przednie amory,czasem jakąś gumkę w zawieszeniu,tłumik oraz olej i rozrząd...
ŻADNEJ AWARII UNIERUCHAMIAJĄCEJ AUTO NIE MIAŁEM PRZE 52 TYS.KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

30 Maj 2016, 17:35

artur73 napisał(a):jeśli chodzi o wyposażenie ,tego modelu ,to ...bez klimy aut nie ma.

Dzięki za opinie, ale mówisz chyba o wyższych rocznikach niż mój kumpel miał - ale on miał lagune bez klimy. Szczerze powiedziawszy - autko mi się podoba i zostaje ono dodane do najbardziej rozpatrywanych razem z mazdą 626. Mówie o wersji Laguny 1.6, 16V, 107koni. I tak szybciej niż 140km/h nie bede jeździł ;)

Jako, że opłaty panowie są drogie, oszczędności szukam w paliwie to chyba warto też spojrzeć na aspekt ubezpieczenia, które teraz lecą mega w góre. Chyba najrozsądniej będzie wziąć opcje 1.6 by opłaty zminimalizować. Tylko, żeby to jechało trzeba troche więcej kucy. Jakieś propozycje? Laguna - 107koni, szczerze to nie mam pojęcia jak to sie zbiera, ale lepiej mieć pod maską troche wiecej niż troche mniej. Znajdzie się coś 1.6, 16V, 120-130koni?
Oglądając internet natrafiłem na oferty Volvo v40, s40, ale cięzko dostać coś w cenie +klima +gaz. Jeszczemi wpadła w oko Nissan Almera.

Jeszcze jedna kwestia - klimatyzacja, wiadomo - lepsza automatyczna, ale nie mam pojęcia jak to się je z różnicami jeśli chodzi o koszty. Czy dużo drożej jest naprawienie klimy automatycznej niż manual? Czy często szwankują klimatyzacje Climatronic?
Ostatnio edytowany przez Tuba, 30 Maj 2016, 18:13, edytowano w sumie 1 raz
Tuba
Nowicjusz

30 Maj 2016, 17:46

Jesteś pewien,że jest to Toyota almara?;>
A nie Nissan Almera? :D

Jak zaakceptujesz te 2-3 litry więcej spalania gazu to się więcej aut znajdzie z automatyczną klima.
Kieł
Stały forumowicz

30 Maj 2016, 18:14

ciii... Każdy wie o co chodzi:P Automatyczna klima dużo pożera paliwa? :P
Tuba
Nowicjusz