Z racji tego, że moje autko ma już swóje lata, chciałbym je zmienić na coś nowszego. Mam do wydania ok 25.000 zł i zależy mi na tym aby nowy samochód był z rocznika 2010 (lub młodszy) o pojemności do 1600, 5-cio drzwiowy aby był w miarę ekonomiczny oraz bezawaryjny. Samochód ma mi służyć na dojazdy do pracy/zakupy głównie po mieście.Szacuję jakieś 15-20 tyś km rocznie. Nie wiem na jakie silniki patrzeć, które będą w miarę ekonomiczne ale jednocześnie dosyć żwawe. Mam kilka modeli które biorę pod uwagę. Są to: - Volkswagen Golf 1.6 Tdi - Volvo V50 1.6 - Renault Megane 1,5dci - Mazda 3 1.6 - Citroen C4 1.6HDI - Ford C-MAX 1.6TDCi - Ford Focus 1.6 TDCI hatchback czy kombi? - Seat Ibiza 1.2 / 1.4 / 1.6 a może inny model? Leon/Altea?
Na co konkretnie zwracać uwagę w powyższych modelach? A może możecie mi polecić zupełnie coś innego? Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie
- Volkswagen Golf 1.6 Tdi - Renault Megane 1,5dci - Citroen C4 1.6HDI - Ford C-MAX 1.6TDCi - Ford Focus 1.6 TDCI hatchback czy kombi?
Diesle odpadają zgodnie z tym co pisali przedmówcy
- Seat Ibiza 1.2 / 1.4 / 1.6 a może inny model? Leon/Altea?
diesle/silniki benzynowe VW raczej polecone nie będą
- Volvo V50 1.6 - Mazda 3 1.6
Te benzyniaki są niedostępne w tym budżecie, no chyba że interesuje cie:
Nic nie musisz kupować, bo nie ma aut spełniających Twoje oczekiwania/założenia. Polecamy się na przyszłość
Temat do zamknięcia? Czy moze będzie "lifting" wymagań?
EDIT: Ja nie wiem czy to takie trudne wejść na aledrogo i sprawdzić jak się mają oczekiwania do zasobu portfela?
Wygląda to tak jakby ludzie przychodzi na forum bo tu się samochody PRODUKUJE jak w fabryce . Handlarze i cały internet bierze auta z forum, narzuca marżę i zarabia tak na życie.
Pojazd uprzywilejowany - usuń się z drogi i ułatw przejazd Ratowanie zdrowia, życia, mienia ludzkiego oraz zachowanie bezpieczeństwa to najczęstsze powody, dla których na ulicy pojawia się pojazd uprzywilejowany. Każdy kierowca ma obowiązek usunąć się z jego drogi, aby ułatwić ...
Tak w kwestii formalności. Średnia cena aut z Allegro z rocznika ~2010: Volkswagen Golf VI ~30 tysięcy - Volvo V50 ~30 tysięcy - Renault Megane ~25 tysięcy - Mazda 3 ~32 tysiące - Citroen C4 II ~30 tysięcy - Ford C-MAX II ~32 tysiące - Ford Focus II ~20 tysięcy
Więc trochę musisz zrewidować swoje wymagania (zejść z rocznika, albo zrezygnować z niektórych modeli).
Jeśli będzie to głównie jazda po mieście to w zupełności wystarczy wolnossąca benzyna np. Ford Focus Mk2 1.6 Renault Megane III 1.6 Kia cee'd 1.6 Hyundai i30 1.6 Fiat Bravo 1.4 Opel Astra H 1.8
Chociaż ja bym postarał się dołożyć te 2-3 tysiące i poszukał Civica VIII z 1.8. Przy spokojnej jeździe pali tyle co wolnossące silniki 1.4, a jak skorzystasz z wysokich obrotów to masz 8,9 do setki. Bagażnik 415litrów. Minusy? Plastikowe wnętrze, nie wszystko jest mega trwałe w tym aucie, ale na tle konkurencji jest naprawdę nieźle. Ewentualnie Fiat Bravo, ale z 1.4T.
Myślę, że jeszcze można do tych cen dodać jakieś 3 tysie, raczej rzadko kiedy dobre auto można kupić w cenie średniej na allegro, która jest sama z siebie zaniżana przez wysyp szrotów. I pytanie czy kolega ma coś odłożone na pakiet startowy, bo tu się robi ciekawie. Może te 25 koła musi jeszcze styknąć na podstawowe naprawy?
Panowie, nie rozumiem czemu tak się rzucacie na każdego nieświadomego forumowicza? To będzie miało efekt odwrotny do zamierzeń. Autorze, w takim budżecie m.in. Fiat Panda albo Fiat Punto, skupiłbym się na tym drugim bo to pojemne (jak na seg. B), trwałe i tanie w eksploatacji auto. Kupisz nawet młodsze w tej kasie jak dobrze poszukasz. Zasadniczo trzymaj się segmentu B z jak najprostszymi silnikami.
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.