Auto do 30k Rocznik 2006+ C-Klasa Diesel Full Opcja

19 Sie 2012, 20:10

Witam serdecznie

Zastanawiam się nad zakupem samochodu w tym, ewentualnie w przyłym roku, tak jak w temacie tzn.

- w kwocie do 30 000zł,
- rocznik 2006+ (maksymalnie 6-letnie),
- Diesel (najlepiej 2.0)
- Full opcja

Auto raczej kompaktowe (C klasa), 5 drzwiowe (hatchback), które ma sprawnie służyć przez najbliższe 7 lat.

Na chwilę obecną zastanawiam się nad:

- Ford Focus Mk II
- Seat Leon Mk II
- Opel Astra H

może

- Audi A3
- Honda Civic Mk VIII

Jakieś sugestie, uwagi, propozycje?
Lost
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2005

20 Sie 2012, 20:57

Ehh mogłem napisać, że jestem świeżo upieczoną maturzystką albo studentką i zaraz posypałby się potok rad. Chociaż z drugiej strony jeśli miałyby być niemerytoryczne to może i lepiej, że nie ma żadnych.

Czy ktoś mógłby się odnieść jednak do mojego wcześniejszego wpisu?
Lost
Nowicjusz

20 Sie 2012, 22:19

Ja napisze tak. Zamiast pchać się w diesla to lepiej rozejrzeć się za benzyniakiem. Będzie łatwiej znaleźć auto z rozsądnym przebiegiem, bo większość diesli będzie miała ponad 200k przebiegu wbrew tego co pokazują liczniki. Jak ma służyć przez 7 lat to tym bardziej benzyna, ponieważ koszt serwisowania diesla jest o wiele większy niż benzyny i argument o niskie spalanie nic nie da.
Ja polecam gorąco Civica 1,8/140KM - auto dynamiczne i nie pożera wielkich ilości paliwa w dodatku trwałe i nowoczesne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Sie 2012, 23:22

Dynamiczny fakt jest, przy okazji też bardzo słabo wyciszony a plastiki lubią potrzeszczeć.
Nowoczesności to tam niezbyt wiele, benzyniaki wolnossaki a zawieszenie to najzwyklejsza belka + mcpherson, wyposażeniem elektronicznym też nie powala a na poboczach stają:
http://www.adac-ortsclubs.de/images/Tec ... ik2010.pdf
równie często co koreańce to wolałbym właśnie Ceed'a/i30 łatwo coś wyhaczyć z Polskich salonów z pewną przeszłością i resztkami gwarancji(która tak naprawdę nic nie obejmuje ale większość ludzi dzięki temu serwisuje w ASO).
Znajomi rodziców jak UFO wchodziło na rynek kupowali to na potęgę a teraz po 5-6 latach żaden z nich się ponownie nie zdecydował na Civica.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sie 2012, 14:53

W sensie nowoczesne miałem na myśli stylisykę. Mój błąd, że nie doadałem.

Te rankingi są za przeproszeniem gó*wno warte i strasznie obiektywne, bo nikt mi nie powie, że mercedes A jest trwalszy od Aurisa czy Ceed'a. Warszawska korporacja taksówkarska kupiła dużą ilość tego merca i mają z nimi same problemy więc widać, że to nic warte. Tak samo Hyundai Getz jest uważany za jeden z najtrwalszych modeli klasy B, a tu na końcu wylądował tylko dlatego, że jest koreański... W czołowce same niemieckie w niemieckim rankingu... podziękował za takie dane ;)

Co do propozycji Cee'da i i30 przylacham się do opinii i dodam, że równie młody może być chyba tylko Fiat Bravo
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 15:07

Chyba w Auto Świecie takich rewelacji nt. A-klasy się naczytałeś.
Jasiek90
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...

21 Sie 2012, 16:05

to jest ogólnie znany fakt, bo trzeba naprawde być naiwnym aby wierzyć w te stronnicze rankingi ;)

Dodam, że niedawno w Wawie zamówili 120 Citroenów C4 w ramach wymiany awaryjnego Merca od dilera w Rzeszowie co wiem od tego właśnie sprzedawcy gdy oglądałem to auto przy okazji kupna nowego auta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 16:37

Ja w te rankingi szczególnie niemieckie nie wierzę.
W ADAC samochód A potrafi być w czołówce a już w TUV być jednym z najbardziej awaryjnych.
Mam w bliskiej rodzinie A160 i nie zauważyłem by była nic nie warta, a zwrotność, komfort jazdy czy jakość wnętrza jest nieporównywalna z innymi autami segmentu B, żałuje, że nowa jest już normalnym kompaktem.
Bardzo fajne auto w dodatku koszty serwisowania na poziomie VW, Peugeota bo przegląd niecałe 700zł.
Jasiek90
Stały forumowicz

21 Sie 2012, 16:47

No ja nie twierdze, że jest do niczego ale też wiem, że nie jest bezproblemowe i jak widzę, że auto wygrywa ranking ze względu na masce to nie wiem czy śmiać sie czy płakać ;) Tak samo Mazda 2 chyba najmniej problemowe auto na 9. miejscu prawie na tym samym co Polo, które nie jest już zbyt trwałe ale znaczek to znaczek :lol:
Jednak popieram, że wolałbym Merca A niż oklepanego Golfa czy Audi
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 16:57

A z tą Mazdą to nie jedziesz właśnie na marce? przecież to przemodelowana Fiesta z silnikami dieslami PSA no ale produkowana w Japonii.
Jasiek90
Stały forumowicz

21 Sie 2012, 17:00

W tej maździe to właśnie wszystko jest OK poza dieslem z tego co słyszałem ale awarie typowe dla nowoczsnych jednostek więc tragedii nie ma na tle konkurencji. Fiesta jest całkiem przyzwoitym autem również, a "dwójka" przejęła od niej płytę podłogową, bo już np. elektryka jest własnej konstrukcji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Sie 2012, 22:32

Widzę, żę temat się rozwinął, ale w zupełnie innym kierunku niż się spodziewałem.

Podsumowując jak na razie propozycje:

- Fiat Brava
- Kia Ceed/i30

Jakieś argumenty za tymi autami? Dlaczego nie te wymienione przeze mnie wcześniej?
Lost
Nowicjusz