Auto do 60tyś najlepiej benzyna

10 Lut 2017, 14:48

Witam. Chciałbym kupić "niestare" auto do 60tyś zł. Zastanawiam się aktualnie nad Passatem TSI 1.8 2013r Polski salonowy 106tyś przebiegu. Co powiecie o tych silnikach? Samochód ma posłużyć na dłużej.
Kilka przydatnych informacji:
- robię rocznie 25tyś km~
- mocno preferuję kombi
- samochód musi być jak najmniej awaryjny z dobrym wyposażeniem (np. navi)
- najlepiej auto z Polski bo wiadomo jak to jest z tymi 'kręconymi niemcami'
Pozdrawiam i liczę na poważne propozycje.
mateusz1167
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: toyota corolla
Paliwo: Benzyna

10 Lut 2017, 15:59

Passat nie jest najszczęśliwszym wyborem. Ja wiem że przekonuje wielkością, komfortem ale ma fatalne silniki benzynowe a 1,8 jest najgorszym z nich. Miał wadę fabryczną powodującą nadmierne zużycie oleju do której producent się nie przyznał. Poza tym passat ma wadę w postaci nieadekwatnej ceny w stosunku do rocznika. Polecałbym francuskie auta które nie zaliczają wpadek ze silnikami i sprawdzają się swietnie mimo że są na f - peugeota 508, citroena C5 i renault lagunę,
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

10 Lut 2017, 16:11

Passat może nie jest zły ale można się wpakować w dolewki oleju albo co gorsza jakieś remonty. Te tfsi/tsi są fajne ale po wyjeździe z salonu po pewnym czasie to wielka zagadka.

Sprawdź Hyundaia I40 2.0
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Link przykładowy
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

10 Lut 2017, 21:39

Ogólnie rzecz biorąc to jak poczytasz o nowych autach z grupy VAG nasuwają się następujące wnioski: auta te są dopracowane pod względem jakości wykończenia wnętrza, ergonomii, mają silniki o dobrych osiągach i niskim spalaniu - krótko mówiąc jako nowe są idealne (tylko ich cena jest wysoka). Niestety, ale z czasem okazuje się, że ich bolączką są usterki - auto ma przejechać w miarę bezproblemowo gwarancję i na tym się kończy.
Polecam niedawno opublikowany test VW Golf VII 1.4 TSI vs Mercedes A160 (po 200 tys km). W Golfie po 150 tysięcy km ciekły już wszystkie amortyzatory (serwis ASO w DE twierdził, że nie trzeba ich wymieniać), skrzynia DSG szarpała - koszt remontu 7 tysięcy zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

11 Lut 2017, 11:24

Auta VAG są robione pod pierwsze wrażenie tj. przychodzi klient do salonu i stwierdza, że to auto najlepiej do niego pasuje - są w tym mistrzami można powiedzieć. Jak widać po statystykach sprzedaży w EU taka taktyka się sprawdza.
Co się będzie działo po gwarancji to już ich nie obchodzi - ważne aby na tym zarobić jeszcze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Lut 2017, 23:12

Przekonaliście mnie do odrzucenia grupy VAG i raczej słusznie, ale teraz dylemat co wybrać? Hyundai, toyota auris czy może nowy fiat tipo ( najmniej jestem przekonany do tej ostatniej opcji :P )?
mateusz1167
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...

11 Lut 2017, 23:31

Zapomniałem dodać, że najlepiej jak będzie to kombi a Hyundai'a i40 w kombi 2.0 benzyna nie mogę znaleźć :/ Bardzo wpadł mi w oko :D :naughty:
mateusz1167
Nowicjusz

12 Lut 2017, 07:23

mateusz1167 napisał(a):Przekonaliście mnie do odrzucenia grupy VAG i raczej słusznie, ale teraz dylemat co wybrać? Hyundai, toyota auris czy może nowy fiat tipo ( najmniej jestem przekonany do tej ostatniej opcji )?

I slusznie. Fiat tipo nie jest złym autem ale to dwie klasy nizej niz hyundai. Toyota auris jest tylko klase nizej ale wykonana jest slabo i mozna znaleźć fajniejsze kompakty. Jezeli ma to byc porównywalne z passatem/hyundaiem to pozostają francuzy o ktorych pisałem oraz opel insignia i ford mondeo. Ewentualnie jeszcze honda acord i mazda 6 ale tutaj mamy problem z stosunkiem ceny do jakosci oraz popytem na rynku
diddy79
Zaawansowany

12 Lut 2017, 09:48

Hyundai i Toyota, no dobra myślę jeszcze nad Mazdą :) Ktoś mi doradzi konkretnie? :) Może coś innego? Mało awaryjnego, najlepiej w kombi z dobrym silnikiem benzynowym.
mateusz1167
Nowicjusz

12 Lut 2017, 10:20

Doradzamy ci konkretnie. Dlaczego nie zauwazasz francuskich samochodow? Szukasz auta wygodnego i bezawaryjnego to odpowiedz jest jasna citroen c5. Bezawaryjnosc toyoty jest tak samo aktualna jak trwalosc VAGa. Czyli pozostala jedynie legenda.
diddy79
Zaawansowany

12 Lut 2017, 10:48

Pamiętaj, że w Hyundaiu też jest wtrysk bezpośredni ale nie sprawia większych problemów.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2017, 10:59

Jakoś francuzy do mnie nie przemawiają.
Wypatrzyłem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mateusz1167
Nowicjusz

12 Lut 2017, 11:06

To w końcu sedan czy kombi? Jak może być sedan to popatrz też na Kię Optimę 2,0 - tam jest silnik z pośrednim wtryskiem i wg wielu jest ładniejsza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

12 Lut 2017, 11:19

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Jak takie coś może nie przemawiać? :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

12 Lut 2017, 11:32

Za małe.