Auto zastępcze z OC sprawcy

15 Gru 2015, 20:05

Pewnej Pani zachciało się zrobić zamach na moje życie i wjechała we mnie (Fiesta MK7). Załapały się tylne prawe drzwi, błotnik i zderzak. Będzie naprawa bezgotówkowa w ASO Ford.

Ale ja nie o tym miałem. Mianowicie Pani ubezpieczona jest w AXA Direct, więc z nimi wszystko załatwiam. Powiedzieli mi, że auto zastępcze mogę wynająć za maksymalnie 83 zł/doba. Mój ford jest z 2012 roku w idealnym stanie. Przysługuje mi auto o klasie równej lub gorszej niż moje. Co ja mogę wynająć za 83 zł/doba? Toż to śmieszne pieniądze. Czy ktoś może mi powiedzieć z doświadczenia czy jak wynajmę auto droższe, ale o klasie takiej jak moje to mogę mieć problemy z tym, że AXA nie zapłaci? No bądźmy szczerzy, ale w moim małym miasteczku Peugeot 307 z 2005 roku kosztuje 90 zł/doba. Nie chcę limuzyny, wystarczy mi jakaś Yariska czy Fiesta, ale nie znajdę za takie pieniądze.
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2015, 19:10

Tak jak napisałeś masz do tego prawo. Jednak powinieneś zebrać info jakie są ceny wynajmu auta w Twojej okolicy, skontaktować się z AXA i wytłumaczyć im jak to wygląda w realu oraz wspólnie ustalić jaka kwota będzie odpowiednia. Jeśli będą się upierać pozostaje jedynie wypożyczyć auto najtaniej jak możesz, a następnie przedstawić im faktury do opłacenia po skończeniu naprawy. W razie jakichkolwiek problemów zacząć straszyć Rzecznikiem Finansowym lub ewentualnie tam zgłosić problem. Przejrzyj sobie jeszcze nasz świeży artykuł na temat wypożyczania auta z OC sprawcy znajdziesz tam między innymi wyjaśnienie Rzecznika w sprawie ceny wypożyczenia: [link do mFind wygasł]

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Gru 2015, 17:14

Dzięki za odpowiedź.

Tak jak powiedziałem, w moim małym miasteczku najtaniej znalazłem auto za 90 zł/doba, ale w strasznym stanie.

ASO Ford zaproponował mi auto od firmy z którą współpracują. W razie problemów z tym, że AXA nie zapłaci firma ma sama dochodzić swojego w sądzie, bez angażowania w żaden sposób mojej osoby. Autko to Corsa z 2015 roku, a ceną mam się nie martwić, bo na pewno nie pójdzie ona z mojej kieszeni.
Artur4Life
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Fiesta MK7
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

18 Gru 2015, 10:48

Tak na marginesie dodam, że obecnie nie trzeba załatwiać nic u ubezpieczyciela sprawcy - kontaktować się należy ze swoim ubezpieczycielem i on załatwia wszystko dalej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Gru 2015, 16:28

Nie wiem skąd piszesz, ale spokojnie znajdziesz samochód za 84 zł/dobę klasy Forda Fiesty i to w dobrym stanie. Być może osiągalne tylko w większych miastach, tego nie wiem. Z OC sprawcy auto Ci się należy i koniec. Z AC to już bywa różnie.
JJacek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 01 1993
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai Sonata
Silnik: 2,0 CRDI 140 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

22 Mar 2017, 19:04

Idź do wypożyczalni która specjalizuje się w wynajmie samochodów zastępczych, auto wynajmiesz bezgotówkowo i o nic nie będziesz się martwił
autokult
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 19 01 1972
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Audi A4
Silnik: 2,0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...

11 Kwi 2017, 08:59

W razie jakichkolwiek wątpliwości w kwestii najmu samochodu zastępczego zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem:
[link do mFind wygasł]
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

01 Maj 2017, 09:21

Jeśli chodzi o wypożyczanie aut zastępczych z OC sprawy to osobiście polecam tą firmę z Wrocławia [reklama] Jakiś czas temu mój dobry znajomy po kolizji drogowej skorzystał z ich oferty i bardzo sobie chwalił. Rzetelne miejsce, godne polecenia.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 03 Maj 2017, 13:02, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
olekil
Nowicjusz

Auto: Renault Scenic