Automatyczna skrzynia biegów w widlaku hamuje :(

06 Mar 2009, 20:42

Witam
mam problem a mianowicie coś jest nie tak ze skrzynia biegów bo widlak jest tak jakbym przez nią hamowany i bardzo szybko się nagrzewa :( ma problemy z jazdą i wygląda to tak jakby nie miał siły jechać. Proszę o pomoc z góry dziękuję wszystkim.
Gimi22
Nowicjusz

• 06 Mar 2009, 20:47

Ja sądze,że to nie wina skrzyni biegów ani sprzęgła tylko silnik do remontu.
    Jak jest silnik wyeksplatowany to takie objawy ma widlak a dajecie mu gazu na maxa i przez to się zagrzewa.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

06 Mar 2009, 21:08

piotrpz87 napisał(a):Ja sądze,że to nie wina skrzyni biegów ani sprzęgła tylko silnik do remontu.
    Jak jest silnik wyeksplatowany to takie objawy ma widlak a dajecie mu gazu na maxa i przez to się zagrzewa.

jak w skrzyni biegów tak jakby gwizdało to jest bardzo mocny i jedzie jakiś kawałek po czym przestaje w skrzyni gwizdać i momentalnie słabnie :(
    Gimi22
    Nowicjusz

06 Mar 2009, 21:15

Na początek sprawdźcie olej w skrzyni lub go wymieńcie.
    Powinno pomóc.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

06 Mar 2009, 22:20

Nie piszesz jakiej marki to wozek.Najczęściej przyczyną ślizgania się sprzęgieł w wozku jest zatkany smok olejowy w skrzyni biegow,spalone tarcze sprzęgłowe.Poziom oleju sprawdzamy na zapalonym silniku.W starszych wozkach do skrzyń wlewano olej Boxol.W wozku bułgarskim chyba można było smok wymienić przez otwor do spuszczania oleju.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Folia do oklejania samochodu. Czy naprawdę jest skuteczna?
      Każdy właściciel samochodu chcę przedłużyć okres cieszenia się nowym i pięknym autem tak długo, jak to możliwe, dlatego stara się chronić go przed uszkodzeniami. W tym celu robi przeglądy techniczne, stosuje drogie oleje ...
      Światowy rekord SKODY Citigo CNG!
      SKODA Citigo CNG pokazała swoją klasę rekordowym osiągnięciem. Gerhard Plattner, mistrz oszczędnej jazdy, przebył SKODĄ na gaz ziemny 2 619 kilometrów przez Europę. Na trasie z Wenecji we Włoszech, do szwedzkiego Sztokholmu, ...