Benzyna w dieslu

19 Lip 2010, 11:13

Wstyd się przyznać, ale z rozpędu nalałem benzyny do baku diesla. Zorientowałem się przy ok. 4 litrach i niewiele myśląc, oraz tak naprawdę niewiele mogąc zrobić, dolałem jeszcze 60 litrów oleju napędowego. Dopiero zaświeciła mi się rezerwa więc w baku miałem jeszcze 2-3 litry ON. Ruszyłem i nic się nie wydarzyło. Nie zaświecił się check, samochód nie dymił ani trochę bardziej, wydawało mi się, że chodzi ciut głośniej, ale równie dobrze mogła to być moja paranoja, bo wcześniej mu się nie przysłuchiwałem. Mieszanka dość jednostronna - najwyżej 6% benzyny w ON, przejechałem na niej ok. 120 km i powodowany chęcią zmniejszenia stężenia benzyny dolałem jeszcze 4 litry ON - tyle się mieściło. Samochód normalnie pali, normalnie chodzi, nie stwarza problemów z obrotami. Zastanawiam się jednak czy zaszkodziłem tym silnikowi, czy może tak rzadka mieszanka była w miarę akceptowalna - na stacjach są przecież różne gatunki ON, a w zimie dolewa się do niego nawet 10% lżejszych frakcji. Dodam, że to dość nowy diesel VW.
charlemagne
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Lip 2010, 12:10

nic mu nie będzie..pomykaj dalej...
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska