BMW E90 czy Audi a4 b8

26 Lip 2018, 23:18

A zwróciliście uwagę że przy tych markach scenariusz jest zawsze taki sam...?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Lip 2018, 00:24

Ja też jestem za tym, aby kupić coś popularnego, ale z mocniejszym silnikiem np. Mazda 6 2.5, Accord 2.4, Laguna 2.0T, Mondeo 2.5T. Te auta już nieźle jeżdzą, a koszty utrzymania będą w miarę rozsądne. Prestiż może niższy, ale z drugiej strony taką Laguną objedziesz nie jedno BMW. To uczucie, gdy zobaczysz zdziwienie na twarzy kierowców będzir bezcenne. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Lip 2018, 08:20

Objedziesz bo ma turbo i niezle odejscie z dolu. Laguna 2.0t i mondeo 2.5t to fajne, szybkie auta i mozna je brac w tym budzecie. Wrazenia z jazdy beda pewnie lepsze niz w 325i. Jak stac na e90 330i to mozna brac ale koszty utrzymania e90/a4b8 sa maprawde wysokie. To nie stare dobre audi/bmw gdzie naprawy kosztowaly o wiele mniej. Tu jest kupe elektroniki.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Lip 2018, 10:00

Laguna jak i Mondeo ani wizualnie ani wewnątrz mi się nie podobają.
Qenzey
Nowicjusz

27 Lip 2018, 10:13

Jak uważasz, kupujesz używane auto, więc musisz liczyć się z wydatkami, które będą wyższe niż w Passacie.
Jak masz spalanie 9l w 2.0 TDI to BMW spokojnie wciągnie Ci z 15l.
Może spójrz na Lexusa IS250? Za 38-40 tys.można już coś znaleźć z początku produkcji.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

27 Lip 2018, 10:27

Ossy lexus nie wpisuje się w światopogląd taniej motoryzacji :) zajechane audi tdi to jest tanio...a po lifcie i w rs lajnie to i sąsiad będzie zazdrościł.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Lip 2018, 10:46

To jak nie chcesz innych aut niz audi lub bmw to bierz e90 325i/330i przedlitf. Jesli chodzi o koszta utrzymania to i tak mniejsze zlo niz a4b8 tfsi oraz e90 polift. Jak boisz sie spalania i ogolnych kosztow mozesz poszukac jeszcze a4 b7 1.8t, zrobic chipa i zalozyc lpg. Koszty utrzymania i spalania beda nizsze niz w e90.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Rok produkcji: 2004

27 Lip 2018, 11:16

Generalnie nie pisałem nigdzie że boję się spalania czy wydatków . O spalanie pytałem tylko orientacyjnie ale i tak jakie by nie było warto dla takiego silnika BMW w R6. Jeśli chodzi o wydatki chciałem dowiedzieć się poprostu który silnik jest najbardziej polecany, wiadomo że w każdym są jakieś wydatki ale po co ładować się w jakiś który ma statystycznie dużo większe usterki typu 2.0 tfsi. Rozumiem że 325i przedlift jest najbardziej polecany więc pewnie taki kupię i nawet się z tego powodu cieszę bo osiągi ma bardzo dobre .
Qenzey
Nowicjusz

27 Lip 2018, 11:26

Jeżeli chcesz bmw 325i w tym budżecie, jest możliwość sprowadzenia z innego kraju.
Skandynawia teraz jest modna, Szwecja, Dania, rynek nie przebrany, ceny aut dużo niższe , nie ma cofania przebiegów ze względu na urzędowe bazy , gdzie wszystko można sprawdzić, przeglądy, ilości właścicieli, przebieg, szkodowość i inne, dużo fajnych egzemplarzy, auta wyposażone przeważnie lepiej niż np. w niemczech, ogólnie ja ostatnio tylko z tych krajów sprowadzam, no i kupujesz u szweda czy duńczyka a nie u niemieckiego turka, albana, jugola gdzie wiadomo co oni robią z autami.
Jeżeli chodzi o minusy to upierdliwy czas na procedury celno-skarbowe przynajmniej w przypadku Danii
Przez co nie ma takiej hołoty i dziadostwa jak jest w niemczech
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

27 Lip 2018, 12:16

Dzięki wielkie za te sugestie, mógłbyś polecić jakieś strony z autami z tamtych państw żebym mógł sobie poprzeglądać ?
Qenzey
Nowicjusz

27 Lip 2018, 12:56

Tutaj jest problem...bo w ogłoszeniach w skandynawii jest tego niewiele
Oczywiście swoich źródeł nie zdradzę. Zresztą 70-80% sprowadzających i tak korzysta z platform aukcyjnych typu A1, aczkolwiek tam jest różnie z autami,ale tam też niewiele zobaczysz bo musisz mieć zarejestrowaną działalność żebyś mógł przynajmniej widzieć ceny, nie mówiąc o kupnie.
Ja dostaję listę samochodów od kilku dealerów z którymi współpracuję już kilka lat i mogę sobie coś wybrać, a te samochody są przed wrzuceniem do sieci, no ale na to trzeba pracować latami.
Ale śmiało możesz szukać np. na stronie
http://www.bytbil.com
lub
http://www.blocket.se
sprawdzić samochód można na tej stronie
https://www.transportstyrelsen.se/
andrewb25
Stały forumowicz

27 Lip 2018, 14:03

Rozumiem czyli najlepiej znaleźć takiego zaufanego człowieka co dostaje właśnie listę samochodów itp i w porozumieniu z nim coś ściągnąć a wiadomo on skasuje swoją pracę co jak dla mnie jest jak najbardziej zrozumiałe. Dzięki wielkie :ok:
Qenzey
Nowicjusz

27 Lip 2018, 16:05

Qenzey napisał(a):Rozumiem czyli najlepiej znaleźć takiego zaufanego człowieka co dostaje właśnie listę samochodów itp i w porozumieniu z nim coś ściągnąć a wiadomo on skasuje swoją pracę co jak dla mnie jest jak najbardziej zrozumiałe. Dzięki wielkie :ok:

jakaś to opcja zawsze jest
możesz też sam sobie coś poszukać np. w niemczech i po to jechać
przynajmniej dowiesz się ile kosztuje dobry bezwypadkowy egzemplarz z niedużym przebiegiem
[link do mobile.de wygasł]

Dodatkowo w opisie wg. wyszukiwarki "Sehr guter Preis"
andrewb25
Stały forumowicz

27 Lip 2018, 17:21

Pewnie będzie to coś od zachodnich sąsiadów, może uda znalesc się przez kumpla lekko uderzone do zrobienia to i cena niższa i akcyza niższa :happy:
Qenzey
Nowicjusz

29 Lip 2018, 22:49

Jeśli rozważasz 325i/330i zdecydowanie polecam tą mocniejszą wersję. 325i miały fabryczną wadę tłoków i spalają duże ilości oleju jak tfsi, poczytaj na forach bmw. Chyba nie wszystkie egzemplarze, nie jestem pewien. Przy 330i nie ma tego problemu. Sam mam wersję 3.0 i generalnie polecam ten silnik
balcer1987
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Bmw
Silnik: N52b30