Bus t4 budżetowy do podróży.

23 Maj 2016, 13:55

Witam forumowiczów!

Jesteśmy grupą studentów ze śląska, która zainspirowana wyczynami ekipy "Busem przez świat" która postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i ruszyć w beztroską wyprawę po europie. Do tego celu zdecydowaliśmy kupić T4 z racji popularności tego modelu w europie, a co za tym idzie dużą ilością części na każdym szrocie czy w albańskich wioskach.

Największym problemem a za razem istotą naszego wyjazdu jest mały budżet. Chcielibyśmy przeznaczyć na busa nie więcej niż 4000 - 4500 zł. Do tego mamy kolejny 1000 zł w planach przeznaczyć na renowacje i wyposażenie pod naszą wycieczkę.

Dlatego też zawracam się z prośbą o parę opinii na temat znalezionych prze zemnie busów (linki poniżej), oraz rad czego szukać, czego unikać przy rozpoczęciu zabawy z T4. Wyczytałem wcześniej u Was na forum, że najbardziej niezawodną jednostką jest 1.9D, czy sugerować się tym przy szukaniu busa?

Link 1: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -> puki co najlepsze co udało mi się znaleźć do tej porty, ale ślinik 2.4
Link 2: [link do oferty na Allegro wygasł] wygląda super, ale coś mi śmierdzi na kilometr od tego ogłoszenia
Link 3: [link do oferty na Olx wygasł]

dzięki bardzo!
Tofik66
Nowicjusz

Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: seciento

23 Maj 2016, 16:52

3 odpuść i 2 też bo widać, że słabe są. Ten 1 jest w miarę okey
[link do oferty na Olx wygasł] czarne blachy to plus, prosty silnik ale nie wiem czy TD miało 90 koni a nie tylko 75 :D
[link do oferty na Olx wygasł] sporo rudej ale może nie będzie aż tak tragicznie
Ogólnie musi to być konkretnie T4 nie może być, np. transit, albo jakieś inne 6-9 osobowe auto?
[link do oferty na Allegro wygasł] tylko skrzynia do naprawy albo wymiany :/
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]#f35a469043 blacharka kiepska widać ale jak nie złamie się w pół do git
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Maj 2016, 17:27

Dziękuje bardzo za odpowiedź !
[link do oferty na Olx wygasł]
ten jest na prawdę super ! Tylko ta rdza. To jest b. blisko mnie także jutro podjadę go sobie pooglądać i dam znać co mi z tego wyszło.

dajcie znać czy taka ilość rdzy jest dużym problemem?
Tofik66
Nowicjusz

23 Maj 2016, 18:07

Tofik66 napisał(a):dajcie znać czy taka ilość rdzy jest dużym problemem?

Może być sporym problemem bo próg musisz na pewno wymienić jak nie oba te co są przegnite ale obejrzyj dokładnie podłogę jeżeli będzie dobra to jest szansa, że odratujesz progi i będziesz miał w miarę dobre auto :wink:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 18:28

Oprócz progów to nadkola są jeszcze do roboty i obstawiam że podłoga też różowo nie wygląda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Maj 2016, 18:33

Barol napisał(a):Oprócz progów to nadkola są jeszcze do roboty i obstawiam że podłoga też różowo nie wygląda.

Ale jak jest bardzo blisko to można zobaczyć a nóż okaże się, że podłoga zdrowa jak nie to przecież mówi się dziękuje i do widzenia :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 18:39

No to wiadome :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 18:44

Jest do wzięcia jeżdzące Vito za śmieszną kasę (trochę więcej od złomowej) ma przegląd i OC,w 2007roku był sprowadzony z Niemiec i od tego czasu auto miało tylko dwóch właścicieli. Jak chcesz mogę popytać o więcej szczegółów.
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 20:10

Hm dobra. Tak zrobię, pojadę tam jutro i zobaczę co z tą podłogą, bo myślę, że progi, drzwi i nawet te nadkola jestem w stanie ogarnąć po kosztach.

Ooo Barol, bardzo chętnie poznam szczegóły :) przede wszystkim narzuca się pytanie co sprawiło że cena jest jak piszesz "prawie złomowa"? :)

dziękuje i pozdrawiam
Tofik66
Nowicjusz

23 Maj 2016, 21:43

Własnie sprawa jest trochę nietypowa bo facet który odkupił Vito od pierwszego właściciela w kraju a było to z 5lat temu zadzwonił ostatnio do niego czy nie chcę go odkupić :mrgreen: no i auto jest z powrotem w posiadaniu tego pierwszego przy czym rozważa on pozbycie się go na żyletki..
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 21:59

Hmmm brzmi rzeczywiście nie typowo :D nie mniej jednak chętnie poznam szczegóły, cenę itp. A z jakiego to regionu kraju?
Tofik66
Nowicjusz

23 Maj 2016, 22:01

Auto aktualnie znajduje się w Tychach.
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 22:14

Vito za grosze nie wróży nic dobrego. Zapewne rdza go przeżarła, stąd też chęć pozbycia się go na żyletki.
Zresztą T4 poniżej 5tyś.zł to w 99% będzie złom, a nawet jeśli trafi się coś sensownego to tysiąc złotych wkładu początkowego(a jak napisałeś ten tysiak to nie tylko na serwis, ale też na inne"bajery"), to tak na prawdę nic tym bardziej, że chcecie tym samochodem objechać Europe.
Jeśli chodzi o silniki, to w zasadzie też nie ma co wybrzydzać, bo wszystkie były dobre i trwałe, , ale osiągów to one nie mają żadnych. Zwykłe 1.9D osiąga setkę po paru minutach, widzi górki szybciej niż jest w stanie zobaczyć je ludzkie oko. W TD jest ciut lepiej, aczkolwiek dalej szału nie ma. Silnik 2.4 też nie porywa, ale lepiej sobie radzi z górkami i pod większym obciążeniem, przy tym nie pali dużo. 2.5TDI to już inna bajka, ale nie stać was na auto z tym silnikiem. Tak jak mówiłem, mając taki budżet tak na prawdę nie ma co wybrzydzać, bo jeśli coś w miarę nie zajeżdżonego by się trafiło, to nie ważne jaki ma silnik, ale ogólnie czarno to widzę.
Za 6-7tyś.zł plus jakiś wkład początkowy, ten pomysł będzie dużo bardziej realny do zrealizowania.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

23 Maj 2016, 23:24

Barol napisał(a):Oprócz progów to nadkola są jeszcze do roboty i obstawiam że podłoga też różowo nie wygląda.
bez przesady. Zrobić progi to żaden problem, nadkola to w zasadzie tylko estetyka więc można z tym jeździć. Obowiązkowo należy zajrzeć pod spód, bo to wpływa nie tylko na wygląd (choć w sumie i tak jak się jedzie to tego nie widać). A tak to b.ładny bus i widać, że nie schetany po firmie budowlanej :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

23 Maj 2016, 23:29

Barol w Tychach mówisz? No to inna rozmowa bo ja właśnie jestem z Tychów. Jakbys mi na PW wysłał jakieś namiary na tego gościa to spokojnie jestem w stanie się z nim umówić i pogadać po pracy :)

Pkc, tylko widzisz nam własnie o "złom" mniej więcej chodzi. Potrzebujemy coś co przejedzie jeszcze te 10tyś km a potem na prawdę niech się dzieje co ma się dziać. Jak się uda odratować takiego busa i ruszyć na jakąś jeszcze wyprawę to super, jak nie to sprzedać choćby na części albo oddać jak to mówicie na żyletki i po sprawie. I tak ciągle wyjdziemy na + zakładając że busa wypożyczymy, albo polecimy w 6 osób all inclusive :P Nie mniej dzięki za opinie o silnikach, na pewno będę miał to na uwadze.

mike, tchnąłeś nadzieje w tego busa :D dam znać co z tego wyszło jak go zobaczę :)
Tofik66
Nowicjusz