CC 700 - kontrolki się zapalają znienacka

16 Sty 2008, 21:58

Moje CC odebrane od mechanika, zrobił ponoć wymianę silnika i jeszcze czegośtam (już nie mam siły się dowiadywać co było robione) znów mi fiksuje. Silnik chodzi inaczej - po odebraniu chodził cichutko, a teraz znów jakby coraz głośniej, zawodzi dziwnie (jak wilkołak). Wszyscy mi mówią, że taka jego uroda... ale intuicyjnie czuję, że coś jest jeszcze nie tak.
Dzisiaj miałam dziwne zdarzenie. Nie wiem co to oznacza.
Jadę normalnie, powoli dojeżdżam do zakrętu, zmieniam z 3 na 2, robię zakręt i w tym momencie - w połowie zakrętu - zapala mi się kontrolka oleju i akumulatora i samochód gaśnie. Po prostu gaśnie.
Tydzień temu odebrany od mechanika.
Co to jest???

PS - teraz mi się przypomniało - nie gaśnie a po prostu staje jakby wypadł bieg... własnie tak bo przeciez widziałam kontrolki zapalone
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
  • 17 Sty 2008, 16:24

kąt wyprzedzenia zapłonu mi przychodzi do głowy...robota dla elektryka samochodowego moim zdaniem
    Czy zastałem Jolkę?
    sober
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraśnik/Lublin/Warszawa

17 Sty 2008, 22:28

jak kontrolki się pozapalały to chyba zgasł...?
    74
    Początkujący

17 Sty 2008, 22:32

spotkałem się kiedyś z czymś podobnym winny był olej silnikowy , a raczej jego brak. hydrauliczna regulacja zaworow, jeżeli jest za niski stan oleju to się zawory nie otwierają i auto stoi
    74
    Początkujący

17 Sty 2008, 22:34

no tak... wczoraj juz byłam skutecznie zdenerwowana;)
    zgasł jak nic!

dzisiaj mechanik podkręcił mi obroty silnika ... hmmm....
    zobaczymy co się będzie dalej działo...
    na razie kilka zakrętów zrobił prawidłowo, ale wtedy tez tak było, ze znienacka mi padł i bęc!
    Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
    Prawo jazdy: 01 01 1990
    Auto: Toyota Yaris
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna

17 Sty 2008, 23:03

Sprawdź od akumulatora idzie gruby czarny przewod minusowy i jest przykręcony do skrzyni biegow.Na tym przewodzie jest blaszka przykrecona do nadkola jest to masa na nadwozie.Jak ta blaszka się odłamie to auto nieoczekiwanie gaśnie.W CC nie ustawia się zapłonu.Można też sprawdzić przewod od czujnika położenia wału do modułu zapłonowego.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jak stworzyć model koncepcyjny krok po kroku?
      W działach designu poszczególnych marek pracują kreatywni projektanci, często pochodzący z wielu krajów. W przypadku marki ŠKODA, współpracują oni z wieloma działami, głównie Rozwoju Technicznego ...