Chrysler Grand Voyager - miga kontrolka oleju

20 Sie 2009, 17:24

Witam. Wczoraj wymieniłem olej i filtr oleju w aucie takim jak w temacie 2,5 TD z roku 1997 z przebiegiem 242000km. Niestety nie wiem jaki był wcześniej wlany olej (wiem tylko że Mobil 1) i w stacji obsługi doradzili mi olej Mobil 1 Delvac Super 1300 15W40 mineralny. Ze względu na spory przebieg auta nie ryzykowałem syntetyka lub półsyntetyka. Wszystko było ok, nawet silnik pracował nieco ciszej ale dzisiaj zrobiłem po mieście w sumie ok 20km i po zjechaniu na parking zauważyłem że kontrolka oleju miga mi "w rytm" rechotu silnika. Po zgaszeniu i odpaleniu było to samo. Podejrzewałem za niski stan oleju, ale po wystygnięciu silnika sprawdziłem stan i było wszystko ok, odpaliłem silnik i nadal ok, rozgrzał się, przegazowałem go, sprawdziłem na niskich i na wysokich obrotach i jest ok. Czy ktoś wie o czym to może świadczyć? Proszę o jakieś podpowiedzi gdyż za kilka dni czeka mnie długa trasa i nie chcę mieć niespodzianki:(
pawliszon
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrowiec Św.
  • 20 Sie 2009, 21:48

sprawdz czy przewod do czujnika oleju nie jest przerwany,wczesniej mogl byc polsyntetyk no ale nie wiadomo.Nie jest mowione ze nie mozna jezdzic na polsyntetyku przy takim przebiegu 10w/40 przypuszczam ze by nie zaszkodzil
    pozdrawiam,
    Rafalmoto
    Rafalmoto
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Łasin/Irlandia

20 Sie 2009, 22:45

Moze zbieg okolicznosci i czujnik cisnienia oleju padl albo pompa olejowa w ekstremalnej sytuacji panewki na wale.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

21 Sie 2009, 17:15

z tego co się orientowałem to półsyntetyk i syntetyk nie wchodziły w grę gdyż mają właściwości "myjące" a w dieslach zbiera się nagar w silniku i mógłby się silnik wyczyścić i olej cieknąć z uszczelek lub pierścienie by puszczały. jeśli chodzi o czujnik to nie wiem czy by padł po wymianie oleju, chyba że zbieg okoliczności. podejrzewam że olej nie jest taki gęsty jak wcześniej i na niskich obrotach mi miga kontrolka bo po lekkim dodaniu gazu gaśnie od razu. ale zauważyłem że nie zawsze mi miga na wolnych obrotach.
    Będę obserwował co się dzieje i na pewno napiszę.
    pawliszon
    Nowicjusz

Miejscowość: Ostrowiec Św.

15 Sty 2010, 21:36

Witam ja mam taki sam problem co kolega opisal mam voyagera 2.5 TD 97r. tez mi mruga kontrolka oleju na wolnych obrotach i jak dodam troche gazu to gasnie,olej chyba niema nic do tego ja leje olej pol syntetyk i chodzi .Mysle ze by bylo czeba sprawdzic cisnienie w cylindrach bo to moga byc panewki do wymiany. moze niebyc cisnienia na malych obrotach a to zle wrozy. a w najlepszym przypadku to moze buc uszkodzony czujnik oleju.chyba ze juz ktos to juz zdjagnozowal to niech napisze co bylo przyczyna mrugania kontrolki oleju.Pozdrawiam
    KRZYSZTOF
    voyagerse
    Nowicjusz

Miejscowość: ZDZIESZOWICE

15 Sty 2010, 22:46

Tu masz 29 stron do poczytania o tym silniku

http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=46&postdays=0&postorder=asc&start=0
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
      Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...
      Jak jeździć po dziurach, wyrwach w nawierzchni?
      Nie zawsze kierowca ma możliwość ominięcia dziury w nawierzchni – czasem nie zdąży przed nią wyhamować, czasem jej ominięcie wiąże się ze zbyt gwałtownym i nagłym manewrem, który może zaskoczyć innych uczestników ...

13 Lut 2010, 22:19

voyagerse napisał(a):Witam ja mam taki sam problem co kolega opisal mam voyagera 2.5 TD 97r. tez mi mruga kontrolka oleju na wolnych obrotach i jak dodam troche gazu to gasnie,olej chyba niema nic do tego ja leje olej pol syntetyk i chodzi .Mysle ze by bylo czeba sprawdzic cisnienie w cylindrach bo to moga byc panewki do wymiany. moze niebyc cisnienia na malych obrotach a to zle wrozy. a w najlepszym przypadku to moze buc uszkodzony czujnik oleju.chyba ze juz ktos to juz zdjagnozowal to niech napisze co bylo przyczyna mrugania kontrolki oleju.Pozdrawiam
    Witam uzytkownikuw chrysler voyager i grand voyager przyczyna mrugania kontrolki oleju bylo awaria czujnika oleju pozdrawiam
    KRZYSZTOF
    voyagerse
    Nowicjusz

Miejscowość: ZDZIESZOWICE

24 Wrz 2011, 18:37

Witam mam pytanie. Mam obecnie wkręcony czujnik ciśnienia oleju od benzyny bo nie mogłem wcale dostać do diesla ;/. Czy robi to jakąś różnice bo jak silnik jest zimny to wszystko jest w porządku a jak się rozgrzeje to zaczyna mi migać kontrolka od ciśnienia oleju i jak dodam trochę gazu to kontrolka gaśnie. Może mi ktoś pomóc w tej dziwnej sytuacji. Co może być tego przyczyną. Dodam jeszcze to że już nawet wymieniłem olej na nowy na 10w40 i jest to samo.
    piotrlepek
    Nowicjusz

Auto: Chrysler Yoyager 2,5td

24 Wrz 2011, 18:47

Diesel ma kompletnie inny komputer silnika - ECU, jak zle odczytuje pomiar z czujnika, to nic dziwnego ze dioda pokazuje glupoty.

http://sklepjeep.redcart.pl/p/3566/2415 ... ysler.html
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

24 Wrz 2011, 19:50

Ciśnienie oleju w silniku benzynowy czy dieslu to zawsze jest ciśnienie.Proponowałbym zmierzyć ciśnienie bezpośrednio manometrem i będziesz widział czarno na białym czy ciśnienie oleju jest ok czy jest coś nie tak.Może uszkodzony jest tylko czujnik.
    kant95
    Zaawansowany

Miejscowość: lublin
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Chrysler Voyager
    Silnik: 2.5
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Van
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1995

24 Wrz 2011, 20:13

Tylko jak wkręcę stary czujnik olejowy od diesla jaki miałem to robi to samo co na benzynowym czujniku. Więc już nie wiem sam co to jest.
    piotrlepek
    Nowicjusz

24 Wrz 2011, 20:14

2,5 TD .......czyżby motorek VM............jak tak to szczerze współczuje.To wynalazek jakich mało - tam można się spodziewać najdziwniejszych rzeczy . Jaki roczek Twojego autka :?:
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

24 Wrz 2011, 20:40

Roczek mojego auto to 97r chodził idealnie do wymiany oleju po wymianie oleju bo wlałem olej 15w40 a teraz wymieniłem na 10w40 zaczęły się komplikacje. A silnik mam VM i rozrząd mam na łańcuszku.
    piotrlepek
    Nowicjusz

26 Wrz 2011, 21:46

piotrlepek napisał(a):chodził idealnie do wymiany oleju po wymianie oleju bo wlałem olej 15w40 a teraz wymieniłem na 10w40 zaczęły się komplikacje

Niezbyt jasno to napisałeś . Ja to rozumiem że był zalany olej 15w40 mineralny , a wymieniłeś na 10w40 półsysntetyk i zaczęły się problemy. Tak ?
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

30 Wrz 2011, 17:29

Tak tak właśnie było.
    W tej chwili wymieniłem też czujnik na inny ,oryginalny który zaczyna się od 5 Bar i wszystko jest ok.Lecz mam jeszcze inny problem.
    Jak odpalę auto to od 15-40min mrugają kontrolki od panelu sterowania nawiewem.Po około tym czasie przestają mrugać.Wiedzą państwo może co to może być?
    piotrlepek
    Nowicjusz