Ciężko chodząca kierownica ? freelander td4

28 Wrz 2011, 00:26

Witam!
Od ponad roku moja żona użytkowuje Fr td4, 2000r. automat, 5 drzwi, bezwypadkowy, przebieg 135 kkm ( przejechała nim ok. 20 kkm), oryginalny LHD ( nie przekładaniec), samochód nie sprawia większych problemów, ale teraz ujawniła się w nim pewna wada : żona twierdzi, że kierownica ciężko chodzi i od tego boli ją ręka. Nie wiem , czy ten typ tak ma ? i nie zawracać tym sobie głowy, czy jednak coś jest nie tak i jak to naprawić-poprawić ? Mamy w domu inne auta osobowe i wg żony ten problem w nich nie występuje. Może ktoś już przerabiał ten temat ? Przejrzałem forum , ale nic podobnego nie znalazłem.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4

28 Wrz 2011, 20:48

Ten typ tak nie ma. U mnie po wymianie oleju do wspomagania kierownica chodzi tak leciutko, że można ją trzymać dwoma palcami :D . Sprawdź/wymień olej jak nie pomoże to zapisz żonę na siłownię :mrgreen:
Ja Szczupak, ja Szczupak! Do wszystkich, do wszystkich! Zaciągamy sieć! Można zaczynać!
Fabutek
Początkujący

Miejscowość: mazury

28 Wrz 2011, 22:52

jak koła seryjny wymiar ?
sprawdz czy jest płyn-olej wspomagania :?
czy pasek od serwa nie poszedł ...na spacer

kierownica normalnie chodzi jednym palcem, czasem aż za lekko
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

29 Wrz 2011, 08:18

Witam
Zanim zaczniesz coś kombinować wsiądź do innego freelka i porównaj sobie
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Wrz 2011, 09:39

felgi alu oryginalne, opony 215/65r15, 70% bieżnika, napompowane 2,2 atm, więc chyba dobrze, pasek wielorowkowy napędzający alternator, wspomaganie i chyba klimę też istnieje, może można go trochę mocniej naciągnąć, ale klima działa, alternator ładuje, wspomaganie też chodzi, a sam pasek nawet rano jeszcze nigdy nie zapiszczał, stan oleju ATF jest nawet lekko powyżej max, tylko jego kolor nie jest już czerwony lecz ciemno brązowy, chyba jeszcze nie był nigdy wymieniany--- może tu leży problem. Kierownicą na postoju mogę kręcić jedną ręką, lecz chodzi ona jednak ciężej niż w galaxy, którym jeżdżę na codzień, chyba faktycznie muszę porównać z innym freelanderem.
adamsaba1
Nowicjusz

16 Paź 2011, 11:04

wymieniłem olej w układzie wspomagania na Mobil atf 320 ( dextron III), żona twierdzi , że jest troche lepiej, ręka boli ją coraz mniej , więc chyba coś ta wymiana dała
adamsaba1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...