REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Tylko tu budżet za mały bo 1.4 T-GDI masz dopiero od 2017 roku. W i30 II możesz spokojnie pomyśleć o silniku 1.6 GDi jak nie chcesz LPG bo on całkiem fajnie sprawdza się w tym samochodzie. Jeżeli chodzi o inne silniki w tej wersji to tu masz jeszcze info o 1.4 100KM porownanie-silnikow-1-4-gamma-g4fa-i-1-4-kappa-g4lc-hyundai-kia-vt124500.htm tyle że nie ma co tego porównywać do diesla którym jeździsz lun nawet do Civica. Tu silnik powinien być bezawaryjny na dłuższą metę. Jednak jak celujesz w benzynie w moc około 140KM to raczej ta opcja odpada i lepiej wziąć 1.6 GDI.Dasmond napisał(a):Hyundai i30 III 1.4 turbo
Jak już bym miał go wybrać to najlepiej poszukać 1.4 TSI z rodziny EA211 był on montowany bodajże od 2012 roku w Golfie VII rozrząd na pasku (wcześniej był na łańcuchu). To chyba najbardziej dopracowana jednostka z wszystkich 1.4 TSI. Tu jeszcze trzeba zwrócić uwagę na zmianę która powoduje odłączanie dwóch cylindrów podczas jazdy z niskim obciążeniem (ACT) nie wiem tylko w 100% czy wszystkie EA211 mają ten system.Dasmond napisał(a):zastanawiałem nad golfem 1.4 TSI
Rokiko napisał(a):Tu jeszcze trzeba zwrócić uwagę na zmianę która powoduje odłączanie dwóch cylindrów podczas jazdy z niskim obciążeniem (ACT) nie wiem tylko w 100% czy wszystkie EA211 mają ten system.