Czy BMW Serii 7 E38 będzie drogie w utrzymaniu?

01 Wrz 2015, 09:19

Zaczęło się od e38, później był pomysł kupna Astry F, następnie mateo chce sprzedać e46 318i za zawyżoną cenę i teraz powrócił temat BMW :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Wrz 2015, 09:27

dzida napisał(a):Zaczęło się od e38, później był pomysł kupna Astry F, następnie mateo chce sprzedać e46 318i za zawyżoną cenę i teraz powrócił temat BMW

Lepiej bym tego nie streścił haha :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

01 Wrz 2015, 21:40

Zainteresowało mnie bmw podane przez kirina [link do oferty na Olx wygasł] się że tyle wyświetleń i nikt nie wziął ale może warto? Mam do niej 355km,problem jest taki że nie mam kompletnie z kim jechać po nią,kto byłby chodź trochę obeznany w temacie.
Na dzień dzisiejszy jestem w stanie nawet gotówką zapłacić za ten samochód i wrócić nim jeśli będzie wszystko ok,ale kupić bez wahania i oglądnięcia go pod okiem specjalisty to chyba nie najlepszy pomysł?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Rok produkcji: 1993

01 Wrz 2015, 21:50

Można np podjechać do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w bawarkach, ugadać mechanika może pojedzie i zapłacić mu.

Ew jechać kupić najtańszy bilet i jechać po nią Polskim busem a jak nie kupisz to najwyżej dużo nie stracisz w 2 strony ;d
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2015, 22:00

No bilet z Łańcuta mam za 35zł,więc lepszej opcji nie widze :) :yes: .
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Wrz 2015, 10:16

mateo199214 napisał(a):dziwie się że tyle wyświetleń i nikt nie wziął ale może warto?

1. Ludzie boją się serii 7 bo PODOBNO jest droga w utrzymaniu
2. e32 dopiero zyskuję miano youngtimera, obecnie schodzą jeszcze w cenie złomu
3. Wystawiona za tanio, może to wydać się śmieszne ale obserwuje to bardzo często. Wbrew pozorom jak chodzi o klasyki szybciej sprzeda się samochód z lekko zawyżoną cena niż te z ceną wręcz zaniżoną.
4. m30b30 to w zasadzie najsłabszy silnik w e32 to może zniechęcać wielu ,,szybkich i wściekłych ;p

Gadałem z właścicielką, sprzedają e32 bo powiekszyła im się rodzina i potrzebują samochodu rodzinnego. Przynajmniej taką wersję usłyszałem przez telefon :D

Śpiesz się bo jak dozbieram jeszcze trochę grosza to sam pojadę po tą e32, na prawdę :mrgreen:

Kieł napisał(a):Można np podjechać do jakiegoś warsztatu specjalizującego się w bawarkach,

Moim skromnym zdaniem trochę szkoda angażować osoby trzecie do oględzin tak prostego samochodu jak e32.
Każdy nie upośledzony technicznie/ motoryzacyjnie jest w stanie sam zdiagnozować kondycje tak prostego samochodu jak e32.
Silnik prosty jak budowa cepa.
Ważne by trzymał temperaturę ( wskazówka równo w pionie jak to w bmw )
Ważne by po odkręceniu korka wlewu oleju na odpalonym silniku zabardzo nie dmuchało ( trochę zawsze będzie, m30 już tak mają nawet świeżo po wymianie pierścieni)
Trzeba sprawdzić w jakim stanie jest przepływka, czy nie skacze na obrotach. Prawie każdy lekko będzie falował na biegu jałowym. Taki juz urok starego silnika. Często guma od przepływki jest nieszczelna, opaski nie podociągane bądź krokowiec zasyfiony.
Warto też wypadać przy zakupie poziom wiedzy motoryzacyjnej właściciela :mrgreen:
Jak trafisz na jelenia to możesz zbijac cenę prawie do zera :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Powiesz, że dmucha z wlewu oleju ( pierścienie do wymiany- cena w dół)
Powiesz, że klepią zawory ( wkręcisz, że wałek wytarty i głowice trza robić- cena w dół ) a lekko klepac będą bo na 90% nie ma samoregulatorów i zaleca się za 10-15 tys. reg. zaworów ;p Zawory wyregulujesz sam, nowa uszczelka pod pokrywe kosztuje 30zł.
Kondycję zawieszenia trochę ciężko zdiagnozować. Zawias jest na tyle niezniszczalny, że żebys poczuł luzy to musi byc na prawdę źle. Takie uroki wielowachacza BMW.
Dużą wagę trzeba przykładać do układu przeniesienia napędu bo ciężko kupić dobry dyfer jak okaże się, że szumi. Często słychac jakieś stuki przy zmianie biegów, dodawaniu gazu. Trudno wtedy wyczuć czy to krzyżak czy podpory wału. Elementy nie są drogie i można wymienić samemu jak masz dostęp do kanału.
Warto też przy kupnie zmierzyć napięcie na akumulatorze :D wiekszość starych bmw nie ma juz takiego ładowania jak byc powinno. Pewnie będzie z 13,9- 14,2 :D idzie z tym żyć ale można wkręcić sprzedawcy, że alternator do wymiany- cena w dół :D
Co do blacharki :D sprzedawca zarzeka się, że blacha bez rdzy :D więc trzeba uświadomić go, że rdza jest choć na pierwszy rzut oka jej nie widać. Najlepiej wyjąć w bagażniku wykładzine z ścianek bocznych. We wnękach bądź trcohę wyżej na zgrzewach prawdopodobnie będzie ruda a jeszcze prawdopodobniej niewielkie dziury. Warto też wyjąć kolo zapasowe, też z dużą dozą prawdopodobieństwa jakaś dziurka się znajdzie. Tak samo w bagażniku od wewnątrz w miejscu mocowania tylnych lamp :D
Trochę się rozpisałem, pewnie nieskładnie i chaotycznie ale piszę na szybko.
Mam nadzieję, że coś przydatnego z tego tekstu wyciągniesz co pomoże Ci w ewentualnej negocjacji ceny tej na pozór pięknej e32.
Jak wieczorem będę miał więcej czasu to napiszę jeszcze trochę o kupowaniu starych bmw a mógł bym pisać godzinami :naughty:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżone Audi RS 3 Sportback
    Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...

02 Wrz 2015, 10:41

kirin88 napisał(a):Pewnie będzie z 13,9- 14,2 :D idzie z tym żyć

Z elektrycznego punktu widzenia jest to prawidłowa wartość :ok:
Rzadko kiedy jest umowne 14,4V, bo może być akumulator niedoładowany na full lub zaśniedziałe styki. Spadki mamy też przy włączaniu odbiorników prądu lub sam producent (niekoniecznie BMW) opisuje, że ładowanie ma się mieścić w zakresie 13,5V-14,4V.
Stare rosyjskie regulatory napięcia (które badaliśmy na polibudzie) miały tryb zimowy i zmieniało to ładowanie na 14,6V :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Wrz 2015, 15:38

Oglądałem już kilkanaście tanich E32 i śmiało mogę stwierdzić, ze cudem było by, gdyby ten egzemplarz był warty oglądania. Na 99% jest to zwykły trup, Na pierwszy rzut oka:
1- Samochód ma rejestracje z flagą, więc bardzo możliwe, ze ktoś ma to auto od kilku lat. Wątpię, ze jeśli ktoś tyle lat jeździł tym autem, nie wie co ma i jest chętny oddać go za polowe wartości.
2- Zdjęcia zrobione na odwal się, tak jak by sprzedawca coś chciał ukryć.
3- Jeśli na prawdę ten egzemplarz był by dobry, to ktoś, kto oglądał ogłoszenie, już by go kupił. Takie okazje nie zdarzają się codziennie.
4- Jak sprzedawca, już podczas rozmowy telefonicznej opuszcza cenę, to musi być nieźle zdesperowany.
5- Fakt, że w Polsce ludzie nie chcą samochodów z dużymi silnikami, ale z drugiej strony uwielbiają kupować tanią samochody, na które w praktyce ich nie stać, a tu jak widać, nie ma zainteresowania.
6- Nie jestem pewny, ale wydaję mi się, ze to ogłoszenie od jakiegoś czasu już wisi na OLX.
Tanie, warte uwagi E32, zniknęły z ogłoszeń już jakiś czas temu. Egzemplarze, dobrze rokujące na przyszłość, to wydatek rzędu 8-10tyś.zł w górę. Od czasu do czasu trafia się *okazja* i można coś w miarę przyzwoitego za około 6tyś.zł znaleźć, ale to trzeba mieć już szczęście, bo zazwyczaj takie egzemplarze, też są już mocno zajechane.
Jak nie szkoda Ci czasu, to możesz oglądać to auto, jednak nie licz na naiwność właściciela, bo według mnie dobrze wie co sprzedaję i dlatego cena, taka, a nie inna.

W sumie tak patrzę teraz, ze ten sprzedawca ma jeszcze Honde na sprzedaż. Może akurat, dwa swoje samochody sprzedają, ale równie dobrze może to być zwykłyhandlarz.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

02 Wrz 2015, 16:41

pkc napisał(a):Na 99% jest to zwykły trup,

Oczywiście możesz mieć rację ale nie podchodził bym do sprawy aż tak pesymistycznie.
Nie jedna okazję widziałem, z nie jednej sam skorzystałem.
Niespełna 2 lata temu kupiłem zdrowiuteńką e30 w super stanie za 3 tys. zł :mrgreen:
W samochodzie naprawy nie wymagało NIC :D
Kilka lat wcześnie równie zdrowe e30 kupiłem za 2 tys. zł.

pkc napisał(a):3- Jeśli na prawdę ten egzemplarz był by dobry, to ktoś, kto oglądał ogłoszenie, już by go kupił. Takie okazje nie zdarzają się codziennie.

Na chwilę obecną sprzedają się jedynie e32 3.0- 4.0 V8. Sprzedaż z silnikiem m30 jest problemem. Tak samo ciężko sprzedać e32 z jednostką 12 cylindrową.
Ceny kształtują się różnie w zależności od regionu ale słyszałem już o zakupie nie jednej e32 w BDB stanie w cenie złomu. Do niedawna e34 też sprzedawały się za grosze, o e30 nie wspomnę.
Na e32 dopiero przyjdzie czas.
Nie twierdzę, że Twoje czarnowidztwo nie ma podstaw jednakże uważam, że warto zaryzykować i pojechać po ten samochód :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Wrz 2015, 17:00

kirin tu masz unikat :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mateo zobacz to
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Wrz 2015, 17:13

Koniu napisał(a):kirin tu masz unikat
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... cfdc55523f

Unikat unikatem ale to marka, którą raczej mało kto doceni choć samochód niewątpliwie ciekawy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Wrz 2015, 15:18

Kirin ja chyba sprowadzę sobie w niemiec e34 lub e32 z jakimś dobrym silnikiem,nie będę ryzykował przejażdżki po tą szarą która jest dosyć daleko ode mnie.
Znajomi odradzają,sam też myślę że mimo że ładnie wygląda raczej to będzie szrot.
To są wyjątkowe samochody i jakby nie było nazbieram jeszcze troszkę kaski i pojadę do znajomego który sprawdza samochody z zagranicy myślę że jak kupie dobrze zadbany egzemplarz to pojeżdżę jeszcze długie lata.
Jednym słowem koniecznie będzie to e34 lub e32 innych samochodów nie biorę pod uwagę.
Nie wiem jak mogłem się tak zakochać w BMW,dla mnie jest to najlepsza marka jaką mogłem kiedykolwiek oglądać-jeździć.
P.S.
Niedaleko mnie handlarz wystawił ładne bmw e46 w złotym kolorze nawet ładniejsze od mojej tylko w środku czarne siedzenia i troszkę pod lewarkiem więcej rysek.
Chce za nią 10 tys+opłaty więc wyjdzie jakieś 11500 z ubezpieczeniem jest to 316 więc silnik gorszy od mojego.
Też ma czujniki parkowania,przebieg ma większy bo moja ma udokumentowane 130 a tamta 200 pare tys.
Wydaje mi się że swoją mogę pchać za 12 tys,tylko pasuje mi wcześniej kupić samochód żeby nie zostać bez.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Wrz 2015, 15:24

Tylko to znowu dodatkowe koszta dochodzą (duży silnik).
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

03 Wrz 2015, 15:26

Właśnie wiem o tym,dlatego będę chcąc nie chcąc musiał dozbierać.
Kieł jak myślisz ile trzeba szacować za w.w wymienione samochody+ akcyza i silnik do 3 litrów?
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika