Czy warto kupić VW POLO IV GTI 150 KM

26 Maj 2025, 11:01

Witajcie,
Czy warto kupić VW POLO 9N3 z silnikiem 1.8 Turbo GTI (150KM). Obecnie w rodzinie posiadam Polo IV 1.4 80 KM, A3 8P 2.0 FSI. Chciałbym pogodzić zwinność i lekkość Polo z dynamiką A3. Czy Polo GTI to dobry samochód? Zależy mi na w miarę dobrej blacharce, tanich i prostych naprawach. Silnik 1.8 T chyba jest dużo lepszy niż 2.0 FSI, ale bardzo jestem ciekawy o waszej opinii o tym samochodzie. Budżetu jako takiego nie mam - mogę dać 15 tys mogę dać 18 tys.
Pozdrawiam i liczę na owocną dyskusje
Astec
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam

26 Maj 2025, 12:06

A nie lepiej coś bardziej popularnego z tym silnikiem? Polówek masz aż 5-6 ofert na takim otomoto. Lepsze chyba jakieś Audi A3
Bo liczy się stan a jak takich aut mało to ciężo będzie coś kupić.

Ogólnie to bym rozpatrzył coś innego np Grande Punto 1,4 tjet albo Bravo? Czy musi być koniecznie vag z 1,8T?

1,8T to masz pośredni wtrysk i turbo, czyli dobre do lpg i niezła jakość jazdy, bo 2,0 FSI to wtrysk bezpośredni, droższy silnik w utrzymaniu bez turbiny i pali swoje a lpg jest problematyczne.

Moim zdaniem 1,8T w autach miejskich vag rzadko występował, jedynie Ibiza i Polo, bo już w Fabii go nie było, a i w tamtych rzadko gdzieś spotykany bo przeważnie miejskie auto to tam 1,4 i punkt A i B a nie jakieś tam mocne silniki.
Także ja bym szukał w kompaktach też, żeby sie nie ograniczać, a to już stare jednostki i modele aut.
Sopelek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2025, 17:23

Astec napisał(a): Zależy mi na w miarę dobrej blacharce, tanich i prostych naprawach.

20 letnie 1,8 turbo w pseudo sportowym autku, które przeszło już przez ręce kilku sebiksów nie brzmi jak coś taniego w utrzymaniu.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżony crossover Mitsubishi ASX
    W polskiej ofercie Mitsubishi Motors debiutuje właśnie odświeżony model najpopularniejszego modelu tej marki w Polsce i Europie – crossovera Mitsubishi ASX z nowym silnikiem Diesla. Wzbogacono wyposażenie pojazdu, silnik ...
    Salon Volvo 100 km od koła podbiegunowego
    Samochody Volvo od ponad 85 lat powstają w Szwecji, kojarzącej się z surowym, polarnym mrozem i śniegiem. Najdalszy salon tej marki znajduje się w miasteczku Gällivare . Miejscowi twierdzą, że to tylko 4 godziny drogi ...