Czyszczenie tapicerki, czym i jak

02 Mar 2015, 20:13

Jestem początkującym kierowcą, kupiłem sobie pierwszy który jest trochę zaniedbany w środku. Najpierw chciałem zaprowadzić go do jakiegoś specjalisty od takich rzeczy ale cena 120zł trochę mnie odstrasza. Wole kupić jakieś środki do czyszczenia i samemu doprowadzić wnętrze do porządku. Więc tak, co kupić do wyczyszczenia foteli i innych miejsc obitych materiałem? Czym wyczyścić plastikowe elementy (w niektórych miejscach są zacieki z farby, też nie wiem czym to potraktować)
yarex87
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
Prawo jazdy: 19 02 2015
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

11 Mar 2015, 21:22

jeśli chcesz to zrobić na własną rękę to największe minimum jakie potrzebujesz to środek APC, pędzelki, mikrofibry i odkurzacz sucho-mokro.

P.S 120 za wyczyszczenie samochodu to nie są duże pieniądze :)
damianp87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: VW Passat 97r.
Silnik: 1.9 TDI110
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1997

26 Mar 2015, 09:10

Na własną rękę nie zrobisz dobrego środka do pielęgnacji wnętrza i czyszczenia tapicerki,moim zdaniem warto poszukać w sklepach internetowych z akcesoriami motoryzacyjnymi,wybór masz naprawdę szeroki.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Typ: Hatchback

29 Mar 2015, 21:39

Ja czyściłem niedawno tapicerkę w swoim samochodzie i używałem pianki Sonax. Bardzo fajnie zeszły wszystkie zabrudzenia (choć nie były jakieś bardzo duże) - widać różnicę po czyszczeniu. Warto :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

05 Kwi 2015, 21:59

Powiem ci szczerze - szkoda pieniędzy i twojego czasu ! Oddaj do faceta, który ci oczyści auto za te 120 zł. Tapicerki porządnie nie wyczyścisz środkami dostępnymi w sklepach, bo one działaja tylko na powierzchni, natomiast odkurzacz piorący wysysa cały bród. Do czyszczenia plastiku też stosuje się specjalne płyny, a potem dressingi konserwujące. Moja rada - na 1 raz oddaj do specjalisty, a potem kup płyn matowy do deski rozdzielczej (polecam SONAX w zielonej butelce, 500 ml) oraz do innych plastików CARTEC satynowy w litrowej butelce - ładnie pachnie, jest tani i bardzo wydajny. Staraj się na bierząco utrzymywać czystość w aucie, to nie będzie potrzeby znów oddawać do specjalisty :)
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

26 Maj 2015, 14:44

Też miałam problem, gdy sprzedawałam stare Audi. Tapicerka nie była w najlepszym stanie, ale spróbowałam PRESTONE i ku mojemu zdziwieniu wyczyściło całkiem dobrze, może nie była jak nowa, ale efekt był całkiem zadowalający. Koszt środka to ok. 20zl i najlepiej dokupić własną szczotkę do czyszczenia :)
Galant
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 1.8 MZR 120KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...