Import samochodu z USA przez obywatela USA ...???

17 Lis 2009, 16:31

Witam. Szukałem już na kilku forach informacji na temat importu samochodów z USA przez ich obywateli.... Owszem, coś tam było, ale nikt nie napisał od A do Z, co, jak i za ile...

Osobiście znajduję się w sytuacji niżej opisanej:
-mieszkam w polsce
-mam podwójne obywatelstwo (urodziłem się w USA, a rodzice się Polakami)
-mieszkam w Polsce od dobrych paru lat (gdy byłem mały, rodzice musieli wracać do polski)
-ubezpieczenie, zameldowanie, oczywiście polskie.
Mam w USA rodzinę która mogła by mi pomóc w formalnościach i przy zakupie...
I tu pytanie: Jak najlepiej sprowadzić NOWY (najlepiej) samochód i jakie opłaty będą mnie obowiązywały.. ?
Może na razi zameldować się u Cioci, a tymczasowo w polsce (żeby korespondencje przychodziły..)
Czy kopić na kogoś tam a siebie jako współwłaściciela...
Może mienie przesiedleńcze
Szykuje mi się wyjazd w następnym roku to staram się dowiedzieć o tym jak najwięcej...
PROSZĘ O PISANIE WSZYSTKIEGO CO SIĘ NA TEN TEMAT WIE... z góry DZIĘKUJĘ...

Ps. NA PEWNO BYŁO JEŻ PEŁNO TAKICH PYTAŃ I ODPOWIEDZI, ALE W TYCH POSTACH CO CZYTAŁEM NIKT KONKRETNIE NIE WYJAŚNIŁ CO I JAK OD A DO Z. WIEC PRZEPRASZAM JEŚLI SIĘ POWTARZAM, ALE JAK TO MÓWIĄ KTO PYTA NIE BŁĄDZI...
Ostatnio edytowany przez Woker01, 23 Lis 2009, 17:50, edytowano w sumie 1 raz
Woker01
Nowicjusz

17 Lis 2009, 18:58

jak na mienie to trzeba go kupić w usa i trzymać pół roku (żeby nie płacic cła)

rozważ czy nie lepiej by było przywieź auto np. do potu w Niemczech
transport kontenerem coś ok. 1000 USD (2- tyg)
ogólnie musisz pogadać najlepiej z agencją celną, wtedy przygotują ci wszystkie papiery do odprawy celnej

w sumie to wiesz nie spodziewaj sie że ktoś ci wszystko napisze od a do z, tu jest polska kraj oszustów i złodzieji :mrgreen:
andrewb25

18 Lis 2009, 00:01

Wiadomo, wszystkiego nie, ale zachodząc do urzędu celnego chcę mniej więcej "wiedzieć co z czym jeść", bo jak już mówiłeś: " kraj oszustów i złodziei"- to się tyczy wszystkich, urzędów też...

Dla tego czekam na wasze odpowiedzi na moje pytania...
Woker01
Nowicjusz

18 Lis 2009, 08:42

mam znajomego, który zajmuję się sprowadzaniem aut, nie wiem jak on to robi, ale ogólnie wychodzi tak, że jakoś omija akcyzę i większą część opłat :mrgreen: ale on ma baaardzoo duże znajomości...
3fF
Nowicjusz

18 Lis 2009, 18:22

Tylko, że ja nie potrzebuję znajomości (podobno) i mniejsze opłaty mnie dotyczą, tylko jakie...
No ale 3fF mógł byś zapytać swojego znajomego jak i za ile sprowadza...
Woker01
Nowicjusz

22 Lis 2009, 22:26

[ Dodano: Nie Lis 22, 2009 21:26 ]
Woker01 napisał(a):Witam. Szukałem już na kilku forach informacji na temat importu samochodów z USA przez ich obywateli.... Owszem, coś tam było, ale nikt nie napisał od A do Z, co, jak i za ile...

Osobiście znajduję się w sytuacji niżej opisanej:
-mieszkam w polsce
-mam podwójne obywatelstwo (urodziłem się w USA, a rodzice się Polakami)
-mieszkam w Polsce od dobrych paru lat (gdy byłem mały, rodzice musieli wracać do polski)
-ubezpieczenie, zameldowanie, oczywiście polskie.
Mam w USA rodzinę która mogła by mi pomóc w formalnościach i przy zakupie...
I tu pytanie: Jak najlepiej sprowadzić NOWY (najlepiej) samochód i jakie opłaty będą mnie obowiązywały.. ?
Może na razi zameldować się u Cioci, a tymczasowo w polsce (żeby korespondencje przychodziły..)
Czy kopić na kogoś tam a siebie jako współwłaściciela...
Może mienie przesiedleńcze
Szykuje mi się wyjazd w następnym roku to staram się dowiedzieć o tym jak najwięcej...
PROSZĘ O PISANIE WSZYSTKIEGO CO SIĘ NA TEN TEMAT WIE... z góry DZIĘKUJĘ...

Ps. NA PEWNO BYŁO JEŻ PEŁNO TAKICH PYTAŃ I ODPOWIEDZI, ALE W TYCH POSTACH CO CZYTAŁEM NIKT KONKRETNIE NIE WYJAŚNIŁ CO I JAK OD A DO Z. WIEC PRZEPRASZAM JEŚLI SIĘ POWTARZAM, ALE JAK TO MÓWIĄ KTO PYTA NIE BŁĄDZI...

Witam serdecznie,
jeżeli jest Pan zainteresowany proszę skontaktować się z naszym przedstawicielem
on objaśni Panu wszystkie procedury ewentualnie zaproponuje kilka opcji które mogą Panu pomóc w uzyskaniu auta.
Ostatnio edytowany przez united-auto, 24 Lis 2009, 03:28, edytowano w sumie 1 raz
united-auto
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Jork