Data produkcji akumulatora

23 Lis 2020, 15:34

Witam!
Mam problem ze znalezieniem daty produkcji akumulatora. Jest to bardzo ważne, gdyż nie wiem czy akumulator padł ze starości czy coś wżera mi prąd, a nie mam miernika. Czy możecie mi pomóc?
Lonita
Obserwowany

23 Lis 2020, 15:51

A nie masz nigdzie na obudowie takiego wypalonego numeru? Masz więcej informacji o tym akumulatorze jakiej jest firmy czy tylko PLUS+ i to wszystko?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lis 2020, 16:10

Nie ma nic więcej właśnie, myślałam, że ten kod będzie odpowiadał dacie produkcji
Lonita
Obserwowany

23 Lis 2020, 17:04

Data produkcji na chwilę obecną nic ci nie da. Nawet gdyby aku miał dwa miesiące. Tak czy inaczej najpierw musisz sprawdzić jaki jest pobór prądu z aku przez instalację samochodu. Bez tego ani rusz. Jak nie masz miernika, a masz samochód, to najwyższy czas, żeby taki miernik sobie kupić. Kupisz go za jakieś 10, nawet na targowisku miejskim, czy w jakimś markecie, taki najzwyklejszy. Zmierzysz nim prąd i napięcie ładowania, bo to też ważne. Nawet jak się okaże, że z aku jest pobierany prąd mieszczący się w granicach normy, to słabe ładowanie też może być przyczyną.
Jak nie czujesz się na siłach obsługiwać taki miernik, to kup, a my ci podpowiemy co i jak mierzyć, a jak ci zależy na czasie, to po prostu podjedź tam, gdzie sprzedają aku i tam ci zmierzą nawet kondycję aku ( jaki ma prąd rozruchu ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...