Dobrze wyposażony hatchback do 22 tys zł

02 Lip 2012, 18:04

W przeciągu 2 miesięcy planuje kupno auta( zależne od tego kiedy sprzedam obecne). Będę miał do wydania jakieś 22 tys. zł(plus jakieś 2-3 tys. na ubezpieczenie, rejestrację i ewentualne wymiany).
W grę wchodzi tylko benzyna najlepiej w okolicach 1,6 l. Nie ma dla mnie znaczenia czy będzie 3 czy 5-drzwiowy. Ważne żeby było to auto w miarę bezawaryjne i wygodne.
Moją uwagę zwróciły najbardziej mazda 3, focus 2 i astra h. Czy w tej kwocie trafię zadbany egzemplarz czy lepiej pomyśleć o czymś innym. Na jakie jeszcze podobne auta powinienem zwrócić uwagę?
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Lip 2012, 10:06

W tych pieniądzach raczej nie powinieneś mieć problemu, żeby znaleźć tego typu auto, w dobrym stanie.

Co do silnika - zwykłe 100-konne 1.6 z Focusa jest według moich doświadczeń udaną konstrukcją, z tego co pamiętam to rodzice jak kupili kilka lat temu takiego nowego Focusa to przez 3-lata i niecałe 70 tys. km do wymiany była tylko jedna żarówka. Fakt, faktem wydaje mi się, że 100KM w benzynie to minimum do trochę ciężkiego Forda, ale do normalnej jazdy powinno wystarczyć.

Focusy, jak i większość Fordów mają tendencje do tego, że potrafią być idiotycznie wyposażone, więc różnie można trafić. Jak będziesz oglądał owe Focusy zwróć uwagę na plastiki we wnętrzu, które lubią sobie potrzeszczeć, szczególnie zimą.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel