Drugie auto do 20-22 tyś (LPG, DIesel).

04 Gru 2014, 13:54

Witam !

Powoli rozglądam się za nowym autem, aktualnie jeżdżę VW Polo 1.0 w Gazie. Poszukuje auta z dieslem albo w gazie, które jest zarazem dynamiczne i ekonomiczne, oraz części nie kosztują drogo i można łatwo je znaleźć.

Tygodniowo robię około 300 km, jeżdżę z Nysy do Opola (50 km) i z powrotem oraz jeżdżę po mieście. Nie ukrywam tego, że co jakiś czas będę chciał wyruszyć w jakąś większą trasę i chciałbym auto, które dobrze się spisze np. na odcinku 600 km.

Macie może jakieś propozycje? Do 20-22 tyś.

Auta jakie mam na oku to:
VW Golf 5
Opel Vectra C
Fiat Bravo

Proszę o inne propozycje, diesla oraz gaz. Które będzie odpowiednie dla mnie, diesel czy gaz?
breakin
Nowicjusz

Auto: VW Polo

04 Gru 2014, 17:10

Fiat Punto? Ew. Grande Punto.
mariusz009
Nowicjusz

Auto: opel

04 Gru 2014, 18:00

Punto bym odpuścił jak ma jeździć w trasy.
Minimum klasa C
Bravo- no ja bym od 25k szukał
Golf V- tylko i wyłącznie 1.9 TDI bo reszta lipna prócz jeszcze 1.6 8v który jest paliwożerny i wolny.
vectra C- jestem na tak, 1.8/2.0T
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Gru 2014, 20:12

Golfa V bym odpuścił bo wcale nie jest taki wygodny, a trudno o auto w dobrym stanie. Vectra C będzie dużym autem i w miarę nowocześnie wyglądało. Możesz jeszcze spojrzeć na mniej popularne Signum które przestrzeń w wewnątrz auta ma praktycznie jak Vectra tylko nie ma z tyłu "kufra" i wygląda bardziej na miejskie auto. Bravem też się fajnie jeździ. Wnętrze jak dla mnie znacznie bardziej przyjemne niż Opla, a totalna przepaść dzieli je już z Golfem V (oczywiście na plus Brava).
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

05 Gru 2014, 13:04

A może jakieś jeszcze propozycje? :)

Interesuje mnie auto solidne, które będę chciał zatrzymać na kilka dobrych lat.

Może jakieś propozycje innych modeli ?

Interesują mnie tylko 5d, ale również nie za duże(kombi) nie za małe (mercedes A).

Może jakiś Focus?
breakin
Nowicjusz

Auto: VW Polo

05 Gru 2014, 15:23

Focus z benzyną 2.0 jest trwały i można go polecić :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...