Fiat Ducato 1.9 Diesel

02 Sty 2010, 20:26

Witam serdecznie.
Mam małe pytanko odnośnie mojego dostawczego Ducato.
Przed tygodniem zostałem zmuszony do wymiany uszczelki pod głowicą ponieważ silnik zasysał wodę.
Oddałem do regeneracji głowicę, co trwało 2 dni.
W tym czasie samochód stał na podwórku bez głowicy, niestety bez żadnego zabezpieczenia silnika przed mrozem.
Po odebraniu głowicy przystąpiłem do zakładania głowicy.
Chciałem ustawić punkty zerowe i w tedy okazało się, że tłoki są unieruchomione i nie chcą drgnąć nawet o milimetr.
Sądzę, że z powodu mrozu i tego, że samochód stał 2 dni bez zabezpieczenia tłoków pierścionki przymarzły do cylindrów i dla tego tłoki nie chcą się poruszyć.
Nie wiem czy moje spostrzeżenie jest słuszne i dlatego zwracam się do Was o pomoc.
Co w tej sprawie mogę zrobić jeżeli mam rację lub co mogło innego się stać.
Czy będę zmuszony do zdjęcia silnika czy też mogę zrobić coś innego.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z wyrazami szacunku Radosław.
kermit110
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce
  • 02 Sty 2010, 20:36

Nalej nafty nad tłoki i odczekaj parę godzin lub ropy nalej mogły podrdzewieć i chwycić
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

02 Sty 2010, 20:43

Witam
    Przy zdejmowaniu głowicy na pewno dostało się po trosze wody do cylindrów. Woda ta może być przyczyna całego zamieszania. Dostała się pod pierścienie i "zatarcie" gotowe. Najlepiej wprowadź auto do jakiegoś pomieszczenia tak żeby woda odtajała po czym wlej po trosze oleju do każdego z cylindrów i obracaj wałem raz w prawo raz w lewo.

pozdrawiam
    wozki widlowe serwis koszalin Adamires
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

02 Sty 2010, 23:09

Rafi ma racje ale cos mi niegra zeby po 2 dniach tloki stanely? Wez dobrego mechanika ,bo mozesz narozrabiac.
    zibi58
    Początkujący

02 Sty 2010, 23:16

Cylindry zardzewieją po 2 godzinach jak polejesz wodą.. wystarczy że trochę wilgoci i już takie jazdy są.pozdrawiam.
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek prędkości
      Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...