Fiat Linea - pare pytań.

07 Lut 2009, 14:52

Moja mama obecnie jeździ Matizem i przymierza się do zmiany auta.
Do przeznaczenia na ten cel jest ok. 40 tys. złotych.

Zastanawiamy się nad nowym Fiatem Linea. Za 44 tys. złotych można dostać nowy z salonu (2008). Silnik benzynowy 1.4 77KM, w wersji wyposażenia Dynamic (czyli wersja już przyzwoita).
Lepsze wersje silnikowe ze względu na koszt odpadają.

I tu rodzi się teraz kilka pytań:
1. czy silnik 77KM z V.max 165km/h nie jest troszeczkę za słaby, a przynajmniej do tego samochodu?
W 80% mama jeździ sama, do pracy i z powrotem, po zakupy itd. Dziennie ok. 20 km dziennie. Od czasu do czasu w trasę od 70-300 km, ale wtedy to już w 4 osoby.
Co do wyjazdów na wakacje to nad morze mamy 80 km, a dalsze wyprawy to już się wyprawiamy pociągiem lub samolotem, więc nie przewidywane są jakieś większe wojaże.
2. Czy kupując takie auto (cena jest promocyjna) u dealera da się utargować jeszcze coś z ceny?
Z opowieści wiemy, że kupując auto w salonie dealerzy zazwyczaj spuszczają coś z ceny.

Narazie tylko tyle.
Pozdrawiam.
popek2p
Nowicjusz

07 Lut 2009, 14:54

wg mnie 44k do bardzo duzo za takie z takim cienkim silnikiem :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

07 Lut 2009, 16:58

Pawlo napisał(a):wg mnie 44k do bardzo duzo za takie z takim cienkim silnikiem :)

W sumie tak, jednak moja mama chce Suva (lub crossovera) albo sedana. Wiadomo Suv nie bardzo jest wybór, natomiast sedany....za 40 tys. zastanawialiśmy się nad Toyotą Avensis II, czy Peugeotem 407.
Wszystko ok, ale są to roczniki 2003, 2004. To już jest 5 czy 6 lat. Jeszcze parę lat i te samochody będą już no mozna powiedzieć stare.

Fiat natomiast jest nowy, prosto z salonu. Przede wszystkim podoba się mojej mamie. Obecnego Matiza moja mama kupiła w salonie 9,5 roku temu i przez ten czas naprawdę nic się nie działo.

Za cenę Fiata chyba żadnego innego nowego sedana nie znajdziemy?
popek2p
Nowicjusz

08 Lut 2009, 10:08

Ile waży Linea? Ostatnio w AutoŚwiecie widziałem testy rożnych sedanów. Toyoty, Nissana i właśnie Fiata. Fiat wygrał w teście. Przestronny, Funkcjonalny. Cena w sumie nie jest wygórowana ale jeszcze bym się targował. Najlepiej by było utargować żeby za te 44tysiaki był mocniejszy silnik, taki 90konny na przykład. Ojciec ma 90KM Bravo 07 a wiadomo samochód nie jest lekki ale jak się odpowiednio użytkuje to ma kopa ;P. Pytanie właśnie ile waży linea. Może weź sobie umów się na jazdę testową i zobaczysz, jak się jeździ.
dziddeek
Nowicjusz

08 Lut 2009, 13:52

Z tego co wyczytałem to Linea waży w przedziale od 1160 kg do 1185 kg.
Dla porównania Bravo II waży 1205 - 1360 kg.
popek2p
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 nowej generacji w wersji 3-drzwiowej
    Hyundai zaprezentował pierwsze zdjęcia nowego modelu i30 w wersji 3-drzwiowej, którego oficjalna premiera będzie miała miejsce 27 września, podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu. 3-drzwiowa wersja i30 jest ...
    Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...