Fiat Punto rok 2004. Metaliczne dźwięki z tyłu z prawej strony

17 Sie 2021, 09:12

Samochod jak widać nie najnowszy. Wczoraj jeździłem przez około 3h i było wszystko ok.

Dzisiaj rano wstałem i okazało się, że podczas puszczania gazu/lekkiego hamowania na biegach 1-3 słychać z tyłu, z prawej strony metaliczne dźwięki. Coś w stylu bardzo wyrobionego, skrzypiącego łóżka i huśtawki.

Oprócz tego czasem gdy puszczam gaz lekko szarpie (na jedynce/dwójce). To było od początku.

Jakiekolwiek sugestie?

Wyciągnąłem wszystko co luźne z bagażnika, dokręciłem koło zapasowe żeby nie latało, dalej to samo.
punciako
Nowicjusz

17 Sie 2021, 09:43

punciako napisał(a):podczas puszczania gazu/lekkiego hamowania na biegach 1-3 słychać z tyłu, z prawej strony metaliczne dźwięki.
Jak słychać te dźwięki spróbuj delikatnie podciągnąć hamulec ręczny tak żeby tylko lekko napiąć linkę. Zobaczysz czy coś się zmieni jeżeli chodzi o ten dźwięk.
punciako napisał(a):Oprócz tego czasem gdy puszczam gaz lekko szarpie (na jedynce/dwójce). To było od początku.
To jest takie jedno szarpnięcie w momencie puszczenia pedału gazu? Jeżeli tak to może to być twoje takie odczucie z racji dużego przełożenia na tych biegów i puszczenie raptowne gazu będzie bardziej odczuwalne niż na biegach wyższych.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Sie 2021, 10:07

To szarpanie przy puszczaniu to jakbym naciskał hamulec tak co 0.5s. jak dla gazu/wcisnę sprzęgło to jest ok. Nie występuje zawsze, dwa-trzy razy na tydzień może.

Hamulec sprawdzę po pracy, dzięki.
punciako
Nowicjusz

17 Sie 2021, 10:39

punciako napisał(a):To szarpanie przy puszczaniu to jakbym naciskał hamulec tak co 0.5s
Sprawdź poduszkę skrzyni i silnika.

Na wyższych biegach czasem nie jest to też odczuwalne tylko w dużo mniejszym stopniu?
Rokiko
Forumowicz VIP

17 Sie 2021, 11:27

Nie :/ to wyraźne szarpanie auta, jakbym nagle wciskał pedał i puszczał - wielokrotnie.
punciako
Nowicjusz

17 Sie 2021, 12:08

Okej, a jaki masz tam silnik benzyna (jest LPG) czy diesel?
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

17 Sie 2021, 12:09

Benzyna
punciako
Nowicjusz