17 Cze 2014, 21:20
Witam !
Mam problem odnośnie mojego auta. Ford Focus 1.8 tddi kombi.
Otóż nabyłem go pół roku temu i po pewnym czasie zauważyłem, że auto delikatnie pływa na wybojach lub dziurach, tzn tak jakby tył uciekał raz w lewo, raz w prawo..
2,5 mies temu, wymieniłem wszystkie tuleje tylne i po tym zabiegu auto zaczeło pracować dobrze ( sztywne na drodze ). Kilka dni temu pojechałem zrobić zbieżność tyłu i przodu, okazało się że prawy swożeń jest do wymiany i dopiero po wymianie zrobili zbieżność.
Po wyjechaniu z warsztatu auto znów zaczeło " pływać " po drodze i to 2 x mocniej !
Wróciłem do Panów mechaników i sprawdzali to przy mnie i wygląda na to, że nic nie zepsuli..
Pojechałem na stacje diagnostyczną i tył mam sztywny, amortyzatory dobre i nic nie wykryli.
Chyba błędnie zakładałem, że to tył i szukam przyczyny w przodzie, bo jazda zaczyna być niebezpieczna. Nie mam luzów na drążkach itd.
Czy może to być maglownica?? dodam że przy kreceniu kierownicą słychać stuknięcia i gdy jadę bardzo pomału na wybojach, rzuca kierownicą. Teraz jadąc na prostej i równej drodze przy silniejszym wietrze, wozi autem na boki.
Proszę o pomoc!