Ford focus I - po włączeniu klimy coś strasznie głośno rzęzi

12 Mar 2011, 15:53

Witam. Dziś w moim fordzie focus I w czasie jazdy po włączeniu klimy zaczęło coś strasznie rzęzić, jak wyłączyłem klimę to po jakimś czasie przestało. Otworzyłem maskę i po włączeniu klimatyzacji coś chrobocze o okolicach silnika. Co to może być i czym jest spowodowane. Dodam, że klimatyzacja działa, znaczy się chłodzi. Proszę o radę.
Marioosz
Nowicjusz

12 Mar 2011, 15:59

Może to być sprężarka. Radzę pojechać do warsztatu, gdzie zajmują się klimatyzacjami, bo jeżeli to sprężarka, to lepiej naprawić niż ją całkiem uszkodzić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2011, 17:30

Jeżeli to sprężarka to jakich szcunkowych kosztów mogę się spodziewać w warsztacie? Jestem na etapie sprzedaży foczki i chciałbym jak najmniej już do niej dokładać.
Marioosz
Nowicjusz

12 Mar 2011, 22:47

No tego to ja już nie wiem - zalezy co tam jest nie tak. Może to tylko łożysko, może pasek na kole pasowym, może coś poważniejszego. Jak podjedziesz do fachowca od klimy, to ci powie co to jest i ile będzie koszotwać naprawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2011, 21:01

Ewidentne uszkodzenia łożyska na sprężarce klimatyzacji.Koszt naprawy ca.700zl łącznie z serwisem klimatyzacji,częściami.
życie jest zbyt krótkie żeby jezdzić przepisowo lub dieslem...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

17 Mar 2011, 15:56

A jak tam poziom gazu w układzie klimatyzacji? Może sprężarka chodziła na sucho.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Mar 2011, 17:55

Grigorij napisał(a):A jak tam poziom gazu w układzie klimatyzacji? Może sprężarka chodziła na sucho.

A co ma poziom gazu do sprężarki??? Przecież jak jest za niskie lu wysokie ciśnienie to sprężarka jest automatycznie odłączana.
Jak pisali koledzy wcześniej to może być łożysko, lub sprzęgło koła pasowego pompy klimy.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

28 Mar 2011, 16:38

Radzę podjechać z tym do ASO, bo jak zrobią Ci to jacyś pseudofachowcy i rozpierdzielisz sprężarkę to dopiero będziesz miał kłopot. Na Popularnej jest niezła stacja Forda, jak mam coś poważniejszego do zrobienia to jeżdżę do nich i choć oczywiście jest trochę drożej niż u prywaciarza to robią naprawdę dobrze, sensownie wydana kasa....
Autko! Autko! Autko!
mariano99
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

28 Mar 2011, 16:44

mariano99 napisał(a):. Na Popularnej jest niezła stacja Forda, jak mam coś poważniejszego do zrobienia to jeżdżę do nich i choć oczywiście jest trochę drożej niż u prywaciarza to robią naprawdę dobrze, sensownie wydana kasa....

Dzięki za rady tylko a mam do Warszawy 300km :)
Marioosz
Nowicjusz

29 Mar 2011, 22:00

on myslal ze wszyscy tu sa z wawy//// a tak poza tym to co w ASO kosmici pracuja???? tacy sami ludzie jak my jezeli sie czlowiek na tym zna i ma sprzet to nawet w stodole zrobi a jezeli takich umiejetnosci i sprzetu nie maja to watpie ze ktos bedzie ryzykowal i podejmowal sie roboty ktorej nie jest pewny///// a jak tak cos rzedzilo to nadmuch nie przestawal chwilami chodzic???
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

03 Kwi 2011, 13:37

Jeśli chcesz sprawdzić czy trafiłeś na Fachowca,to zapytaj czy podejmie się remontu turbo w Mercedesie z kompressorem,jeśli facet odpowie,że nie ma żadnego problemiaczka i to robi też,to wtedy podaj mu swoją klimę do remontu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)