Hyundai i30, Fiesta mk7 czy może coś innego do 30k?

14 Sty 2019, 10:59

Trochę naczytałem się forum, trochę poszukałem w internecie. Przeglądnąłem allegro. Rozeznałem się w cenach i generalnie trochę jestem w kropce.

Szykuję się do zakupu auta. Granica to około 30.000zł. Nie chciałbym auta starszego niż 2014 rok +/- bez kolosalnego przebiegu.

Benzyna czy diesel - generalnie już sam nie mam pojęcia. Jedni radzą tak inni tak...

Auto będzie mi potrzebne głównie na okres letni. Dojazd do pracy 60km kilka razy w tygodniu a w wakacje wyjazdy na długie weekendy do Niemiec. Zakładam, że w "lecie" (maj - wrzesień) będę robić miesięcznie około 4000 km. W inny terminie raczej nie więcej niż 1000 km miesięcznie. W okresie zimowym nawet jeszcze mniej.

O ile w okresie zimniejszym auto nie musi być demonem prędkości to fajnie gdyby na wyjazdach mogło jechać te 140 km/h po Niemieckich autostradach z 4 osobami w środku. Inaczej to będzie trochę męczarnia bo drogi dobre a trasa długa. W związku z tym wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem będzie auto, które jednak będzie mieć trochę więcej 90/95 KM. Jednak może się mylę.

Do tej pory miałem Astrę II. Czyli przesiadka na cokolwiek innego to będzie jak przejście z malucha do bolida ;-)

Spalanie wiadomo. Im mniej tym lepiej, jednak zakładam, że każe "nowe" będzie palić mniej niż obecne, zwłaszcza, że Astra spala do 8l/100km.

Generalnie jakość auta i wykonanie w środku mnie nie interesuje. Ważne aby było w miarę bezawaryjne i zabrało mnie z punktu A do B. Plastik nie przeszkadza.

Z tego co do tej pory rozważałem to:
Fort Fiesta MK7 EcoBoost 1.0 125KM. Diesle z tego co widziałem są raczej słabsze jak i bardziej awaryjne.
Hyundai i30 II

Czy warto rozważyć jeszcze coś innego? Lub zwrócić uwagę na coś szczególnego?

Tak na prawdę idealnym wyborem dla mnie byłoby kombi. Astra II Kombi jest ogromna. Jednak ceny za wersje kombi są dużo większe podobnie jak i spalanie. Z drugiej strony jak kiedyś dostałem z ubezpieczalni i30 to w środku wydał mi się na prawdę przestronny.
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 11:03

Chcesz do Fiesty mk7 z 1.0 wsadzić 4-osoby i komfortowo jechać 140km/h?
Poza tym nie wiedziałem, że ceny tych aut aż tak spadły że rocznik 2014+ można kupić za 30 tys.
Ze względu na te trasy brałbym pod uwagę raczej diesla, coś pokroju:
Golf VI 2.0 TDI
Fiat Bravo 1.9
Ford Focus Mk2 2.0 TDCI
Volvo S40/V50 2.0d
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2019, 11:12

Ceny są mocno orientacyjne z allegro. Sprawdzałem dostępne wersje i roczniki i patrzyłem czy w tej cenie jest coś dostępnego. Jednak czy warto wziąć coś w tej cenie i na ile te ogłoszenia są "poważne" - nie mam pojęcia.

Jeśli chodzi o komfort jazdy 140 fiestą to powiem szczerze, że przy jeździe 20 letnią Astrą II 120 km/h, gdzie ledwo słychać radio to i tak będzie mega skok.

Te wspomniane trasy (1500km) zakładam maksymalnie od 4 do 6x w roku. Częściej będzie to jazda 60km-100km w okresie letnim raczej po krajowych drogach niż autostradach.
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 14:50

A sprawdzałaś czy zmieścisz się w 4 osoby do tej Fiesty? Do tego masz tam bardzo mały bagażnik, to jest tylko segment B. No i spalanie przy 140km/h w 4 osoby przekroczy na pewno 8l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

14 Sty 2019, 15:38

4 osoby na dystansie 700km myślę, że spoko. Kiedyś jechałem do Włoch starszą fiestą i nie było tragedii. Wiadomo, nie jest to turbo komfort. Umówmy się - limuzyna to nie będzie, ale 7h w takich warunkach jechać się da :-)

Ostatecznie mogę rozważyć bagażnik na dach. Wyjdzie więcej niż 8l, ale na 4os to i tak rozłoży się nie tak źle.

Niestety z tych modeli co poleciłeś to raczej widzę stare roczniki i to z dużym przebiegiem...
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 18:32

wesolyromek napisał(a):Ceny są mocno orientacyjne z allegro.

Zdecydowanie polecam zajrzeć na [link do mobile.de wygasł] by zorientować się w cenach, bo ceny na polskich portalach wahają się do ok. 50% od ceny najniższej danego modelu, a to spora rozbieżność.
Dlaczego tak się wahają - to chyba sprawa oczywista.

Przy 140km/h we 4 osoby to ja obstawiam spalanie bardziej ok. 9l/100km, a nie poniżej 8 ... pewnie sobie zakładasz 6,5-7? ... niestety autostrada, 140km/h, pełny załadunek to są jedne z najgorszych warunków dla małych turbodoładowanych, wtedy nie mogą się wykazać "marketingowo" niskim spalaniem.
tomekdk

14 Sty 2019, 18:51

Powiem tak. Spalanie przy 4 osobach na autostradzie mnie nie boli, bo koszty pójdą na 4 ;-)
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 19:00

Boks na dach to już spalanie przekroczy 10l, do tego 40l zbiornik paliwa i co 300km będziesz szukał stacji na autostradzie, żeby tankować.
To już lepiej wziąć takiego poleasingowego Hyundaia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co z tego, że Fiesta ma mniejszy przebieg, skoro to auto miejskie i nie jest przewidziana do takiej eksploatacji? Silnik 1.0 jest zaprojektowany na max. 300 tys. km , a taki dieselek zrobi dużo więcej.
Ossy
Forumowicz VIP

14 Sty 2019, 20:13

Na trasy autosradowe z kompletem pasażerów i załadowanym bagażnikiem zdecydowanie coś większego niż Fiesta, no i z normalnym silnikiem, a nie 1.0T. W takich przypadkach sprawdza się kwestia "wyższą pojemność i moc = niższe spalanie", no bo wiadomo, mniejsze obciążenie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Sty 2019, 21:06

Dlatego właśnie pytam, bo się kompletnie na tym nie znam i takich "rzeczy" jak mały zbiornik paliwa kompletnie nie brałem pod uwagę. Dzięki!

Czyli Hyundai będzie lepszym wyborem?
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 21:10

Napiszę tak - kiedyś ludzie pół Europy potrafili zjeździć maluchem, ale skoro masz pieniądze na lepszy i wygodniejszy samochód niż Fiesta to po co się męczyć?
I30 jest ok, popatrz też na inne moje typy.
Ossy
Forumowicz VIP

14 Sty 2019, 21:35

Ten Hyundai z ogłoszenia raczej nie, bo nie jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy", a ot tak jej nie pominęli.
tomekdk

14 Sty 2019, 23:02

Raczej ogólnie mi chodziło o porównanie i30 do Fiesty.
wesolyromek
Nowicjusz

14 Sty 2019, 23:03

tomekdk napisał(a):Ten Hyundai z ogłoszenia raczej nie, bo nie jest zaznaczona opcja "bezwypadkowy", a ot tak jej nie pominęli.

Master1 w żadnym ogłoszeniu (obecnie mają 113 na otomoto) nie umieszcza informacji o bezwypadkowości. Dość ciekawe podejście...
Ossy
Forumowicz VIP

14 Sty 2019, 23:48

Tak w ogóle orientuje się ktoś czy samochody z Master1 można odebrać tylko w salonie w Warszawie czy we wszystkich ich placówkach?

I drugie pytanie czy te samochody są pewne? Bo podejrzewam że na stację diagnostyczną raczej nie można nimi podjechać celem dokładnego sprawdzenia.
Kalder
Nowicjusz