Hyundai, peugeot, citroen - co brać?

11 Lis 2015, 21:29

Mam do wydania 9-11 tyś i chciałabym znaleźć auto ładne wizerunkowo (zew+wew), do użytkowania przez okres 1-3 lat i odsprzedaży. Ma po prostu wyglądać, w miarę rozsądnie spalać i nie psuć się od razu po zakupie.

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    najlepsze wizerunkowo (niepokoi mnie niska cena, czy słusznie?)

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    estetyka ok, funkcjonalność ok, brak pazura ale źle też nie jest

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
    bezpieczna opcja, miałam ten model i dobrze się spisywał, ale cały czas kusi przetestować coś innego (byle nie gorszego)

Help? :roll:
mooncircle
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam
0

11 Lis 2015, 21:35

Hyundai trochę tani, bo to cena z dolnego pułapu, która słusznie Cię nie pokoi, a to komis i silnik 2,0 (lepszy)

C3 lepiej szukać z benzyniakiem - diesle po prostu się w takich małych autach nie sprawdzają i mają niską trwałość.

Przebieg w tym 307 na bank nieprawdziwy ;)

Musi być ten komis?
Jakie przebiegi roczne robisz i gdzie miasto/trasa, bo to jest ważne przy wyborze benzyna/LPG/diesel?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
0

11 Lis 2015, 21:37

Sam rozglądałem się jakiś czas za tym Hyundaiem i to raczej nie ten budżet moim zdaniem za zdrowy egzemplarz jeszcze od handlarza sprowadzany.
No i to auto bez lpg trochę jednak spali
307 bezpieczna opcja ale trochę nudnawa. Citroen mi się osobiście w ogóle nie podoba ale to wiadomo kwestia gustu :)

W tym budżecie zobacz jeszcze Astrę Bertone, Peugeota 406 coupe albo Forda Cougar (mi się osobiście średnio podoba)

No i standardowo Panowie Cię wypytają o przebiegi i jakie trasy robisz więc możesz już się w tej kwestii wypowiedzieć :D
fenwind
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Corolla e11 G6R
Silnik: 4AFE 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
0

11 Lis 2015, 22:04

Rocznie zrobię max 25-30 tyś km. Codziennie po mieście, często obwodnica, kilka razy w miesiącu trasa do 100 km, raz na kwartał dłuższa trasa (jechałam już z Trójmiasta do Krakowa).

Twoim zdaniem ile ten Hyundai Coupe powinien kosztować? Planowałam kupić sedan lub hatchback (5 drzwiowy) ale ten model jest rasowy i raczej tylko dla niego jestem w stanie zapomnieć o w/w :naughty: więc Bertone i Cougar odpadają.

W sumie to początkowo miałam brać Peugeota 407 sedan 5 drzwiowy w roczniku 2004 może 2005 ale stwierdziłam, że ten 307 dobrze mi jeździł a w tej cenie chyba wyjdzie korzystniej pod względem technicznym (wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę)?

Chyba napaliłam się na tego Hyundaia niech mnie ktoś sprowadzi na ziemię czy warto w to brnąć? Jeśli to kwestia +2000 zł to mogę dać się namówić :D
mooncircle
Nowicjusz

0

11 Lis 2015, 22:07

Hyundai 12-13k ale od prywatnego za 2003r. (czyli osiągalny jak możesz dołożyć). Komis musi zarobić ;) Trwałe, udane auto o tanim serwisie na poziomie Golfa IV. Bierz pod uwagę tylko silniki 2,0/143KM. 1,6 bierze olej i pękają kolektory wydechowe, a 2,7 V6 mimo pięknego dźwięku silnika dużo pali i niewiele lepiej jedzie :)

307 w tej cenie kupisz ładnego, a diesel 2,0HDI jest dobrym silnikiem. Gorzej z multipleksową instalacją elektryczną i przypadkami samozapłonów w dwóch pierwszych rocznikach produkcji (akcja serwisowa).
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lis 2015, 22:13

Czyli jakie roczniki w 307 omijać? Czy w 407 też były takie akcje? O przepalających się żarówkach wiem i sama doświadczyłam ale to co piszesz mocno mnie zniechęciło (panicznie boję się prądu). Golf IV słyszałam wiele dobrego ale wizualnie wolę Peugeota 307, jakoś VW mi nie podchodzą.
Ostatnio edytowany przez mooncircle, 11 Lis 2015, 22:17, edytowano w sumie 1 raz
mooncircle
Nowicjusz

0

11 Lis 2015, 22:17

W 307 najlepiej szukać od 2004r ale są droższe. Jednak najlepszym wyborem są poliftingowe (takie z dużym wlotem powietrza z przodu z chromowanymi obwódkami halogenów) ale ich ceny są znacznie wyższe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

0

11 Lis 2015, 22:25

Myślałem, że to problem 2 pierwszych roczników czyli 2001 i 02 :/

Mało jest ogłoszeń tego coupe... ciężko będzie coś mądrego ustrzelić..

Tu jest ładna sztuka ale trochę większa górka niż zakładałaś:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Moim zdaniem raczej warto się rozglądać za modelem z lpg bo przy Twoich przebiegach rzędu 25k/rok to się zwyczajnie opłaci.

http://www.forum.hyundaicoupe.pl/
Polecam też forum HC. Chłopaki zawsze coś więcej podpowiedzą niż tu bo zwyczajnie jeżdżą tymi autami :)
Ostatnio edytowany przez fenwind, 11 Lis 2015, 22:34, edytowano w sumie 1 raz
fenwind
Początkujący

0

11 Lis 2015, 22:31

Jak coupetki bierzesz pod uwagę to czy patrzyłaś na Civica VII coupe? Albo Rover coupe 216?
Kieł
Stały forumowicz

0

11 Lis 2015, 22:50

Kieł dzięki za propozycje ale nie trafione, jednak Hyundai skradł moje serce :)

fenwind wolałabym nie zakładać lpg ale powiedz mi czy mając kilometrówkę z pracy będę dokładać (nie wliczając prywatnej jazdy, to pokryję sama i nie musi być tanio) - za link do forum dziękuję :ok:

Co powiecie o tym: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mooncircle
Nowicjusz

0

11 Lis 2015, 23:01

Będę stronniczy i nieobiektywny. Nienawidzę handlarzy. Serio jak ostatnio szukałem auta napsuli mi tak krwi, że ręce opadają.
Auto jest bez blach, nie wiem jak gwarantują "możliwość powrotu na kołach" wg. mnie to nawet na stację diagnostyczną nie zajedziesz bez lawety.
Przebieg śmieszny zwłaszcza na de. Żyłem w tym kraju (de) rok i mając do pracy 12km robiłem przebiegi prawie 20k. Auto ma 12 lat i 120k przebiegu Nikt tam w de tyle km nie trzaska moim zdaniem no ale to tylko przebieg... nawet jak ma 2x wiecej a jest w dobrym stanie to pal sześć... od biedy można pojechać ale to też jest autohandel niestety :/

Ile masz czasu na znalezienie coupety?

Co do kilometrówki to przy żwawej jeździe licz sobie 10 litrów PB spokojnie. LPG 12. Do the math :D
kalkulator-lpg

Moim zdaniem zdecydowanie warto się w LPG uzbroić mimo wszystko. No chyba, że serio bierzesz paliwo na faktury a sama własnych km robisz w granicach 1k msc to no faktycznie mija się to z celem.
fenwind
Początkujący

0

11 Lis 2015, 23:19

Cóż dużo racji w tym co piszesz tylko znajdź takie auto od PL właściciela. Prawdę mówiąc mogłabym w ostateczności poczekać do stycznia (zwiększając budżet do ok. 15-18 tyś) jednak wiąże się to z tym, że do klientów będę jeździła taksówkami (3-4 potkania dziennie) a nadchodzi zima. Do tego 2 razy w tygodniu w ciągu 1h muszę dowieźć dzieciaka na zajęcia dodatkowe (Gdańsk->Gdynia, w szczycie) i tutaj już taksówki będą na własny koszt. Także racjonalnie byłoby chyba kupić to auto w miarę szybko i trzymać się budżetu do 12 tyś a za 2-3 lata wymienić na wymarzony w/w model.

Poszukam jeszcze trochę i jak nic nie znajdę to prawdopodobnie będzie Peugeot 307/407 (5-drzwiowy).
Ostatnio edytowany przez mooncircle, 11 Lis 2015, 23:26, edytowano w sumie 1 raz
mooncircle
Nowicjusz

1

11 Lis 2015, 23:23

Ten czarny z LPG od fenwind wygląda ciekawie, myślę,że puścił by za ok 13k.
Auto zarejestrowane z przeglądem i OC tylko opony dokupić.
Kieł
Stały forumowicz

0

11 Lis 2015, 23:52

Ja powiem tak a co powiesz na VW New Beetle? np 1,8T?
Ewentualnie dopłacając i kupując Audi TT I gen? np 99 rok? ok 14 tys?
Te auta są fikuśne i niecodzienne, ale Hyundai jest spoko.
Po prostu ja bym powiedział że taka osoba powinna się wyróżniać a nie jeździć klasykami polskich ulic i miast typu 307..bezsensu ale Twój wybór.
O ile Golfów czy Opli typu Astra nie ma co polecać o tyle 307 to też kiepski wybór..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000
0

12 Lis 2015, 00:07

Lovato34 nie proponuj mi żaby od VW :lol: za to Audi jest super!!
mooncircle
Nowicjusz

0